Εργασίες Επιτροπής Περιβάλλοντος ΠΝΑι

  • Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, 2017 - 22:44

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ολοκλήρωσε τις εργασίες της για το έτος 2017 σε μια σημαντική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας στην Σύρο, υπό την Προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη. Η συνεδρίαση αυτή ήρθε να προστεθεί με τις αναπτυξιακές αποφάσεις που ελήφθησαν, στις προηγούμενες όπου συνολικά εγκρίθηκαν πολλές περιβαλλοντικές μελέτες τουριστικών επενδύσεων και διάφορων παραγωγικών μονάδων στα περισσότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος κ. Φλεβάρης, ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής, που με την παρουσία τους και την εποικοδομητική τους στάση, συνετέλεσαν στο έργο που παρήχθη. Το σύνολο σχεδόν των αποφάσεων ελήφθη ομόφωνα και αυτό καταδεικνύει την συναινετική προσέγγιση των θεμάτων απ’ όλους. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους συναδέλφους της μειοψηφίας που με τη στάση τους συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι κ.κ. Βιτάλης Παναγιώτης, Διακογεωργίου Κάλλιστος, Καραμαρίτης Νικόλαος, Λοτσάρης Δημήτριος, Τσοπανάκης Δημήτριος, Μακρυωνίτης Γεώργιος, Σβύνου Ειρήνη και Σπύρου Μπενέτος ως τακτικά μέλη ενώ ως αναπληρωματικά οι κ.κ. Γιασιράνη Χαρίκλεια, Μπαριανάκης Μιχαήλ, Μπρίγγος Στυλιανός, Νικολής Νικόλαος, Πάπιτση Χρηστιάννα, Φρούντζας Σταύρος, Φτακλάκη Παρασκευή – Ελευθερία, Χανιώτη Μαρουσούλα.

Εισηγητές των θεμάτων είναι η Διευθύντρια Περιβάλλοντος Κυκλάδων κα. Γιαννακοπούλου Μαρία και ο Διευθυντής Περιβάλλοντος Δωδεκανήσου κ. Βενέρης Πάνος. Αντικείμενο της Επιτροπής είναι κατά κύριο λόγο η έγκριση ή η απόρριψη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ιδιωτικών ή δημοτικών έργων μεγάλης ή μεσαίας κλίμακας. Στο πρόσωπο των Διευθυντών ο κ. Φλεβάρης ευχαρίστησε τα στελέχη της Περιφέρειας που παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες νησιωτικότητας, της υποστελέχωσης, και της φύσης της Υπηρεσίας ως ελεγκτικού μηχανισμού, προσπαθούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις αυξημένες τους υποχρεώσεις.

Στην συνεδρίαση Δεκεμβρίου της Σύρου εγκρίθηκαν ομόφωνα 14 περιβαλλοντικές μελέτες. Μεταξύ αυτών η μελέτη που αφορά την οριοθέτηση και την διευθέτηση του χειμάρρου «Ποτού» στις Καλυθιές του Δήμου Ρόδου, έργο που είναι σημαντικό για την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής Φαληρακίου.

Αντίθετα δυο θέματα, επίσης ομόφωνα, δεν εγκρίθηκαν. Συγκεκριμένα το έργο που αφορά την ΜΠΕ «Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από καύση βιορευστών» στην Κοινότητα Δαματριάς Ρόδου καθώς υπήρχε αρνητική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δωδεκανήσου, ενώ προηγήθηκε ανάπτυξη των θέσεων των ενδιαφερομένων από εκπροσώπους τους.

Επίσης αρνητική ήταν η θέση της Επιτροπής στην ΜΠΕ του έργου «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και συνοδών έργων σε νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στην Πάρο, τη Νάξο, την Τήνο και την Άνδρο.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε με τις ευχές του κ. Φλεβάρη και όλων των μελών στους νησιώτες και τις νησιώτισσες Δωδεκανήσου και Κυκλάδων για καλά Χριστούγεννα και ένα δημιουργικό νέο έτος με υγεία, δύναμη και αντοχές, γιατί τα νησιά μας είναι τα σύνορα και οι Θερμοπύλες της πατρίδας μας.