Ανακοίνωση Δ.Σ υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για ΦΠΑ

  • Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2017 - 12:41

Σε μια εποχή που ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία πλήττεται από βάρβαρα μέτρα διαρκούς λιτότητας, και η ανεργία έχει πλήξει σχεδόν όλες τις οικογένειες με τα γνωστά επακόλουθα, τα νησιά μας με τα χρόνια άλυτα προβλήματά τους, πλήττονται ιδιαίτερα. Μιλάμε για νησιωτική πολιτική όταν το μοναδικό οικονομικής φύσης μέτρο, από τα ελάχιστα για τη Νησιωτικότητα που είχε λάβει η πολιτεία, και αφορούσε στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, καταργήθηκε σε αρκετά νησιά του Αιγαίου και επίκειται η άμεση κατάργησή του και στα υπόλοιπα.

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας, λόγω της φύσης και των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας στην οποία υπηρετούν τα μέλη του, έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του σε οποιοδήποτε μέτρο πλήττει τους νησιώτες και δεν συμβάλει στην εφαρμογή της Νησιωτικής Πολιτικής. Η προσπάθεια της πολιτείας τον τελευταίο χρόνο περιορίζεται στο να συνδέσει το αίτημα για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών με διάφορα δεινά που συμβαίνουν στα νησιά μας, είτε αυτά είναι ανθρωπιστικής φύσεως όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό, είτε φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί. Όμως, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι το ελάχιστο και το τελευταίο μέτρο το οποίο αντισταθμίζει, έστω και λίγο, τις ανισότητες που υπάρχουν σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα και αποτελεί ένα από τα λιγοστά μέτρα Νησιωτικής Πολιτικής την οποία ευαγγελίζεται η πολιτεία και επιτάσσει το Σύνταγμα.

Η αλήθεια είναι ότι το όφελος από τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ αρκετές φορές δεν φτάνει στους τελικούς καταναλωτές, που είναι οι κάτοικοι των νησιών μας, και εκεί πρέπει να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας. Είναι όμως απόλυτα βέβαιο ότι σε μια πιθανή αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, το κόστος θα το πληρώσουν όλοι ανεξαιρέτως οι νησιώτες και μάλιστα πολύ πιο ακριβά.

Καλούμε την κυβέρνηση να δράσει με υπευθυνότητα απέναντι στους νησιώτες και να μην προχωρήσει σε μια σκληρή και επώδυνη απόφαση για τα νησιά μας.