Συνέντευξη Τύπου της παράταξης του Γιάννη Μαχαιρίδη στην έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με φόντο τη συμπλήρωση των τριών πρώτων ετών της τρέχουσας θητείας

“Ασκήσαμε διοίκηση με ταπεινοφροσύνη”

Σαφής η οπτική του “πολιτικού πολιτισμού” που χαρακτηρίζει την κριτική στάση της μείζονος περιφερειακής αντιπολίτευσης

Σε έναν απολογισμό της στάσης της περιφερειακής παράταξης “Νότιο Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας” τόσο για το διάστημα που άσκησε διοίκηση ως Περιφερειακή Αρχή, όσο και για την αντιπολιτευτική πορεία που διαγράφει την τρέχουσα περίοδο προχώρησε ο επικεφαλής της, Γιάννης Μαχαιρίδης, στην έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, πλαισιωμένος από τους συμβούλους του, Γιάννη Δεκαβάλλα και Τζώρτζη Μακρυωνίτη.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δίνοντας έμφαση πρωτίστως στο τί κατάφερε να προγραμματίσει επί θητείας του αλλά και να κληροδοτήσει στη σημερινή Περιφερειακή Αρχή άσκησε εμμέσως και με ιδιαίτερη ευγένεια κριτική στα πεπραγμένα και τη στάση της σημερινής διοίκησης του Ν. Αιγαίου, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πως η παράταξή του βαδίζει την οδό του “πολιτικού πολιτισμού”.

Σε παρόμοιο άξονα, αλλά σε περισσότερο κριτικό τόνο κινήθηκαν αμέσως μετά, οι τοποθετήσεις και οι αναφορές των δύο περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι έθιξαν κυρίως το σοβαρό ζήτημα της στάσης απαξίωσης των συλλογικών οργάνων της ΠΝΑι από την Περιφερειακή Αρχή, σημειώνοντας ξεκάθαρα δε, πως, η άσκηση κριτικής από μέρους τους, όχι μόνον δεν εκλαμβάνεται ως εποικοδομητική αντιπολίτευση, αλλά αντιθέτως, συναντά τις περισσότερες φορές συμπεριφορές επιχείρησης “φίμωσης του διαφορετικού λόγου”.

Γ. Μαχαιρίδης: Αφήσαμε προγραμματισμό και έργα. Παραδώσαμε γερό κομπόδεμα στο ταμείο

“Είναι γνωστό τοις πάσι πως και οι τρεις μας έχουμε τη διαδρομή μας. Μας τίμησε πολλές φορές ο λαός και τον ευχαριστούμε γι αυτό” δήλωσε προλογικά ο Γιάννης Μαχαιρίδης, επιθυμώντας σε μία συνολική αποτίμηση της πορεία τους να δηλώσει πως ως αυτοδιοικητικά πρόσωπα, “Πορευθήκαμε κάτω από αντίξοες συνθήκες και βεβαίως παράξαμε ένα έργο που στο σύνολό του έγινε με πολύ πόνο και με πολύ δάκρυ γιατί η αυτοδιοίκηση εξαρτώμενη από το κεντρικό κράτος έπρεπε να εξασφαλίσει τους πόρους για να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών”.

Όπως περιέγραψε, στη διαδρομή τους είχαν να αντιμετωπίσουν ένα “κράτος εχθρικό, συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και αντιπαραγωγικό”, αλλά επίσης κι “ένα σύστημα που δεν άφηνε και δεν αφήνει ακόμη και σήμερα σε ένα μεγάλο ποσοστό την Αυτοδιοίκηση να παίξει τον πραγματικό ρόλο τον οποίο μπορεί να παίξει”. Πρόσθεσε μάλιστα πως παρά τις δυσκολίες “ο απολογισμός τον οποίο κάναμε και κάνουμε έχει ένα θετικό πρόσημο” διευκρινίζοντας παράλληλα, πως, “Πάντοτε γνώμονας της προσπάθειας και των αγώνων μας δεν ήταν τίποτα άλλο από το να εξασφαλίσουμε τους πόρους και βεβαίως να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και να αισθανθούν οι πολίτες ότι έχουν την Αυτοδιοίκηση στο πλευρό τους”.

Χωρίς να παραλείπει να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο των υπαλλήλων της Περιφέρειας που στη θητεία του “συνέβαλαν τα μέγιστα οι “ιμάντες” της Αυτοδιοίκησης” όπως χαρακτηριστικά τόνισε, προκειμένου να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι, προέβη σε μία επιγραμματική αναφορά του αριθμού των έργων που προγραμμάτισε, υλοποίησε και κληροδότησε στη σημερινή Περιφερειακή Αρχή, ο ίδιος και η παράταξή του.

“Σαν Περιφερειακή Αρχή, επειδή συμπληρώθηκαν τρία χρόνια και δεν κάναμε τον απολογισμό μας, θέλω να πω ότι σε επίπεδο Περιφέρειας παραδώσαμε 172 ολοκληρωμένα έργα, παραδώσαμε 153 έργα σε εξέλιξη, παραδώσαμε 41 έργα σε δημοπράτηση και παραδώσαμε και 98 έργα ενταγμένα στο πρόγραμμα τα οποία αφορούσαν άλλους φορείς, Δήμους ή Λιμενικά Ταμεία ή προμήθειες και διαγωνισμούς” ανέφερε ο κ. Μαχαιρίδης, συμπληρώνοντας μάλιστα στα ανωτέρω και το έργο που παρήχθη καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του στα πεδία της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού, της Κατάρτισης και Επιμόρφωσης, της Πρόνοιας κλπ. “Προχωρήσαμε σε εκατοντάδες δράσεις και νομίζω πως σε ένα μεγάλο ποσοστό ανακουφίσαμε” σημείωσε, προσθέτοντας παρακάτω πως, η “θετική πορεία” του ως Περιφερειακή Αρχή την προηγούμενη θητεία, ολοκληρώθηκε με ένα “γερό κομπόδεμα στο ταμείο της ΠΝΑι”.

“Παραδώσαμε στα ταμεία και όταν λέω παραδώσαμε, εννοώ πως είναι στα ταμεία της Περιφέρειας και στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα περίπου 60 εκατ. ευρώ” σημείωσε, σχολιάζοντας ταυτόχρονα πως, στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, “το να αφήνεις 60 εκατ. ευρώ στο ταμείο είναι ένα γερό κομπόδεμα για να μπορέσεις να προγραμματίσεις, να τροποποιήσεις το πρόγραμμα. Αυτά τα χρήματα ήταν δεσμευμένα σε έργα τα οποία είχαν προγραμματισθεί”.

Δείξαμε σεβασμό στα συλλογικά όργανα. Υπολογίζαμε τον αντίλογο”

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε παρακάτω, στο έργο και τον προγραμματισμό που ο ίδιος άφησε ως κληρονομιά στη σημερινή Περιφερειακή Αρχή συνέβαλαν συνολικά τα μέλη που συνέθεταν την αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου στη θητεία του.

“Σε αυτήν την προσπάθεια σημαντικό ρόλο έπαιξε και το περιφερειακό συμβούλιο και βεβαίως και οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Κι έπαιξε σημαντικό ρόλο μιας κι ενέκρινε μετά βεβαίως από διαβούλευση, από συζητήσεις, διαφωνίες και συνθέσεις απόψεων κι άρα αυτό το όργανο αποφάσιζε τελικά το τί θα κατασκευασθεί σε επίπεδο Περιφέρειας και βέβαια σε επίπεδο του κάθε νησιού, μιας και ο προβληματισμός ήταν συνολικός και συλλογικός” δήλωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας πως, η παράταξή του και τα μέλη της ως Περιφερειακή Αρχή “θεωρούσαμε ότι αυτός ο θεσμός έπρεπε να καταξιωθεί”. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως, “Προστατεύσαμε το περιφερειακό συμβούλιο σαν θεσμό και επειδή είναι το κορυφαίο αποφασιστικό όργανο διαβούλευσης, εκείνο που μένει είναι ότι προσπαθούσαμε να έχουμε μία σύνθεση απόψεων. Προσπαθούσαμε να πείσουμε τις άλλες παρατάξεις και οι αποφάσεις μας να έχουν μία συλλογικότητα”. Σημείωσε μάλιστα πως, αν και η τότε αντιπολίτευση καταψήφιζε αρκετά θέματα και προτάσεις, “σε αντιδιαστολή με την αντιπολίτευση της παρούσας Περιφερειακής Αρχής” όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε, ωστόσο πρόσθεσε πως, “Εμείς όμως δεν πτοηθήκαμε” τονίζοντας μάλιστα πως, “Είχαμε δηλώσει πως δεν φοβόμαστε την κριτική” καθώς “η κριτική πολλές φορές κι όταν μάλιστα είναι καλόπιστη συμβάλλει τα μέγιστα στο έργο της Περιφερειακής Αρχής”.

Ο ίδιος ο Γιάννης Μαχαιρίδης, επανέλαβε αρκετές φορές δε, πως, “Πιστεύαμε στον λόγο των περιφερειακών συμβούλων και το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων της παράταξής μας είχαν έναν ρόλο”. Αποδεικνύοντας μάλιστα την εμπιστοσύνη που ο ίδιος έδειχνε στους συνεργάτες – αιρετούς της παράταξής του, συμπλήρωσε πως, παρείχε ακόμη και ρόλο ουσιαστικό σε αυτούς “με δικαίωμα υπογραφής και διαχείρισης ακόμη και πόρων”.

Παρούσα πάντα η αντιπολίτευση στη θητεία μας. Συνεργαστήκαμε με φορείς και Δήμους”

Ο κ. Μαχαιρίδης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει επιπλέον και τη στάση του απέναντι στην αντιπολίτευση όταν βρέθηκε στη διοίκηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, φωτίζοντας εμμέσως τη διαφορετική στάση της σημερινής Περιφερειακής Αρχής.

“Είχε δοθεί εντολή από εμένα οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης να καλούνται πάντοτε σε συσκέψεις και μάλιστα σε όσες επισκέψεις είχα κάνει στα νησιά, στις συσκέψεις που γίνονταν, συμμετείχαν πάντα υποχρεωτικά και με δικαίωμα λόγου οι περιφερειακοί σύμβουλοι των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων” ανέφερε σχετικά, συμπληρώνοντας μάλιστα πως και “στα ελάχιστα έργα που εγκαινιάσαμε από τα εκατοντάδες που προγραμματίσαμε, πάντοτε υποχρεωτικά έπρεπε να προσκληθούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι είτε ήταν της συμπολίτευσης, είτε της αντιπολίτευσης”.

Δίνοντας το ύφος της πολιτικής που ανέπτυξε ως Περιφερειακή Αρχή κόντρα σε όσες συμπεριφορές παρατηρούνται σήμερα, θέλησε να καταστήσει σαφές πως, “σε όλο εκείνο το χρονικό διάστημα πορευθήκαμε με σεβασμό, με μετριοπάθεια και με ταπεινοφροσύνη. Δεν προσπαθήσαμε να οικειοποιηθούμε το έργο κανενός. Συνεργαστήκαμε με όλους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης με τον Α΄ Βαθμό και βεβαίως συνεργαστήκαμε με τους φορείς που εξέφραζαν τις τοπικές κοινωνίες”.

Ολοκληρώνοντας τη συγκεκριμένη αναφορά του και με φόντο το επικοινωνιακό σύστημα που παρατηρείται σήμερα από τη νυν διοίκηση, θέλησε να επισημάνει πως ο ίδιος και τα μέλη της παράταξής του, “εκείνο που δεν κάναμε είναι ότι δεν διαλαλήσαμε το “εμπόρευμα””. Κι αυτό, όπως εξήγησε υπήρξε απόφαση καθώς σύμφωνα με όσα εξήγησε, εκτιμώντας πως είχε ένα ποιοτικό έργο, στόχευε πάντα σε πράξεις “προς όφελος του πολίτη, των νησιών και του τόπου”.

Αφήνοντας τα όποια συμπεράσματα ωστόσο στους τελικούς κριτές τους ίδιους τους νησιώτες, τόνισε πως, “Οι πολίτες αυτού του τόπου έχουν μάτια και βλέπουν και έχουν αυτιά και ακούνε. Εμείς θα συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε”.

Γ. Δεκαβάλλας: Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή παραβιάζει τον “Καλλικράτη”. Απαξιώνει το περιφερειακό συμβούλιο

Εκ μέρους του Γιάννη Δεκαβάλλα υπήρξε σαφής αναφορά και κριτική προς την παρούσα Περιφερειακή Αρχή όσον αφορά στη συστηματική στάση απαξίωσης του συλλογικού περιφερειακού οργάνου, του περιφερειακού συμβουλίου.

“Δεν θα σταθώ στην απαξίωση λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής, ούτε στην έλλειψη ενεργειακής πολιτικής, ούτε στην ουσιαστική έλλειψη στρατηγικής της Περιφερειακής Αρχής στον τομέα του τουρισμού, ούτε στο πλήθος των προγραμματικών συμβάσεων που εισάγονται κατά δεκάδες σε κάθε περιφερειακό συμβούλιο και μονοπωλούν σχεδόν αποκλειστικά τις συνεδριάσεις, ούτε στο ότι η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων έχει να συνεδριάσει δεκαέξι μήνες ολόκληρους, ούτε στο ότι η Επιτροπή Τουρισμού έχει να συνεδριάσει δυο χρόνια” σχολίασε εμφανώς καυστικά στην αρχή της τοποθέτησής του στη συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος θα επικεντρωθεί “στη σαφή παραβίαση που επιχειρείται από την Περιφερειακή Αρχή του άρθρου 167 του νόμου του “Καλλικράτη”, που μιλά ξεκάθαρα για συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου που πρέπει να διεξάγονται μία φορά τον μήνα”.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Δεκαβάλλας αν και ο σημερινός πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, ο κ. Κώστας Μπιζάς έλαβε την εμπιστοσύνη του συνόλου των συμβούλων, ωστόσο, όπως τόνισε, δεν φαίνεται να τηρεί τα προβλεπόμενα από τον “Καλλικράτη” σε επίπεδο ανάδειξης του περιφερειακού συμβουλίου, αντιθέτως μάλιστα, ανέφερε πως, οφείλει να προσέξει καθώς η παραβίαση του ανωτέρω άρθρου σημαίνει πρακτικά “παράβαση καθήκοντος”.

“Γνωρίζετε πόσο συμπαθής είναι στην παράταξή μας αλλά και στο σύνολο των μελών του περιφερειακού συμβουλίου ο συνάδελφος – περιφερειακός σύμβουλος της Πάρου, Κώστας Μπιζάς τον οποίο στηρίξαμε στο σύνολό μας οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για πρόεδρο, ωστόσο πρέπει να του επιστήσουμε την προσοχή σχετικά με το ότι ο νόμος είναι σαφής και πρέπει η διάταξη αυτή να τηρείται απαρέγκλιτα γιατί η μη σύγκλιση του περιφερειακού συμβουλίου, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα συνιστά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος” δήλωσε κατηγορηματικά ο Γιάννης Δεκαβάλλας, απαιτώντας τον σεβασμό που πρέπει να απολαμβάνει το συλλογικό αποφασιστικό όργανο της ΠΝΑι.

Προβαίνοντας μάλιστα και σε ένα λιτό σχόλιο για την “καθιέρωση της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη τις δύο τελευταίες φορές” σημείωσε πως για να είναι εφικτή η παραγωγή έργου, η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να εξασφαλίσει την “απαραίτητη τεχνολογική υποδομή”.

Χωρίς να παραλείπει μία λιτή αναφορά στον σημαντικό ρόλο που ασκεί η αντιπολίτευση, υπογράμμισε πως στη θητεία του στην Αυτοδιοίκηση, κατανόησε και σεβάστηκε – με τεκμήρια – τον αντίλογο, αφού όπως πρόσθεσε, “η ισχυρή, ακόμη και η ακραία μαχητική πολλές φορές αντιπολίτευση μας έκανε καλύτερους, μας έδινε κίνητρο και μας έκανε πιο αποτελεσματικούς”.

Τζ. Μακρυωνίτης: Υποβάθμιση και απαξίωση της Οικονομικής Επιτροπής. Ο αντίλογος δέχεται τρομοκρατία

Σε παράλληλο κριτικό ύφος, ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης επικεντρώθηκε στην προβληματική λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής. “Θα επικεντρωθώ στην απαξίωση των οργάνων και ιδιαίτερα της Οικονομικής Επιτροπής” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας πως, “Η Οικονομική Επιτροπή που είναι το όργανο που διαχειρίζεται τα οικονομικά της Περιφέρειας συνεδριάζει μία φορά τον μήνα τακτικά με 60 θέματα” γεγονός που όπως επεσήμανε, καθιστά “αδύνατη τη μελέτη όλων των θεμάτων” τα οποία – όπως υπογράμμισε – αποστέλλονται στα μέλη “την τελευταία στιγμή ή πολλά από αυτά έρχονται την ώρα της συνεδρίασης”. Σημειώνοντας μάλιστα πως, “Γίνονται βέβαια έκτακτες συνεδριάσεις δύο και τρεις φορές τον μήνα” ωστόσο όπως εξήγησε, η Περιφερειακή Αρχή δεν μεριμνά για τη δυνατότητα συμμετοχής συμβούλων από άλλα νησιά πέραν της Ρόδου και της Σύρου. “Αυτές συγκαλούνται τέτοια ώρα που αποκλείει να συμμετέχουν συνάδελφοι από άλλα νησιά” ανέφερε κατηγορηματικά, εξηγώντας μάλιστα πως το σύνολο των ανωτέρω θεμάτων “αν τολμήσει κάποιος να το θίξει, δέχεται μία επίθεση, τρομοκρατία θα το έλεγα. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να φιμώσουν τον αντίλογο. Το βιώνω και ξέρω καλά τί γίνεται”.

Εκτός των ανωτέρω, ο ίδιος θέλησε να τονίσει παράλληλα πως, “Θα πω μόνο ότι από τις λίγες φορές που μειοψηφούμε είναι όταν θεωρούμε ότι θίγονται τα θέματα της Περιφέρειας” με αποτέλεσμα όπως συμπλήρωσε, “Όταν τολμήσεις να μειοψηφήσεις αυτό θα το βρεις την επόμενη ημέρα σε εφημερίδες με λιβελογραφήματα”.

Υποστήριξε μάλιστα πως αυτή η τακτική “είναι αρχή του Περιφερειάρχη” αφού όπως κατέληξε, “ο Γιώργος Χατζημάρκος ξέρει πολύ καλά πώς να επιβάλει την άποψή του”. Ωστόσο, θέλησε να επισημάνει πως, “αυτό όμως στα μέλη της πλειοψηφίας αφού εμείς δεν θα σκύψουμε το κεφάλι, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε πάντα για το καλό των νησιωτών”.

Κλείνοντας την κριτική του, ο περιφερειακός σύμβουλος του Γιάννη Μαχαιρίδη επεσήμανε μάλιστα πως πολλές φορές η μειοψηφία της μείζονος αντιπολίτευσης επιβεβαιώνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και όπως υπογράμμισε “αυτό δεν το αντέχει η Περιφερειακή Αρχή. Και δεν το αντέχει, γιατί ξέρει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπλοκάρουν τους όποιους σχεδιασμούς της. Και όταν λέω όποιους σχεδιασμούς της, ξέρω πολύ καλά τί λέω. Δεν θα αναφερθώ στο φράγμα του Γαδουρά, ούτε σε πολλά άλλα ζητήματα”.

Προγραμματικές και διαβαθμιδικές συμβάσεις προδίδουν έλλειψη προγραμματισμού

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο Γιάννης Μαχαιρίδης έδωσε ερμηνεία και στην τακτική της Περιφερειακής Αρχής να θέτει προς ψήφιση συνεχώς προγραμματικές και διαβαθμιδικές συμβάσεις, απαντώντας μάλιστα και σε όσα είχε δηλώσει ο σημερινός Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος στην ορκωμοσία του περιφερειακού συμβουλίου. “Το σύνολο των νέων προτάσεων που έρχονται στο περιφερειακό συμβούλιο είναι προγραμματικές συμβάσεις και διαβαθμιδικές συμβάσεις. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι άλλο να έχω 200 έργα και 50 συμβάσεις και άλλο να έχω 200 συμβάσεις και 50 έργα. Σημαίνει ότι δεν έχω πρόγραμμα” υποστήριξε κατηγορηματικά ο Γιάννης Μαχαιρίδης, προσθέτοντας μάλιστα πως, ακριβώς αυτή η απουσία προγραμματισμού προδίδει πως, “Ή χρηματοδοτώ - και καλώς χρηματοδοτεί -, αλλά φορέας υλοποίησης στην προγραμματική σύμβαση είναι ο Δήμος κυρίως ή κάνω διαβαθμιδική για να πάρω και αυτό. Να χρηματοδοτήσω και να υλοποιήσω εγώ και να βάλω την ταμπέλα ότι η Περιφέρεια εκτέλεσε το έργο”.

Στα ανωτέρω σημείωσε μάλιστα πως, “Εκείνο που ειπώθηκε στην ορκωμοσία στο θέατρο “Απόλλων” ήταν “τέρμα τα πανηγυράκια και οι προγραμματικές συμβάσεις”. Λοιπόν, οι προγραμματικές συμβάσεις οι δικές μας ήταν παρανυχίδα μπροστά σε αυτό που γίνεται σήμερα” δήλωσε καυστικά ο κ. Μαχαιρίδης, σημειώνοντας πως, “Δεν υπάρχει περιφερειακό συμβούλιο που σχεδόν το 80% να μην είναι προγραμματικές συμβάσεις”. Ωστόσο, όπως σχολίασε, “τώρα πόσες από αυτές τις προγραμματικές συμβάσεις θα υλοποιηθούν, θα το δούμε”.

Πρόσκληση διαδοχής από τον Γ. Μαχαιρίδη

Σε καθαρά γενικό πολιτικό επίπεδο ο Γιάννης Μαχαιρίδης γνωστοποίησε πως επιθυμεί κι αναμένει τη διαδοχή του, σημειώνοντας όμως, πως, ο ίδιος από όπου κι αν βρεθεί θα στηρίξει την παράταξή του.

Με αφορμή δημοσιογραφική ερώτηση, τόνισε πως, “Εμείς εκπροσωπούμε μία παράταξη που είχε και παρελθόν, έχει παρόν και φαντάζομαι πως θα έχει και μέλλον. Είμαι ένας από εκείνους που και στην προηγούμενη περίοδο είχα δηλώσει στην παράταξή μας ότι θα ήθελα μία διαδοχή, η οποία διαδοχή για πολλούς και διάφορους λόγους δεν ήρθε”.

Όπως ο ίδιος συμπλήρωσε, παρομοίως έχει πράξει και σήμερα, αφού σύμφωνα με όσα τόνισε “το ίδιο εξακολουθώ να λέω και τώρα. Θέλω τη διαδοχή, θέλω να υπάρξει ένα διάδοχο πρόσωπο ή ακόμη κι ένα διάδοχο σχήμα, γιατί όχι, αφού τα πράγματα εξελίσσονται”. Κλείνοντας τις δηλώσεις του μάλιστα, θέλησε να διευκρινίσει πως, “αυτό δεν σημαίνει ότι αποσύρομαι και θα απουσιάσω από τον όποιο αγώνα δοθεί, από οποιοδήποτε μετερίζι. Θέλω όμως να υπάρξει μία συνέχεια και στην ηγεσία της παράταξης” γνωστοποιώντας τέλος πως, “Αυτό είναι και ένα προσκλητήριο και πρέπει να πω ότι υπάρχει ανταπόκριση στο προσκλητήριο”.