Προκλητική απαξίωση των Υπαλλήλων της χωρικής ενότητας Κυκλάδων σχετικά με το αίτημα συνάντησης και συζήτησης σοβαρών υποθέσεων, από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου

“Η Περιφερειακή Αρχή αδιαφορεί επιδεικτικά για τους υπαλλήλους”

Καταγγέλλουν τις αναιτιολόγητες και αιφνιδιαστικές μετακινήσεις υπαλλήλων χωρίς καμία τεκμηρίωση, τα μέλη του ΣΥΝΑΝΚ

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται ως προς τη στάση της Περιφερειακής Αρχής να έχει λάβει αποφάσεις “χωρίς τεκμηρίωση” σχετικά με “αναιτιολόγητες και αιφνιδιαστικές μετακινήσεις υπαλλήλων” στη χωρική Ενότητα των Κυκλάδων, συμπεριφορά που καταγγέλλει κατηγορηματικά ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Κυκλάδων (ΣΥΝΑΝΚ), στηλιτεύοντας παράλληλα την “επιδεικτική αδιαφορία της” ως προς τα προβλήματα που - επί της ουσίας - προσθέτει στη λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών της.

Η σαφώς προκλητική στάση της Περιφερειακής Αρχής να παρακάμψει ευθέως τα προβλεπόμενα του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/99, άρθρο 17), τουλάχιστον ως προς την περίπτωση μη αιτιολόγησης μετακίνησης της μοναδικής υπαλλήλου με πανεπιστημιακή εκπαίδευση (Πολιτικός Μηχανικός) που υπηρετούσε επί τριάντα έτη στο Τμήμα Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου και να την τοποθετήσει στο Τμήμα Ανάπτυξης της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, έρχεται να γεννήσει - ευλόγως - απορία, αλλά κι ερωτηματικά ως προς την πρόθεση και τα κίνητρα του Περιφερειάρχη, με φόντο την ξεκάθαρη τοποθέτηση του ΣΥΝΑΝΚ περί ατεκμηρίωτης απόφασης, η οποία μάλιστα “βασίστηκε αποκλειστικά σε φημολογία”.

Πέραν της ανωτέρω συμπεριφοράς όμως, την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δύο ακόμη υπάλληλοι της χωρικής ενότητας των Κυκλάδων, τα μέλη του ΣΥΝΑΝΚ καυτηριάζουν την απαξιωτική στάση που επιδεικνύει ο Περιφερειάρχης απέναντι σε γραπτά αιτήματά τους, μέσω των οποίων ζητούν συνάντηση μαζί του, προκειμένου να συζητήσουν κρίσιμα θέματα και προβλήματα.

Σύμφωνα με όσα οι ίδιοι τονίζουν, καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους ο Γιώργος Χατζημάρκος έχει αδιαφορήσει πλήρως ακόμη και στο να απαντήσει έστω και αρνητικά στις προτροπές τους για συνάντηση και συζήτηση, με την πλευρά των υπαλλήλων πλέον, να δηλώνει ότι θα επιμείνει στο “τραπέζι του διαλόγου” για το συμφέρον της λειτουργίας των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης των κατοίκων των νησιών, γνωστοποιώντας όμως, πως παράλληλα, εξετάζει και την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στο περιφερειακό συμβούλιο, στην προσεχή συνεδρίασή του στη Σύρο, η οποία και θα ακολουθήσει στις 18 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το σοβαρό θέμα των παράτυπων μετακινήσεων, όπως επίσης τα αιτήματα της δρομολόγησης της έγκαιρης και όχι καθυστερημένης καταβολής των αποζημιώσεων των υπαλλήλων για μετακινήσεις εκτός έδρας, καθώς επίσης της έγκρισης του θέματος παροχής επιδόματος για σίτιση και διαμονή (όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία) σε υπαλλήλους των νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών έχουν κοινοποιηθεί εκ νέου και προσφάτως (24/11) προς την Περιφερειακή Αρχή.

Παράτυπη μετακίνηση υπαλλήλου μετά από τριάντα έτη υπηρεσίας

Όσον αφορά στο θέμα της παράτυπης μετακίνησης της Πολιτικού Μηχανικού που υπηρετούσε στην ίδια θέση επί τριάντα έτη, μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, προέβη σε παρέμβαση προς τον ίδιο η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ) και ειδικότερα το Τμήμα Κυκλάδων, επισημαίνοντάς του κατηγορηματικά, πως, πρόκειται για ατεκμηρίωτη ενέργεια, την οποία οφείλει άμεσα να διορθώσει, επαναφέροντας την υπάλληλο στη θέση της.

“Προβήκατε σε αναιτιολόγητη και αιφνιδιαστική μετακίνηση της συναδέλφου από το Τμήμα Τεχνικών Έργων της ΠΕ Μήλου στο Τμήμα Ανάπτυξης της ΠΕ Μήλου, χωρίς τη θέλησή της και σε θέση με αντικείμενο τους αγορανομικούς ελέγχους” σχολιάζει χαρακτηριστικά η πλευρά της ΕΜΔΥΔΑΣ σε έγγραφό της με ημερομηνία 14/11/2017 προς τον ίδιο, αναφέροντας μάλιστα πως, κατόπιν αυτών των αλλαγών, πλέον, “όλη η Περιφερειακή Ενότητα Μήλου στηρίζεται από μία υπάλληλο ΤΕ Μηχανικό”, όταν έχει να διεκπεραιώσει και να “τρέξει” υποθέσεις για τα νησιά της Μήλου, της Κιμώλου, της Σίφνου και της Σερίφου.

Σε παρόμοιο τόνο και το ΔΣ του ΣΥΝΑΝΚ έχοντας επικοινωνήσει με το σύνολο των υπαλλήλων – μελών του, έχει καταστήσει σαφή τη θέση του ως προς την κίνηση του Περιφερειάρχη να μετακινήσει τη συγκεκριμένη υπάλληλο, καθώς όμως, παρομοίως ατεκμηρίωτα και δύο ακόμη υπαλλήλους. Στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας της εφημερίδας με τον γραμματέα του ΣΥΝΑΝΚ, Θανάση Δρόσο γνωστοποιήθηκε πως οι άλλες δύο μετακινήσεις αφορούν σε υπάλληλο που από το Τμήμα Ανάπτυξης Μήλου “πήγε” στο Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας Μήλου και σε έναν ακόμη, ο οποίος από τη Διεύθυνση Μεταφορών Κυκλάδων οδηγήθηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων.

“Τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη αιφνίδια και αναίτια, η μετακίνηση τριών συναδέλφων σε άλλη Διεύθυνση από αυτή που υπηρετούσαν, η οποία βασίστηκε αποκλειστικά σε φημολογία χωρίς καμία τεκμηρίωση, και η οποία δημιουργεί σωρεία προβλημάτων και προβληματισμών” αναφέρει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΠΕ Κυκλάδων, εξηγώντας μάλιστα πως, αυτές οι μετακινήσεις σημαίνουν “αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων υπηρεσιών, χωρίς καν να ερωτηθούν οι Διευθυντές για τη σκοπιμότητά των μετακινήσεων αυτών, ή να προηγηθεί ένας διάλογος για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών καθώς λόγω της νησιωτικότητας παρατηρούνται σοβαρές αδυναμίες για ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες των νησιών μας”.

Από την πλευρά του δε, ο Σύλλογος υποστηρίζει με σαφήνεια πως, αυτή η πραγματικότητα που διαμορφώνει η Περιφερειακή Αρχή και “βασίστηκε αποκλειστικά σε φήμες, δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας, φόβου τήρησης της νομιμότητας και του ελέγχου ανάμεσα στους συνάδελφους μήπως και δυσαρεστηθούν οι «υμέτεροι» των αιρετών και μετακινηθούν από την θέση που υπηρετούν, όπως και έγινε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις”.

Σχολιάζοντας καυστικά μάλιστα αυτή την προκλητική συμπεριφορά της Περιφερειακής Αρχής, θέτουν ευθέως το ρητορικό ερώτημα,ποιος τελικά εξυπηρετεί και εκτρέφει τα ιδιωτικά συμφέροντα;”.

Επιπλέον, στα ανωτέρω, σημειώνουν πως, καθώς το έργο στην Περιφέρεια πρέπει να προωθηθεί σε κάθε περίπτωση, “για άλλη μια φορά η διοίκηση θα επιχειρήσει να καλυφθεί πίσω από το φιλότιμο των συναδέλφων, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να βάλουν πλάτη ή θα χρησιμοποιήσει την συνηθισμένη δικαιολογία των «τεμπέληδων» και «αδιάφορων» υπαλλήλων προκειμένου να καλύψει τις επιπλέον δυσκολίες που η ίδια δημιούργησε”.

Αυταρχική συμπεριφορά Επάρχου και μη εφαρμογή τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων αναφορικά με δικαίωση υπαλλήλου

Εκτός των ανωτέρω όμως, ο ΣΥΝΑΝΚ έρχεται να αναδείξει και να φωτίσει ακόμη περισσότερο την ήδη αλαζονική συμπεριφορά που κατά καιρούς έχει επιδείξει και συνεχίζει να εκφράζει η Περιφερειακή Αρχή απέναντι στους υπαλλήλους της, καυτηριάζοντας την αυταρχική στάση Επάρχου που απαξιώνει να ασχοληθεί με αιτήματα χορήγησης αδειών, αλλά και σχολιάζοντας το γεγονός της μη συμμόρφωσης της Περιφερειακής Αρχής με τελεσίδικη δικαστική απόφαση που δικαιώνει υπάλληλο της ΠΝΑι.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφό τους, το οποίο έχουν κοινοποιήσει και στον Περιφερειάρχη και στον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, αλλά και σε όλες τις περιφερειακές παρατάξεις, κάνουν λόγο για: “Α. Τη μη συμμόρφωση της Περιφερειακής Αρχής να εφαρμόσει την τελεσίδικη δικαστική απόφαση με την οποία δικαιώθηκε συνάδελφος του Τμήματος Κτηνιατρικής Νάξου, στην οποία χωρίς καν να κληθεί σε απολογία ως όφειλε να κάνει ο οιοσδήποτε πειθαρχικός Προϊστάμενος βάσει του Νόμου του Πειθαρχικού δικαίου, είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή της παύσης από προϊσταμένη, ενώ εκ των υστέρων κλήθηκε για πειθαρχικά αδικήματα της παρέλκυσης εκτέλεσης υπηρεσίας και της ανάρμοστης συμπεριφοράς υπαλλήλου εντός υπηρεσίας. Β. Την αυταρχική συμπεριφορά Επάρχου η οποία απαξιώνει ακόμη και να απαντά σε αιτήματα χορήγησης αδειών σε συναδέλφους, δημιουργώντας με αυτή τη στάση προβλήματα και ένταση στην λειτουργία των υπηρεσιών. Γ. Την ουσιαστική τοποθέτηση σε «διαθεσιμότητα» συναδέλφων της Διεύθυνσης Υγείας, με την ανάθεση σε αυτούς καθηκόντων άσχετων με την ειδικότητά τους”.

Δαπάνες αμφιβόλου σημασίας και καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις εκτός έδρας

Η κακή στάση της Περιφερειακής Αρχής απέναντι στο υπαλληλικό προσωπικό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, σύμφωνα με όσα αναδεικνύει ο ΣΥΝΑΝΚ εντοπίζεται και σε άλλα θέματα, όπως αυτά της μη έγκαιρης απόδοσης των αποζημιώσεων για εκτός έδρας μετακίνηση για υποθέσεις της ΠΝΑι, όπως επίσης και στο κομμάτι των προτεραιοτήτων που δίδει εγκρίνοντας δαπάνες “αμφιβόλου σημασίας”, χωρίς να καλύπτει τα βασικά μέσα προστασίας για τους υπαλλήλους. Σε τούτο το σημείο, κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί, πως η όποια προσωπική επιβάρυνση προκύπτει για τους υπαλλήλους από καθυστερήσεις κάλυψης χρημάτων για τις μετακινήσεις τους, “γεννά” ιδιαίτερη ενόχληση με δεδομένη την κάλυψη δαπανών μετακίνησης – ακόμη και για συμμετοχή και παρουσία σε θρησκευτικές εκδηλώσεις – του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, όπως αυτό - σαν γεγονός - είδε προσφάτως το φως της δημοσιότητας σε σχετικό άρθρο της “Κοινής Γνώμης”.

Ειδικότερα, στηλιτεύουν “την χρονοβόρα διαδικασία απόδοσης προς τους συναδέλφους, των αποζημιώσεων των εκτός έδρας μετακινήσεων (σσ. εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής), με αποτέλεσμα την υπερβολική καθυστέρηση, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να χρεώνουν τις πιστωτικές κάρτες τους προκειμένου να καλύψουν τις υπηρεσιακές ανάγκες για εκτός έδρας μετακίνηση που παρουσιάζονταν” καθώς επίσης και “την προτεραιότητα η οποία δίνεται και εγκρίνονται δαπάνες αμφιβόλου σημασίας έναντι οποιουδήποτε μέσου προστασίας ή παροχής κινήτρου, προκαλώντας το φιλότιμο των συναδέλφων την στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς είμαστε επιφορτισμένοι με παράλληλα καθήκοντα, βάζοντας σε προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι την κατάργηση της παράνομης διατήρησης τους”.

Προκλητική απαξίωση στα αιτήματα συνάντησης από τον Γ. Χατζημάρκο. Κύριο μέλημα των υπαλλήλων η δρομολόγηση κινήτρων

Στο πλαίσιο της κριτικής τους, οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων επισημαίνουν ιδιαιτέρως την ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ως προς τη δρομολόγηση της κατοχύρωσης των κινήτρων προς τους υπαλλήλους της νησιωτικής περιοχής του Ν. Αιγαίου συνολικά, αφού αν κι επανειλημμένως έχουν αιτηθεί τη συζήτηση του εν λόγω θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως γνωστοποιούν, έχουν εισπράξει την απόλυτη σιωπή από τον Περιφερειάρχη.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΝΑΝΚ μιλά για “την επιδεικτική αποφυγή στα συνεχή αιτήματα του συλλόγου μας να συζητηθούν στο περιφερειακό συμβούλιο τα θέματα της χορήγησης μέσων ατομικής προστασίας που προβλέπονται από την Κ.Υ.Α. 53361/2006 Κ.Υ.Α. (Β’ 1503) και της παροχής επιδόματος για την σίτιση και τη διαμονή σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές, τα οποία μετά από μεγάλη κινητοποίηση και παρέμβαση του Συλλόγου μας χορηγήθηκαν και στους υπαλλήλους των Περιφερειών, σύμφωνα με τα άρθρα 32, 97 και 98 του Ν. 4483/2017 (107 Α’) ως μορφή κινήτρων για την παραμονή τους στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της πολυνησιωτικής περιοχής του Νοτίου Αιγαίου”.

Στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον κ. Δρόσο, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, θέλησε να υπενθυμίσει δε, πως, αν και υπήρξε “ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου της 14-10-2016, το οποίο εγκρίθηκε μετά από σχετική πρόταση του Συλλόγου μας και το οποίο ζητούσε την εφαρμογή των παραπάνω κινήτρων και στους εργαζόμενους των Περιφερειών” ωστόσο σήμερα, η ίδια η Περιφερειακή Αρχή δεν ικανοποιεί τη σχετική δέσμευσή της.

“Για να υλοποιηθεί αυτό πρέπει να τεθεί στο περιφερειακό συμβούλιο, να συζητηθεί, να βγει η απόφαση και να υπάρχουν συγκεκριμένες πιστώσεις. Έχουμε ζητήσει ήδη δύο φορές να μπει σε προγενέστερες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και δεν έγινε δεκτό το αίτημά μας. Θα το επαναλάβουμε” σχολίασε ο κ. Δρόσος, προσθέτοντας παράλληλα πως, “Έχουμε ζητήσει γραπτώς συνάντηση με τον Περιφερειάρχη εδώ και έναν χρόνο και δεν μας έχει απαντήσει καν, έστω αρνητικά”.

Οι υπάλληλοι επιμένουν στον διάλογο, εξετάζοντας όμως και την υλοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας

Δεδομένου του ψυχρού κλίματος που καλλιεργεί απέναντι στους υπαλλήλους η Περιφερειακή Αρχή, τα μέλη του ΣΥΝΑΝΚ τονίζουν πως, δεν θα υποχωρήσουν από τα δίκαια αιτήματά τους, παρά την απαξιωτική στάση που συνεχώς εισπράττουν, αφού για τους ίδιους, προέχει η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, προς εξυπηρέτηση των νησιωτών.

“Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η διοίκηση αδιαφορεί επιδεικτικά για τους

υπαλλήλους της, προβαίνει σε πράξεις που αποδυναμώνουν τις υπηρεσίες, επιδεινώνουν τα προβλήματα, χωρίς καμία διάθεση να ακούσουν, πόσο μάλλον να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου με εμάς” αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σύλλογός τους, συμπληρώνοντας κατηγορηματικά πως, θα προβούν αναπόφευκτα σε κινητοποιήσεις ώστε “να διεκδικήσουν τα αυτονόητα όπως: ένα περιβάλλον εργασίας που να εμπνέει σιγουριά και όχι φόβο, ένα περιβάλλον που θα ενισχύει την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες έναντι των επιπόλαιων παρεμβάσεων αποψίλωσης των υπηρεσιών, τη χορήγηση των απαραίτητων υλικών και μέσων που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία ώστε να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας το έργο που μας ανατίθεται και τέλος την αναγνώριση των συνεχών προσπαθειών μας και την άοκνη προσφορά μας προς τους πολίτες των νησιών μας”.

Επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, ο Θανάσης Δρόσος ως γραμματέας του ΣΥΝΑΝΚ επανέλαβε πως, “ο σκοπός μας είναι να λυθούν τα προβλήματα και όχι να δημιουργούμε μέτωπα, αλλά έτσι κι αλλιώς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, εφόσον δεν έχουμε καμία ένδειξη για συζήτηση”, απαντώντας παράλληλα και στο ερώτημα αν έχουν κάποια διαφορετική αντιμετώπιση από των χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, η οποία να δείχνει πως, καθώς είναι ο πολιτικός προϊστάμενός τους διοικητικά στον νομό, κατανοεί και υποστηρίζει τα αιτήματά τους.

“Όλα τα έγγραφά μας απευθύνονται και στον Περιφερειάρχη και στον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη. Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για τα θέματα των υπαλλήλων στις Κυκλάδες. Πάντα είναι ενήμερος για όποιο αίτημα κάνουμε στον Περιφερειάρχη” ανέφερε μόνον ο κ. Δρόσος, καθιστώντας εμμέσως σαφές πως και ο ίδιος (χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων) δεν διαφοροποιείται από τη στάση του Περιφερειάρχη.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ότι “οι υπάλληλοι θα κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο περιφερειακό συμβούλιο που θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου στη Σύρο, θα ζητήσουμε και πάλι να συζητηθούν τα θέματα που θέλουμε και θα δούμε πώς θα χειριστούμε το θέμα. Ίσως κηρύξουμε και στάση εργασίας εκείνη την ημέρα”, δηλώνοντας κατηγορηματικά τέλος, πως, “Είμαστε όλοι οι συνάδελφοι μαζί κυρίως σε αυτό το θέμα (παράτυπες μετακινήσεις) διότι θεωρούμε ότι ο κάθε ένας μπορεί να βρεθεί στη θέση τους ανά πάσα στιγμή”.