Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Πρόσκληση για την αγροδιατροφική σύμπραξη

  • Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, 2018 - 10:27

Πρόσκληση για συμμετοχή των φορέων στην σύσταση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».
 

Αξιότιμες Κυρίες και Αξιότιμοι Κύριοι ,

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής της προχωρεί στη σύσταση της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη , η οποία προβλέπεται από το Ν. 4384/2016

( « Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις.»), θα είναι μια ΑΜΚΕ ( Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) που σκοπό έχει τη συνένωση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, οι οποίες σε συνεργασία με τις Αρχές θα μεριμνούν για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροδιατροφικών προϊόντων, την προβολή και την  προώθησή τους.

Στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, είναι:

  • Να αναδείξει τον γαστρονομικό και πολιτιστικό μας πλούτο ,σε συνδυασμό με τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 που έχει απονεμηθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , με εξωστρεφείς δράσεις που στόχο έχουν τη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.

  • Να τονώσει τη διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών-παραγωγών αγροτικών προϊόντων και να ενισχύσει τη  λειτουργία των μηχανισμών εκείνων που θα διασφαλίσουν το δίκαιο μερίδιο για καθένα από τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα.

  • Να ενημερώσει και  ευαισθητοποιήσει το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής μας αναφορικά με νέες ευκαιρίες ανάπτυξης , να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για νέες δυναμικές καλλιέργειες και να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης αλλά και κινήτρων δυναμικής διασύνδεσης των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα με τους υπόλοιπους τομείς αιχμής της οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως είναι  ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

  • Να ενισχύσει την αποδυναμωμένη συνεργασία και κατανόηση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας, με κυριότερο παράδειγμα τη δυσκολία διάχυσης της έρευνας από τους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς προς τον παραγωγικό, μεταποιητικό και εμπορικό τομέα.

Για την ίδρυσή της, μπορούν να συμπράξουν με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου :

  1. Οι δήμοι της Περιφέρειας.

  2. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Περιφέρειας.

  3. Νομικά και φυσικά πρόσωπα που είναι φορείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της εστίασης και των καταναλωτών και που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στο χώρο των διατροφικών αγροτικών προϊόντων.

  4. Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και επιμελητήρια, τα οποία εδρεύουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ή δραστηριοποιούνται σε γνωστικά και ερευνητικά πεδία σχετικά με τα προϊόντα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να πλαισιώσετε την προσπάθεια αυτή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και να συμπράξετε στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Ευελπιστούμε πως θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας και θα τιμήσετε με τη συμμετοχή σας την προσπάθεια μας αυτή.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας

Φιλήμονας Ζαννετίδης

Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν περαιτέρω μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ.Μαστόρου Σάββα ,στο τηλέφωνο 22413 64919 ή ηλεκτρονικά στο s.mastorou@rho.pnai.gov.gr .

 

Καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής είναι η Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μπορεί να πραγματοποιηθεί με την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας που στη διεύθυνση http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=9456 , ή με την αποστολή της ηλεκτρονικά στο s.mastorou@rho.pnai.gov.gr ή στο fax 22413 73444.

Η Φόρμα Συμμετοχής σε εκτυπώσιμη μορφή και το Ενημερωτικό υλικό για τη σύσταση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι διαθέσιμα στην διεύθυνση http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=9456.