Ενημερωτική συνάντηση στην Περιφέρεια των νέων αγροτών

  • Πέμπτη, 24 Αυγούστου, 2017 - 14:16

Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αλλάξουν τα δεδομένα στον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής, μέσα από καινοτόμες ιδέες και νέα φιλοσοφία, προκειμένου τα τοπικά προϊόντα να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει, από απόψεως τιμής και διάθεσης στην αγορά, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, από τους νέους αγρότες που εντάχθηκαν πρόσφατα στο Μέτρο των Νέων Γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014- 2020) και δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα είναι στο πλευρό τους, με στόχο, ο κλάδος της αγροτικής οικονομίας των νησιών, να αποκτήσει νέα δυναμική, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια,  ενημερωτική συνάντηση των νέων αγροτών, με τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα & Γαστρονομίας, Φιλήμονα Ζαννετίδη και  τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Πουλή.

Στην διάρκειά της, οι αγρότες ενημερώθηκαν σχετικά με το ΠΑΑ 2014 - 2020 και όλα τα Προγράμματα που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο, συζητήθηκαν απορίες και προβληματισμοί και απαντήθηκαν οι ερωτήσεις που έθεσαν, σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής.

Τα ζητήματα που κυρίως τέθηκαν ήταν η έλλειψη της ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο τιμών των τοπικών προϊόντων, παρά την -  κατά γενική παραδοχή -  ποιοτική υπεροχή τους, η διάχυσή τους στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, η ανάγκη τυποποίησής τους, ως προϋπόθεση προσβασιμότητας σε μεγαλύτερες αγορές και τα εργαλεία προβολής τους.  

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος,  απευθυνόμενος στους νέους αγρότες, προέταξε την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεων των παραγωγών, μέσα από συμπράξεις, ως βασική προϋπόθεση για να αναπτυχθούν δράσεις και εργαλεία που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων, την προβολή και την διάθεσή τους σε μεγαλύτερο εύρος αγοράς, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Με δεδομένη την μικρή παραγωγή προϊόντων, λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα της, ο κ. Χατζημάρκος εξήγησε ότι τα τοπικά προϊόντα δεν μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικά στην αγορά, λόγω μεγέθους παραγωγής. Κατά συνέπεια, η μεγάλη μάχη πρέπει να δοθεί σε επίπεδο βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων και για να επιτύχουν τιμές  που θα είναι ανάλογες της ποιότητάς τους.

Όσον αφορά την προβολή, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η περιφερειακή αρχή για να επιτύχει την εξωστρέφεια και που πρωτογενούς τομέα των νησιών, με συγκριτικό πλεονέκτημα την εξαιρετική ποιότητα των τοπικών προϊόντων. Η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις μεγαλύτερες εκθέσεις του εξωτερικού, η συντονισμένη προσπάθεια διασύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής των νησιών με την μεγάλη τουριστική βιομηχανία και κυρίως η ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, είναι ενέργειες ενδεικτικές της στρατηγικής εξωστρέφειας που ακολουθεί η Περιφέρεια, ανοίγοντας νέα πεδία δράσης στους ντόπιους παραγωγούς που θα πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά τους.

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως, για πρώτη φορά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έδωσε τη δυνατότητα σε παραγωγούς των νησιών να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στις μεγαλύτερες εκθέσεις του είδους στο εξωτερικό, όπως στο Παρίσι, το Μιλάνο και αλλού. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις και γενικότερα για την διάθεσή τους στην αγορά, είναι η τυποποίηση των τοπικών προϊόντων, η οποία ανεβάζει και τις τιμές των προϊόντων, συνεπώς, μόνο κερδισμένοι θα είναι οι παραγωγοί των νησιών, αν προχωρήσουν σε συνεργασίες για να επιτύχουν την τυποποίηση των προϊόντων τους, με την Περιφέρεια να συνδράμει στη χρηματοδότηση της απαιτούμενης υποδομής.

Ζητώντας από τους νέους αγρότες να δουν τη δουλειά τους με διαφορετικό πνεύμα και φιλοσοφία, τόνισε: «Το στοίχημα για το αύριο είναι η οργάνωση, η συνεργασία, η καινοτομία. Αυτή θα είναι η μεγάλη μας επιτυχία. Να αλλάξουμε τα δεδομένα ενός κλάδου, που λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη αξία.  Η Ελλάδα της μέγιστης προσπάθειας είναι η Ελλάδα που έχει μέλλον. Η επιτυχία δεν εξαρτάται από τις επιδοτήσεις Η επιτυχία είναι εξαρτάται από την πίστη, την αφοσίωση, την επιμονή».

Ο Αντιπεριφερειάρχης, Φιλήμονας Ζαννετίδης τόνισε και αυτός την ανάγκη της οργάνωσης και  της ενίσχυσης  συλλογικών δράσεων τόσο στην παραγωγή όσο και στην διάθεση των προϊόντων. Επισήμανε ότι η προβολή, προώθηση και προστασία των τοπικών προϊόντων είναι υπόθεση όλων, κατά συνέπεια   η συμμετοχή και συνεργασία των εμπλεκομένων στη διαδικασία παραγωγής και διάθεσής τους , είναι απαραίτητη. Τέλος, σημείωσε πως  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι αρμόδιες υπηρεσίες της είναι στην διάθεσή τους, ανά πάσα στιγμή, για να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, εντάχθηκαν 139 νέοι γεωργοί , στο Μέτρο των Νέων Γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014- 2020). Οι ενταχθέντες νέοι γεωργοί θα εισπράξουν συνολικά το ποσό των  2.893.000 ευρώ .

Η απόφαση αυτή, στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης έτους 2016, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της Περιφερειακής Αρχής να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν τη διαδικασία ένταξης νέων αγροτών στο ΠΑΑ 2014 – 2020,  που θα συμβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών, οι οποίοι,  με το πέρας του Προγράμματος,  θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις, ενισχύοντας και προσδίδοντας νέα δυναμική στον πρωτογενή τομέα στο Νότιο Αιγαίο.