Τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε Περιφερειακή Αρχή και υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων με φόντο τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων όπως αυτά δημοσίως αναδείχθηκαν

Ενοχλεί η κριτική

Η Περιφερειακή διοίκηση ανέπτυξε διχαστικού χαρακτήρα τακτική και προέτρεψε σε λογοκρισία

Να διασπάσει την ενότητα των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων επιδίωξε – ατυχώς – η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, οπότε και τέθηκαν επί τάπητος τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν στην εργασιακή καθημερινότητά τους, αφού η παρουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ίδιων και των εκπροσώπων τους στη δημόσια συζήτηση, επιβεβαίωσε την κοινή οπτική τους προκειμένου να διεκδικήσουν δυναμικά λύσεις στα αναπάντητα θέματά τους.

Πραγματοποιώντας την παράσταση διαμαρτυρίας που είχαν αποφασίσει από την αρχή του μήνα πως θα υλοποιήσουν στην χθεσινή συνεδρίαση των αιρετών του περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο, οι υπάλληλοι της Περιφέρειας από τις Κυκλάδες, παρά την αξιοπρεπή στάση τους και τις ψύχραιμες τοποθετήσεις τους σχετικά με τα σοβαρά αιτήματα που διατηρούν απέναντι στην Περιφερειακή Διοίκηση αλλά και στην κεντρική εξουσία, εισέπραξαν έντονη ειρωνεία από την Περιφερειακή Αρχή, οι κύριοι εκπρόσωποι της οποίας εστίασαν πρωτίστως σε καυστικές αναφορές μίας πρώτης ανακοίνωσής τους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την εν λόγω δημόσια διαμαρτυρία τους “ένα εξαιρετικό παράδειγμα παρακμής” της συνδικαλιστικής πλευράς.

Τα μείζονος σημασίας θέματα που απασχολούν τους υπαλλήλους της νησιωτικής Περιφέρειας, καθώς όμως, οι “αυταρχικές συμπεριφορές” μελών της διοίκησης, οι “ανορθόδοξες παρεμβάσεις της”, όπως επίσης οι “αναιτιολόγητες και αιφνιδιαστικές μετακινήσεις υπαλλήλων” που στο σύνολό τους - ως αναφορές - συνέθεσαν το περιεχόμενο επιστολής τους προς την Περιφερειακή διοίκηση - και η εφημερίδα ανέδειξε προ ημερών έχοντας κάνει το σχετικό ρεπορτάζ -, έγινε αντιληπτό με τον πλέον σαφή τρόπο, πως ενόχλησαν την Περιφερειακή Αρχή, η οποία αρχικά επιχείρησε να “στήσει” λαϊκό δικαστήριο στη συνεδρίαση.

Με τον Περιφερειάρχη να ζητά από τους υπαλλήλους να τεκμηριώσουν άμεσα προφορικά όσα στηλίτευσαν και καταλόγισαν στη σημερινή διοίκηση σχετικά με “εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων”, περί “μετακινήσεων υπαλλήλων που στηρίχθηκαν σε φήμες” και όσον αφορά σε εξυπηρετήσεις “πολιτικών φίλων”, αλλά και να τους “προειδοποιεί” πως θα κληθούν σήμερα να απαντήσουν εγγράφως στα παραπάνω, επιβεβαιώθηκε το ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει προκύψει ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Εκτός των ανωτέρω όμως, που “φωτίζουν” εμμέσως πως η Περιφερειακή Αρχή δείχνει να ενοχλείται όταν βλέπουν το φως της δημοσιότητας γεγονότα που φέρνουν στο προσκήνιο τη στάση της απέναντι στους υπαλλήλους, η πλέον προκλητική συμπεριφορά προήλθε από τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, ο οποίος στην τοποθέτησή του, ζήτησε μετ΄ επιτάσεως από την πλευρά των υπαλλήλων να λογοκρίνουν και να καταδικάσουν το πρόσφατο δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης” με τίτλοΗ Περιφερειακή Αρχή αδιαφορεί επιδεικτικά για τους υπαλλήλους”, το οποίο και αφορούσε με ακρίβεια στα αιτήματά τους.

Τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Κυκλάδων (ΣΥΝΑΝΚ) ωστόσο, άφησαν την “προτροπή” του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη να πέσει στο κενό, μη ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά του και τονίζοντας δε, πως, η “Κοινή Γνώμη” σε ό,τι τους αφορά, “δεν παραποίησε τα λεγόμενά τους”.

Προτάσσουν τα σοβαρά προβλήματά τους

Ειδικότερα, οι ίδιοι βρέθηκαν εξ αρχής στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ζητώντας να τοποθετηθούν αναλυτικά για τα αιτήματά τους σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά και σε καθημερινή βάση, ζητώντας μάλιστα δύο φορές να προταχθεί το θέμα τους, με την Περιφερειακή Αρχή και τον πρόεδρο του συμβουλίου να ανταποκρίνονται θετικά, στη δεύτερη δημόσια παράκλησή τους.

Ο γραμματέας του ΣΥΝΑΝΚ, Θανάσης Δρόσος αμέσως μόλις έλαβε τον λόγο έκανε αναφορά στα οικονομικά θέματα που βιώνουν οι υπάλληλοι με φόντο τις αναγκαίες μετακινήσεις τους από νησί σε νησί και λόγω της υποστελέχωσης, αφού εκτός από τη μη επαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση, οι ίδιοι καλούνται να επιβαρυνθούν οικονομικά, δεδομένης της καθυστέρησης των αποζημιώσεών τους. Επιπλέον, έθιξε τα προβλήματα καθυστέρησης εξυπηρέτησης πολιτών λόγω αποφάσεων εξουσιοδότησης υπογραφών σε περιφερειακούς συμβούλους ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σύντομα αλλά ουσιαστικά, σε όσα θέματα βιώνουν οι υπάλληλοι από συμπεριφορές μελών της Περιφερειακής Αρχής.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρθηκε στη μη αιτιολογημένη μετακίνηση της μοναδικής υπαλλήλου με πανεπιστημιακή εκπαίδευση (Πολιτικός Μηχανικός) από το Τμήμα Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου στο οποίο και υπηρετούσε επί τριάντα έτη, προς στο Τμήμα Ανάπτυξης της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, καθώς όμως και σε δύο ακόμη μετακινήσεις, ενώ έκαναν αναφορά στη “μη συμμόρφωση της Περιφερειακής Αρχής να εφαρμόσει τελεσίδικη δικαστική απόφαση με την οποία δικαιώθηκε συνάδελφος του Τμήματος Κτηνιατρικής Νάξου”, όπως και στο θέμα της “επιβολής” παράλληλων καθηκόντων, που επί της ουσίας οδηγούν τους υπαλλήλους σε συνεχή ταξίδια και μετακινήσεις στον πολυδιασπασμένο νησιώτικο χώρο της ΠΝΑι κι εν προκειμένων των Κυκλάδων.

Παράλληλα, ο κ. Δρόσος γνωστοποίησε την “επί της ουσίας τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα – ψυγείο, συναδέλφων εποπτών υγείας της Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας Κυκλάδων” ενώ έκανε αναφορά και στην “επιδεικτική αποφυγή έως σήμερα (σσ. της Περιφερειακής Αρχής), στα συνεχή αιτήματα του Συλλόγου να συζητηθούν στο περιφερειακό συμβούλιο τα θέματα της χορήγησης μέσων ατομικής προστασίας και της παροχής επιδόματος για τη σίτιση και τη διαμονή σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές”.

Κατόπιν της πρωτολογίας του γραμματέα του ΣΥΝΑΝΚ, ακολούθησε η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, η οποία και “πυροδότησε” αντιδράσεις από την πλευρά των υπαλλήλων, που αποδοκίμασαν τις δηλώσεις του περί αναφορών και σχολιασμού στην επιστολή τους, που εκτός του ότι είναι ατεκμηρίωτοι όπως ενδεικτικά επεσήμανε για τις αποφάσεις μετακινήσεων βασισμένες σε “φήμες”, συνθέτουν και μία κριτική “χυδαίου” και “συκοφαντικού” ύφους.

Διχαστικές αναφορές και στοχοποίηση της συνδικαλιστικής διεκδίκησης

Εκ μέρους του Περιφερειάρχη καθώς και άλλων μελών της περιφερειακής διοίκησης υπήρξαν επαναλαμβανόμενες αναφορές και σχολιασμοί διχαστικού χαρακτήρα απέναντι στο ΔΣ του ΣΥΝΑΝΚ, με τον Περιφερειάρχη να υποστηρίζει ουσιαστικά πως η χθεσινή παρέμβαση και κυρίως οι αναφορές του Συλλόγου στο έγγραφο – επιστολής τους προς την Περιφερειακή Αρχή “έκρυβαν” σκοπιμότητα.

“Στο πρόσωπο των συντακτών αυτού του αισχρού κειμένου που παραδίδει στη βορά εργαζόμενους και το οποίο δε σέβεται τίποτα, χτίζει με αγωνία πάνω σε ψέματα μία υπόθεση, αδυνατώ και δεν θα το κάνω ποτέ να βάλω πίσω από αυτό το κείμενο όλους τους εργαζόμενους” δήλωσε κατά τη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης, κάνοντας ιδιαιτέρως αναφορά στο κομμάτι της φημολογίας που υποστήριξαν οι υπάλληλοι με αφορμή μία μετακίνηση υπαλλήλου, όπως και στο θέμα των “πολιτικών φίλων” και τις “εξυπηρετήσεις ιδιωτικών συμφερόντων”.

Αναφορικά με τα παραπάνω μάλιστα, απευθυνόμενος ιδιαιτέρως στον πρόεδρο του ΣΥΝΑΝΚ, Οδυσσέα Ευθυμίου, πρόσθεσε πως, “Θα πρέπει να απαντήσετε εγγράφως όσα δημοσιοποιείτε και να τα αιτιολογήσετε, να τα υποστηρίξετε και να τα αναπτύξετε με παραδείγματα, ειδάλλως θα είστε κοινοί συκοφάντες, οι συντάκτες τουλάχιστον του κειμένου”.

Ο Περιφερειάρχης δε, υποστήριξε πως το ΔΣ του Συλλόγου “δεν σέβεται συναδέλφους του”, καλώντας ακολούθως και έναν από τους νομικούς συμβούλους της Περιφέρειας στις Κυκλάδες να απαντήσει ως προς το θέμα της “μη συμμόρφωσης με δικαστικές αποφάσεις” της Περιφερειακής Αρχής, ο οποίος υποστήριξε αναλυτικά και βήμα προς βήμα πως δεν ισχύει. “Αυτές οι αποφάσεις που ακυρώθηκαν ήταν ήδη - όταν βγήκε αυτή η απόφαση - ακυρωμένες από επόμενη απόφαση του Περιφερειάρχη” ανέφερε μεταξύ άλλων ο νομικός σύμβουλος της ΠΝΑι, με τον Περιφερειάρχη ακολούθως να επισημαίνει πως, το σύνολο των υπόλοιπων αιτημάτων, “είναι θέματα που αφορούν την κυβέρνηση”. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως, “Τα προβλήματα τα οικονομικά είναι γενικό ζήτημα, η υποστελέχωση ένα γενικό ζήτημα” ενώ σχετικά με το ζήτημα της “αλαζονικής συμπεριφοράς επάρχου”, υποστήριξε πως ακόμη κι αν υπήρξε περιστατικό από “λάθος ή παρεξήγηση, σε κάθε περίπτωση είναι λυμένο”.

Κατόπιν των ανωτέρω, έδωσε – μεταξύ άλλων - την απάντησή του για τα θέματα των κινήτρων στελέχωσης της Περιφέρειας, όπως επίσης τοποθετήθηκε και για το κομμάτι της παροχής μέσων ατομικής προστασίας.

Στην ξεκάθαρη στάση να προκληθεί διχόνοια ανάμεσα στους υπαλλήλους, ο Θανάσης Δρόσος απαντώντας στη δευτερολογία του, υπήρξε σαφής, υποστηρίζοντας πως η παρουσία των υπαλλήλων στη συνεδρίαση, αποδεικνύει πως είναι ενωμένοι και συνταγμένοι πίσω από τα αιτήματα του Συλλόγου τους.

“Δεν είμαστε ξέχωροι από τους υπαλλήλους τα μέλη του ΔΣ. Οι εργαζόμενοι είμαστε ένα” σχολίασε λακωνικά ο κ. Δρόσος, με τους παρισταμένους υπαλλήλους να επιδοκιμάζουν την απάντησή του προς την Περιφερειακή Αρχή.

Έκκληση για συνεργασία και χαμηλούς τόνους από την αντιπολίτευση

Επί των όσων ελέχθησαν τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής και τα μέλη της μειοψηφίας με πρώτο τον Γιάννη Μαχαιρίδη από τη μείζονα αντιπολίτευση, ο οποίος επεσήμανε ως πρώτιστο μέλημα τη δυνατότητα διευθέτησης των διάφορων προβλημάτων και διεκδίκησης λύσεων, τουλάχιστον σε όσα αιτήματα πρέπει – όπως πολλάκις επανέλαβε - σύσσωμη η Περιφέρεια να απαιτήσει από το κεντρικό κράτος.

Αρχικά, αφήνοντας εμμέσως αιχμή σχετικά με τη μη ανταπόκριση του σημερινού Περιφερειάρχη στο να συναντήσει τους υπαλλήλους στο γραφείο του για να συζητήσουν τα διάφορα θέματα που θίγουν οι ίδιοι με κύριο τα σοβαρά οικονομικά ζητήματα επιβάρυνσής τους, ο κ. Μαχαιρίδης υπενθύμισε πως επί θητείας του, εκείνος είχε συστηματική επαφή με τους υπαλλήλους.

Επιπρόσθετα, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να δρομολογηθούν λύσεις σε όσα απασχολούν τους υπαλλήλους, κάνοντας έκκληση προς τις δύο πλευρές να πραγματοποιήσουν μία συνάντηση εργασίας, προκειμένου να επικοινωνήσουν ουσιαστικά για την ατζέντα των προβλημάτων που έχει γίνει γνωστή.

Σε παρόμοιο τόνο τοποθετήθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος προβαίνοντας σε παρέμβαση με στόχο να εξευρεθεί η “χρυσή τομή” στο κομμάτι της επικοινωνίας των δύο πλευρών, καταθέτοντας επιπλέον, προτάσεις.

Εκ μέρους της ελάσσονος αντιπολίτευσης πήρε τον λόγο η Άννα Μαυρουδή από την παράταξη της Νησιωτικής Ανατροπής, η οποία υποστήριξε την πλευρά των εργαζομένων, δηλώνοντας μάλιστα με ξεκάθαρο τρόπο πως επ΄ ουδενί δεν πρέπει να παραμείνουν άλυτα τα τόσο σοβαρά θέματα που αναπτύχθηκαν. Κατηγορηματική υπήρξε ταυτόχρονα και ως προς το θέμα της δυνατότητας ελεύθερης συνδικαλιστικής έκφρασης, καθιστώντας σαφή την διαφοροποίησή της από τις αναφορές και τα σχόλια της Περιφερειακής διοίκησης.

Να σημειωθεί πως η Λαϊκή Συσπείρωση δεν εκπροσωπήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, αφού λόγω ακτοπλοϊκής σύνδεσης δεν κατέστη εφικτό να μετακινηθούν άμεσα οι σύμβουλοί της.

Πλάτη” στην προτροπή λογοκρισίας

Με φόντο τα επιτακτικά προβλήματα που επισημαίνουν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες να ανταποκριθούν στις ανάγκες του συνόλου των νησιών και των νησιωτών, μέσα από το έργο των υποστελεχωμένων υπηρεσιών, κρίνεται τουλάχιστον περιττή, αν όχι προκλητική κι εμπαθής η στάση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων να επιδιώξει να λασπολογήσει κατά της εφημερίδας, επιχειρώντας να “χρησιμοποιήσει” τους υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος, από την αρχή της πρωτολογίας του εμφανώς ενοχλημένος από το δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης” που εστίαζε στα προβλήματα των υπαλλήλων, προέτρεψε επιτακτικά τους εργαζομένους να καταδικάσουν το σχετικό άρθρο, έχοντας φωτοτυπήσει το πρωτοσέλιδο της έκδοσης με ημερομηνία 1/12/2017, το οποίο και παρουσίασε μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο.

“Λέτε ότι δεν έχετε δικαίωμα να κρίνετε άρθρα εφημερίδων. Εγώ απαιτώ να το κρίνετε” δήλωσε ο ίδιος προς τους υπαλλήλους σε προστακτικό τόνο, επιβεβαιώνοντας την ενόχλησή του σε κάθε κριτική αντιμετώπιση των δημόσιων πραγμάτων που αφορούν την Περιφερειακή Αρχή.

Στα ανωτέρω όμως, δεν έλαβε καμία υποστηρικτική απάντηση, αφού ο γραμματέας του ΣΥΝΑΝΚ, τόσο στην πρωτολογία του, όσο και στη δευτερολογία του, αρνήθηκε να προβεί σε λογοκρισία. Τονίζοντας κατηγορηματικά πως ο Σύλλογος δεν γνωρίζει πως περιήλθε στη διάθεση της εφημερίδας η αρχική επιστολή των υπαλλήλων που απευθυνόταν προς την Περιφερειακή Αρχή και στηλίτευε – μεταξύ άλλων - συμπεριφορές και αποφάσεις της, κατέληξε, λέγοντας πως, “Αναδείξαμε τα προβλήματα και ζητάμε τη λύση τους σε συνεργασία με εσάς βεβαίως” και επαναλαμβάνοντας πως, “Για την εφημερίδα αναφέρθηκα. Δεν είναι δικό μας το δημοσίευμα, δεν μπορούμε να κρίνουμε εμείς”.