Όλες οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από τις δυο πλευρές με φόντο την άφιξη του catamaran του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ

Αντιπαράθεση Λεονταρίτη - ΚΚΕ Σύρου

  • Κυριακή, 18 Μαρτίου, 2018 - 20:14

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και το ΚΚΕ Σύρου με φόντο τη συνάντηση του πρώτου με την Αμερικανή αξιωματούχο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και την άφιξη του catamaran στη Σύρο.

Πρώτη ανακοίνωση Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του, o Στρατιωτικός Ακόλουθος της Αμερικανικής Πρεσβείας captain Robert Palm, ο Διοικητής της στρατιωτικής αποστολής captain Stephen Weydert και ο κυβερνήτης του πολεμικού πλοίου του Αμερικανικού Ναυτικού USNS "CARSON CITY" captain Nicholas Adema, συνοδευόμενοι από τον Λιμενάρχη Σύρου κ. Ιάκωβο Γκύζη.

Το υψηλών ταχυτήτων καταμαράν μεταγωγικό USNS "Carson City", κλάσης Speargead, που κατέπλευσε στο λιμάνι της Σύρου λίγο μετά τη μία και μισή το μεσημέρι, για ανάπαυση και ψυχαγωγία του πληρώματός του, θα παραμείνει ελλιμενισμένο στην Πρωτεύουσα των Κυκλάδων για πέντε ημέρες.

Ο κ. Λεονταρίτης καλωσόρισε τον Στρατιωτικό Ακόλουθο, το Διοικητή της στρατιωτικής αποστολής, τον κυβερνήτη και το πλήρωμα του πλοίου και ευχήθηκε "καλή διαμονή στη φιλόξενη Σύρο", εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι "η ολιγοήμερη παραμονή τους στο νησί θα αποτελέσει μια ευχάριστη ανάπαυλα από τις υψηλές απαιτήσεις των καθηκόντων τους".

Η εθιμοτυπική επίσκεψη των Αμερικανών αξιωματούχων με επίκεντρο θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι ισχυροί δεσμοί Ελλάδας - ΗΠΑ και οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας της Σύρου με Αμερικανούς επενδυτές (ναυπηγείο Σύρου, επένδυση Hollywood, ενίσχυση της κρουαζιέρας κλπ.), ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Δεύτερη ανακοίνωση Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Με απόλυτο σεβασμό στις διαφορετικές θέσεις που μπορεί να έχει ο καθένας για τα γεγονότα, επιθυμώ απευθυνόμενος στους αγαπητούς φίλους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (Κ.Κ.Ε) να πω ότι: οι τρομολαγνηκές ανακοινώσεις και οι συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις είναι προσπερασμένες πρακτικές που απορρίπτονται από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.
Με τον ξύλινο, στερεότυπο πολιτικό λόγο, απαξιώνουν τον όποιο δημοκρατικό διάλογο και τις προσπάθειες για πρόοδο και ανάπτυξη στη Σύρο. Ουδέποτε επεδίωξαν την τεκμηριωμένη ενημέρωση για τα γεγονότα που περιγράφουν, αντιθέτως προβαίνουν σε ακραίες ανακοινώσεις, διεκδικώντας μόνο για τους ίδιους, αρχές και αξίες για την πατρίδα μας και την ειρήνη, οι οποίες τους διαβεβαιώνω, μας διακατέχουν όλους.
Τέλος, έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι το καλύτερο εφόδιο για τη διασφάλιση της ειρήνης είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, η ανταλλαγή πληθυσμών και ο δημοκρατικός διάλογος επί των ζητημάτων που προκύπτουν.

Ανακοίνωση ΚΚΕ Σύρου

Ειλικρινά καταλαβαίνουμε την πρεμούρα του κ. Λεονταρίτη να υποβάλλει τα διαπιστευτήρια του στο πολιτικό σύστημα το οποίο υπερασπίζεται και να βάλει και αυτός το λιθαράκι του στο ξέπλυμα των ΗΠΑ στη συνείδηση του λάου. Έχει άλλωστε τον καλύτερο δάσκαλο, την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.  Ας μας πει, λοιπόν, τεκμηριωμένα σε ποια χώρα η πολιτική, οικονομική ή και στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ έφερε πρόοδο και ευημερία στο λαό; Στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Β. Αφρικής, στα Δυτικά Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, ή μήπως στη Συρία; Ή μήπως θα ήθελε να ξεχάσουμε το ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας στην επιβολή της Χούντας, στην εισβολή στην Κύπρο;
Όσο για τις τρομολαγνικές και συνωμοσιολογικές απόψεις για τις οποίες κατηγορεί το ΚΚΕ ας δει τις προχθεσινές, για ακόμα μια φορά προκλητικές, δηλώσεις του κ. Ερντογάν, και τις πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Είναι άλλο ζήτημα το να μην καλλιεργούμε κλίμα τρόμου, φοβίας, ανασφάλειας, όμως την πραγματικότητα πρέπει να τη λέμε για να είναι ενημερωμένος ο ελληνικός λαός για το τι ενδέχεται να συμβεί και ποιες είναι οι μεθοδεύσεις.
Τέλος, αναρωτιόμαστε τι σχέση μπορεί να έχει ο στρατός των ΗΠΑ με την Ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών; Η μόνη προϋπόθεση για την διασφάλιση και των δύο είναι η πάλη των λαών για την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας η οποία θα είναι απαλλαγμένη από πολέμους, κρίσεις, ανεργία. Όταν ο λαός θα έρθει πραγματικά στην εξουσία.