Προτάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ειδικό φορολογικό καθεστώς στα νησιά

Ένα βήμα πριν την οριστική κατάργηση

των ευνοικων φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ

Η αναμενόμενη κατάργηση, από το σύνολο πλέον των νησιών, των μειωμένων φορολογικών συντελεστών, επανάφερε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο η περιφερειακή αρχή, προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών έναντι της κατάργησης.

Με την περιφερειακή αρχή και τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, που εισηγήθηκε το θέμα, αναγιγνώσκοντας μία έκθεση ιδεών, να μην υπάρχει κατάθεση καμίας συγκεκριμένης πρότασης, αρκούμενη απλώς στην έκφραση μίας πολιτικής άποψης σχετικά με το θέμα.

Οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και οι ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι, προέβησαν σε κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, άλλες καθαρά πολιτικού χαρακτήρα, άλλες πρακτικής εφαρμογής και άλλες απολύτως τεχνοκρατικής λογικής.

Κατανομή πόρων αναλόγως του παραγόμενου οικονομικού προϊόντος

Στην γενικόλογη αναφορά του ο Περιφερειάρχης, ως εισηγητής του θέματος, αφού άσκησε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και εξέφρασε γενικόλογες παρατηρήσεις, αρκέστηκε στην περιγραφή του τρόπου αντιμετώπισης της κατάστασης, εκ μέρους της Περιφέρειας, λέγοντας «Τι πρέπει να εμείς να κάνουμε; Να απαντήσουμε μεθοδικά και πειστικά, να επικοινωνήσουμε την αλήθεια μας, αφού μάθαμε και διαπιστώσαμε στα χρόνια που προηγήθηκαν και στα οποία τα νησιά μας δέχθηκαν πολύ μεγάλη δυσφήμιση, ότι ήμασταν μόνοι…Σε συλλογικό επίπεδο, με σχέδιο και διάρκεια. Ναι είναι υποχρέωση της Περιφέρειας μας να παρουσιάσει με κάθε τρόπο την πραγματική ζωή του μέσου νησιώτη. Τις ανάγκες του, τις ελλείψεις του, τις αγωνίες του, τους κινδύνους του».

Κατόπιν αυτής της γενικόλογης αναφοράς, συνόψισε την πολιτική θέση της Περιφέρειας στη διεκδίκηση των πόρων για τα νησιά αναλόγως της οικονομικής συνεισφοράς τους στον οικονομικό κορβανά της χώρας.

Όπως συγκεκριμένα ανάφερε «ο δικός μας ρόλος, η δική μας πολιτική, ο δικός μας στόχος και η δική μας λειτουργία θα πρέπει να είναι στη σταθερή κατεύθυνση της απαίτησης και διεκδίκησης του να κατανεμηθούν στα νησιά αυτά που συνεισφέρουν και αυτά τα οποία δικαιούνται και δεν ζητούν καμία απολύτως εξαίρεση».

Κατανομή πόρων βάσει των αναγκών

Τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με το ΦΠΑ εξέφρασε η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης, Μαρία Χατζηγιάννη, σημειώνοντας ότι η πρόταση της παράταξης δεν έχει μεταβληθεί, καθώς είναι συγκεκριμένη και σταθερή.

Συγκεκριμένα επανέλαβε την πρόταση για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και έκπτωση 30% σε όλα τα νησιά.

Αντικρούοντας δε την πρόταση της περιφέρειας για την κατανομή των πόρων αναλόγως της οικονομικής προσφοράς κάθε τόπου, υποστήριξε ότι το ζήτημα της κατανομής των πόρων είναι ταξικό, σημειώνοντας ότι η κατανομή θα πρέπει να γίνεται μέσω ενός γενικού σχεδιασμού και βάσει των αναγκών των νησιωτών και όχι των επιχειρηματιών για επενδύσεις που πληρώνονται από τους ίδιους τους πολίτες, τόσο σε επίπεδο κατασκευής όσο και χρήσης.

Η εν λόγω πρόταση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Περιφερειάρχη, ο οποίος επέλεξε την ειρωνεία έναντι της περιφερειακής συμβούλου.

Παράταση του φορολογικού καθεστώτος στην Κω για περαιτέρω διεκδίκηση

Την παράταξη της μείζονος περιφερειακής μειοψηφίας εκπροσώπησε η σύμβουλος της Ειρήνη Σβύνου, σημειώνοντας ότι το ΦΠΑ είναι ένα θέμα που «πονάει» τους νησιώτες και ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες.

Η ίδια επεσήμανε ότι ο χρόνος εκπνέει και θα πρέπει εκ μέρους της Περιφέρειας να διεκδικηθεί η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στην Κω, λόγω των μεγάλων καταστροφών που υπέστη από τους πρόσφατους σεισμούς, ώστε αυτό να λειτουργήσει ως «όχημα» διεκδικήσεων καθώς «θα αφήσει μισάνοιχτη την πόρτα και για τα άλλα νησιά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι «έτσι και κλείσει αυτή η πόρτα και χαθεί η παράταση της διετίας (για την συνέχιση ισχύος των μειωμένων φορολογικών συντελεστών), χάνεται η μεγάλη ευκαιρία».

Προτάσεις κινητοποιήσεων

Πρόκειται για ένα μέτρο που πλήττει τη νησιωτική επιχειρηματικότητα και επιβαρύνει περισσότερο τα νοικοκυριά, σχολίασε στην τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος.

Η πρόταση του επικεντρώθηκε στην κατάθεση προς την κυβέρνηση του επιχειρήματος περί συνέχισης των μεταναστευτικών ροών, βάσει του οποίου και δόθηκε η παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά υποδοχής.

Επίσης επικαλέστηκε την υποστήριξη  της λογικής ότι αυτό το κεκτημένο δεν φέρνει τα νησιά σε αντίθεση με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και της πρόκλησης του κοινωνικού αυτοματισμού, αλλά αντιθέτως να υπάρξει νησιωτική πολιτική, επί της οποίας στηρίχθηκε το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο, επ’ αυτής της βάσης, πρέπει να παραμείνει.

Πρότεινε την ένθεση στον τύπο ενός ενημερωτικού σημειώματος από την πλευρά της Περιφέρειας, στο οποίο θα καταγράφονται ι θέσεις και οι προτάσεις των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών και των παραγωγικών φορέων. Επίσης, με συγκεκριμένο διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο, να υπάρξει παράσταση των φορέων της περιοχής στη Βουλή και τον πρωθυπουργό.

Τέλος στο αναπτυξιακό συνέδριο που προετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στην περιοχή, να εμφανιστεί η Περιφέρεια κατάλληλα προετοιμασμένη και για αυτή την διεκδίκηση, όπως επίσης και ένα συμβολικό κλείσιμο των υπηρεσιών της Περιφέρειας, αλλά και των επιχειρήσεων, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα προς το κεντρικό κράτος.

Προτάσεις τεχνοκρατικού χαρακτήρα

Από τους ανεξάρτητους περιφερειακούς συμβούλους, Π. Κουνάκη, Αγγ. Ανανία και Ηλ. Ζωγραφίδη, κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίμετρα στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τα μέτρα που προτείνουν αφορούν πρωτίστως την ενθάρρυνση ενάρξεως νέων επιχειρήσεων με μείωση πάσης φύσεως φορολογικών συντελεστών κάτω του 50% από αυτούς που ισχύουν σήμερα για τα πρώτα 3 έτη της λειτουργίας τους και μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζομένους που θα προσλαμβάνουν για αντίστοιχη χρονική περίοδο. Με τον τρόπο αυτό και η επιχειρηματικότητα θα μπορεί να αναπτυχθεί και η ανεργία να καταπολεμηθεί και η τοπική κοινωνία να τονωθεί και η συγκράτηση του πληθυσμού να επιτευχθεί και το Κράτος να αποκτήσει νέα έσοδα τόσο από τον εργοδότη επιχειρηματία όσο και από τον εργαζόμενο, οι οποίοι θα συνιστούν πλέον νέους ενεργούς φορολογούμενους πολίτες, ενώ μέχρι τότε κάλλιστα θα μπορούσαν να βρίσκονται στην ανεργία λαμβάνοντας επιδοτήσεις ανεργίας ή απορίας και επιβαρύνοντας, χωρίς καμία ανταπόδοση τα οικονομικά του κράτους.

Η δεύτερη πρόταση αφορά στην επιδότηση όσων επιχειρήσεων επιλέξουν μονίμους κατοίκους των νησιών (τα οποία θα οριστούν με προσεκτικά κριτήρια κατόπιν μελέτης) για εργαζομένους είτε να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής εισφορών για τα πρώτα 3 – 5 έτη, μειώνοντας επίσης τη φορολογία στο μισθό των εργαζομένων αυτών. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε αφ’ ενός μεν να εφαρομσθεί και σε κάθε μορφή και είδος επιχείρησης μπορεί να επιτυχεί το παραγωγικό της αποτέλεσμα με τηλε-εργασία, όπως π.χ. όλα τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών των εταιρειών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και τραπεζικών εταιρειών και εταιρειών καλωδιακής τηλεόρασης, οι εταιρείες παροχής πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου κλπ..

Επίσης, μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και καταλύματα τα οποία δέχονται ατομικές κρατήσεις έναντι των κρατήσεων all inclusive, ώστε να δοθεί κίνητρο να επωφελείται η κοινωνία περισσότερα και τέλος να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα το κόστος των εισιτηρίων της διαμονής και της σίτισης από και προς τα αστικά κέντρα (Αθήνα, Πειραίας, Θεσσαλονίκη) από και προς τα μεγάλα νησιά της περιφέρειας είτε ως νομικά πρόσωπα είτε ως φυσικά, όπως επίσης και τα έξοδα συνοδών σε περιπτώσεις ασθένειας.

Θέση του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χ. Κόκκινου

Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος «επικείμενη κατάργηση των συντελεστών Φ.Π.Α. στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου» στην 11η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (5.11.2017), στην τοποθέτησή του Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και σε δηλώσεις του σε τοπικά Μ.Μ.Ε., έκανε τις παρακάτω επισημάνσεις και προτάσεις:

«Με ευχολόγια και με αγορεύσεις που θυμίζουν εκθέσεις ιδεών και ανάλυση του προβλήματος στο στενό κύκλο του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν επανέρχεται στην κοινωνία μας το ευεργετικό μέτρο - αναπτυξιακό κίνητρο των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α..

Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε προεκλογικά ότι δε θα τους καταργήσει, έπραξε το αντίθετο!

Για την περιοχή της Δωδεκανήσου -εξαιρώντας άδικα τη Ρόδο και την Κάρπαθο- και με το επιχείρημα ότι τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου δέχονται μεταναστευτικές ροές, παρέτεινε για ένα έτος την ισχύ του προηγουμένου καθεστώτος Φ.Π.Α. στην περιοχή μας.

Σε λίγες ημέρες οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. θα πάψουν για όλο το Αιγαίο. Αυτό σημαίνει αύξηση βασικών αγαθών, το κύμα ακρίβεια θα πλήξει κάθε νησιώτη και η επιχειρηματικότητα θα δεχθεί άλλο ένα χτύπημα. Αν συνδυάσει κανείς και τις άλλες αδικίες που έχει υποστεί η περιοχή μας, γίνεται αντιληπτό ότι δεχόμαστε διωγμό αντί για νησιωτικές αναπτυξιακές πολιτικές. Την ίδια ώρα οι μεταναστευτικές ροές δείχνουν αυξητικές τάσεις στην περιοχή μας. Επομένως το επιχείρημα για παράταση του μέτρου που υπήρξε πριν ένα χρόνο ισχύει και σήμερα!

Η Κυβέρνηση και οι δανειστές και το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι αναγκαίο για τα νησιά μας και σε καμία των περιπτώσεων δεν φέρνει τις εισπράξεις που αναμένει το κράτος.

Είναι σημαντικό να υπάρξει αγωνιστικό και διεκδικητικό πλαίσιο και ενημέρωση όλων των νησιωτών μας, αλλά και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να δημιουργήσουμε κοινωνικές συμμαχίες και να σταματήσουμε τον τεχνικό διαχωρισμό - διχασμό μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας που καλλιεργούν κάποιοι/ες σκόπιμα.

Προτείνω τα εξής:

-      Να υπάρξει ενημέρωση των νησιωτών μας και συλλογή υπογραφών από το σύνολο των κατοίκων του Αιγαίου που ζητούν να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α..

-      Ενημερωτικό μήνυμα, ένθετο και καταχωρήσεις σε τοπικά και πανελλαδικά Μ.Μ.Ε. που να αναδεικνύουν και να ενημερώνουν για το ζήτημα.

-      Συμβολικό κλείσιμο (για λίγες ώρες) των γραφείων της Π.Ν.Αι., των δήμων, των υπηρεσιών και των καταστημάτων, μετά από συνεννόηση με όλους του φορείς της περιοχής μας.

-      Παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπείας της περιοχής μας και συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

-      Τέλος ενημερωτικές συζητήσεις για συστράτευση και ενεργοποίηση πολιτών και φορέων σε όλα τα νησιά μας και στο λεκανοπέδιο για τη στήριξη του δίκαιου αιτήματός μας.»

Εκφράζω τη λύπη μου που μέχρι σήμερα οι «διαμαρτυρίες» έχουν περιοριστεί σε «στενό οικογενειακό κύκλο». Μόνο με κινητοποίηση της κοινωνίας μέσα σε δημοκρατικά και πολιτισμένα πλαίσια θα ανακόψει το σχέδιο που υπάρχει για την οριστική κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μας.