"Οι ευθύνες σας …. δεν κρύβονται"

Του Βαγγέλη Σιγάλα, Περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης
  • Δευτέρα, 21 Αυγούστου, 2017 - 11:12

Οι   ευθύνες της Κυβέρνησης  για τις καταστροφικές ζημιές  και για την απώλεια ανθρώπινων ζωών από τον πρόσφατο σεισμό της Κω είναι τεράστιες. Τεράστιες είναι επίσης και οι ευθύνες της για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Οι ίδιες ευθύνες,  βαρύνουν και τις προηγούμενες Κυβερνήσεις της Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ. Οι πολιτικές τους ήταν και είναι στην ίδια κατεύθυνση δηλαδή     περικοπές στην χρηματοδότηση, που μεγαλώνουν τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό για την δασοπυρόσβεση, αναδιοργάνωση του προσωπικού στο Πυροσβεστικό σώμα, που απογυμνώνεται από εργαζόμενους, μείωση των Πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων, κατεύθυνση για «υποκατάσταση» από εθελοντικές ομάδες  δασοπυρόσβεσης, πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που οπλίζει το χέρι των επίδοξων εμπρηστών.

 Για την αντισεισμική θωράκιση των νησιών μας και γενικότερα της χώρας, κανένα κονδύλι δεν προβλέπεται αφού αυτές οι δαπάνες κατά την Ευρωπαική ΄Ενωση είναι μη «επιλέξιμες». Είναι μια εγκληματική πολιτική που αφήνει πίσω της αποκαίδια και συντρίμμια. Ό σο και αν προσπαθούν να κρύψουν αυτή την πραγματικότητα δεν τα καταφέρνουν. Όσο και αν προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να κρυφτούν πίσω από άλλα –υπαρκτά ή μη – ζητήματα , η ουσία είναι ότι αφήνουν χωρίς προστασία υποδομές, λαικές κατοικίες, δάση και κτίρια που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είτε αυτό αφορά τους πυροσβέστες είτε τους κατοίκους των περιοχών που καίγονται η που ισοπεδώνονται από τους σεισμούς.

Το μέγεθος των προβλημάτων έχει περιγραφεί πολλές φορές και έχει τονιστεί ιδιαίτερα από το Κ.Κ.Ε και  από τη Λαική Συσπείρωση της Περιφέρειας, για μειώσεις κονδυλίων που αφορούν στην δασοπυρόσβεση που φθάνουν και ξεπερνούν από το 2009 μέχρι σήμερα τα 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο. Ανύπαρκτοι είναι οι  δασικοί και αγροτικοί δρόμοι για να μπορέσουν να επιχειρήσουν την κατάσβεση οι πυροσβέστες , με αποτέλεσμα  να χάνουν τη ζωή τους όπως στην περίπτωση του Ζευγολατιού , τον περασμένο Ιούλη.

Επίσης , το 50% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι πέραν της 15ετίας και πολλά από αυτά σχεδόν άχρηστα. Αεροπλάνα που παρουσιάζουν βλάβες με το που σηκώνονται για πτήση. «Αποψίλωση» από επιστημονικό προσωπικό, που θα βοηθούσε στον συντονισμό. Και , βέβαια , πυροσβέστες να δουλεύουν για 48 και 72 ώρες ασταμάτητα, χωρίς καν ένα μπουκάλι νερό η λίγο φαγητό. Την ίδια στιγμή, βέβαια, φιλοδωρούν με κίνητρα , ευνοικές ρυθμίσεις και φοροαπαλλαγές , τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Στην προκειμένη περίπτωση , αρκεί το εξής παράδειγμα . Στελεχώθηκαν  πλήρως ,από την Πυροσβεστική υπηρεσία, όλα τα  ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια  της  Φράπορτ.

Για την θωράκιση της κερδοφορίας  της , έγινε μέσω της μεγαλύτερης αποδυνάμωσης  των πυροσβεστικών  υπηρεσιών και κλιμακίων της χώρας και με εντατικοποίηση της δουλειάς των πυροσβεστών και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Επιχειρήματα όπως  , « η φωτιά ήταν μεγάλη», « ο αέρας δυνατός», κ.λ.π  μπορούν να αποτυπώνουν μια πραγματικότητα ω ς προς τις δυσκολίες της πυρόσβεσης, χρησιμοποιούνται όμως  από την Κυβέρνηση σαν δικαιολογίες για να κρυφτούν οι ευθύνες. Ας θυμηθούμε τις αποκαλύψει του Ριζοσπάστη, με αφορμή τις φωτιές στα Κύθηρα και στη Μάνη, όταν η «Ενωτική αγωνιστική κίνηση Πυροσβεστών» είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Μάιο, για τις ελλείψεις ,που αφήνουν απροστάτευτες τις παραπάνω περιοχές. Όμως, η «δημοσιονομική προσαρμογή»                έρχεται σε κόντρα με την κάλυψη λαικών αναγκών, αφού αυτές οι δαπάνες που αφορούν την αντιπυρική προστασία, την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, θεωρούνται δαπάνες μη επιλέξιμες γιατί αυτά  τα έργα δεν φέρνουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους!!!!

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση ,είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των δασών και ενίσχυση της πυρόσβεσης ,για να αποτρέψουμε τις πυρκαγιές ,που ζήσαμε στη  Ρόδο, Άνδρο κ.λ.π   Ανάμεσα  σε άλλα, να διατεθούν χρήματα από τον Κρατικό προυπολογισμό, για την ενίσχυση του πυροσβεστικού Σώματος ,άμεση χρηματοδότηση για τον  αντισεισμικό έλεγχο των κτιρίων (σχολεία , δημόσια κτίρια κ.λ.π )  και τέλος  να κατασκευαστούν έργα που να θωρακίζουν τα νησιά μας από τις πλημμύρες. Χάθηκαν ζωές πρόσφατ, από πλημμύρες ,στην ναυαρχίδα του τουρισμού,  που λέγεται Ρόδος.

Για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει  να απαιτήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ,να χρηματοδοτήσει άμεσα τέτοια  έργα και να σταματήσει να πουλά φύκια για μεταξωτές  κορδέλες.

 Σε αυτόν τον  αγώνα καλούμε τους νησιώτες και γενικότερα το λαό μας, για την ενίσχυση του Κ.Κ.Ε αφού είναι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει στο οριστικό αποτέλεσμα για την κάλυψη και βελτίωση των συνθηκών της διαβίωσής μας και την διασφάλιση  της δικής μας ζωής και των παιδιών μας.-