Στις πολιτικές ψηφιακής αναβάθμισης του Ελληνικού Δημοσίου αναφέρθηκε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Ρόδο

Η ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης

  • Τρίτη, 17 Απριλίου, 2018 - 06:12

Ξεκίνησαν στη Ρόδο οι εργασίες του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Ν. Αιγαίο: Ένα Αναπτυξιακό Οικοσύστημα», με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, να αποτυπώνει την κυβερνητική θέση για την προτεραιότητα στην ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης.

Στην πρώτη συνεδρία «Διοικητική Ανασυγκρότηση, Δημόσιες Υπηρεσίες και Ψηφιακές Υποδομές», η κ. Γεροβασίλη, αφού αναγνώρισε ότι η νησιωτικότητα απαιτεί διαρκή προσπάθεια στήριξης από την κεντρική εξουσία, σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο προωθείται η ανασυγκρότηση των δημόσιων υπηρεσιών, του κοινωνικού κράτους.

Η κατάλυση του Δημοσίου

Υπενθύμισε τα οριζόντια μέτρα, που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αγνοώντας την νησιωτικότητα και αποψιλώνοντας νευραλγικές υπηρεσίες του κράτους σε κρίσιμους τομείς, με αποτέλεσμα οι πληγές των οριζόντιων αυτών περικοπών σε μικρά, ακριτικά νησιά να είναι μεγαλύτερες.

Έναντι αυτών, η κυβέρνηση, όπως υποστήριξε η Υπουργός, προσπάθησε στοιχειωδώς να καλύψει τις βασικές ανάγκες σε καίριες υπηρεσίες των νησιών, με 86 θέσεις μονίμων υπαλλήλων, που διατέθηκαν τους προηγούμενους μήνες σε μικρούς νησιωτικούς δήμους.

Κάνοντας αναφορά στο στόχο των μνημονίων, που ήταν η κατάλυση του κοινωνικού κράτους, με τον σχεδιασμό, όπως αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, να περιλαμβάνει την κατασυκοφάντηση του Δημοσίου και των υπηρεσιών του κράτους, με τους χαρακτηρισμούς περί «τεμπέληδων», «άχρηστων», «διεφθαρμένων» δημοσίων υπαλλήλων, γιατρών, δασκάλων και εν συνεχεία την εφαρμογή του σχεδίου με την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ άλλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, επιτελικά στελέχη καρατομήθηκαν, υπηρεσίες και δομές καταργήθηκαν ή υποβαθμίστηκαν, με φυσική εξέλιξη τη δημιουργία κοινωνικών ανισοτήτων.

Όπως ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, κοινωνικό κράτος είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία ανά την επικράτεια, το παραϊατρικό προσωπικό, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι υπάλληλοι σε υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δίνουν καθημερινά την μάχη, υπογραμμίζοντας το πόσο αναγκαίοι είναι.

Η Υπουργός επεσήμανε ότι δεν έχουμε μεγάλο κράτος, καθώς είναι πολύ μικρότερο από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρώ, όμως, μειώθηκε δραματικά με τους περιορισμούς των προσλήψεων και πλέον εμφανίζονται ζωτικές ελλείψεις, που οι κάτοικοι των νησιών τις βιώνουν ιδιαίτερα.

Έκανε αναφορά στην δόμηση του νεοελληνικού κράτους με πελατειακούς όρους, καθιστώντας το εχθρικό έναντι του πολίτη, ο οποίος δεν απολαμβάνει τις υπηρεσίες που πρέπει, λόγω της δημιουργούμενης κακονομίας και κακοδιοίκησης.

Προς επιβεβαίωση της απουσίας μεταρρυθμίσεων την περίοδο 2013-2014 που προηγήθηκε, η κ. Γεροβασίλη υπενθύμισε παρατηρήσεις της έκθεσης του 2017 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση, στην οποία αναφέρεται ότι: Ούτε στρατηγική και σχέδιο δράσης για μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση κατατέθηκε, ούτε αιτιολογήθηκαν, ούτε παρείχαν κάποιο αποτέλεσμα οι δεκάδες χιλιάδες οριζόντιες απολύσεις και διαθεσιμότητες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε υπήρξαν διαρθρωτικές παρεμβάσεις στις δομές, τις διαδικασίες, τους ανθρώπινους πόρους, τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Στελέχωση του Δημοσίου βάσει των πραγματικών αναγκών

Για τις μεταβολές στη διάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης η Υπουργός ανέφερε στην αξιοκρατική και με διαφάνεια επιλογή των νέων Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων των υπουργείων, που αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση, εμβληματική για την αποκομματικοποίηση του κράτους, την ώρα που η

αξιωματική αντιπολίτευση ενημερώνει ότι προγραμματίζει να απολυθούν αυτοί και να τοποθετηθούν κομματικά στελέχη.

Μέσα από μια τριετή στρατηγική, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης υλοποιεί ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που έχει στη βάση του κάτι που δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα τα ψηφιακά οργανογράμματα όλων των φορέων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί με περιγράμματα θέσης εργασίας και αξιολόγηση δομών, που εμπεριέχονται για πρώτη φορά ηλεκτρονικά σε μία πλατφόρμα, πάνω στην οποία προστίθενται νέες ψηφιακές εφαρμογές και εργαλεία για τη Δημόσια Διοίκηση,

Δηλαδή, το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, η ηλεκτρονική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δημοπρατείται το νέο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS), έργο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να καταγράφεται πόσοι, πού, γιατί και με τι έργο απασχολούνται στο Δημόσιο, γνωρίζοντας παράλληλα τις πραγματικές ανάγκες και τα λειτουργικά κενά.

Βάσει αυτών θα μπορεί να γίνει ένας μακροπρόθεσμος, ουσιαστικός και αξιοκρατικός προγραμματισμός προσλήψεων, που θα στηρίζεται στις τρέχουσες ανάγκες και όχι σε υποκειμενικές εκτιμήσεις ή ρουσφετολογικά και πελατειακά δίκτυα, επαναλαμβάνοντας με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι προσλήψεις, είτε για μόνιμες θέσεις εργασίας είτε για θέσεις ορισμένου χρόνου, γίνονται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ.

Συνεχής ψηφιακή αναβάθμιση

Ειδική αναφορά έγινε από την Υπουργό στη βασική παράμετρο της ακολουθούμενης πολιτικής, που είναι η ριζική αναθεώρηση του τρόπου παροχής των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς τα προηγούμενα χρόνια κατασπαταλήθηκαν δισεκατομμύρια, αφήνοντας όμως τα ψηφιακά έργα μόνο στα χαρτιά.

Με την επισήμανση ότι η όποια δημοσιονομική επιβάρυνση δεν προκύπτει από τους ανθρώπους του Δημοσίου αλλά οφείλεται στον ανορθολογισμό δομών και πόρων, στον όγκο και την καθυστέρηση λόγω της γραφειοκρατίας, στις χαμένες ανθρωποώρες για υπηρεσιακές διαδικασίες, υπενθύμισε το τι συνέβη στο σύστημα παραγωγής έργων και δράσεων ΤΠΕ στο Δημόσιο, με έργα αποσπασματικά, επαναλήψεις και επικαλύψεις με παράλληλα προβλήματα από την έλλειψη διαλειτουργικότητας, υπερκοστολογήσεις, μεγάλη σπατάλη πόρων και τέλος προβλήματα βιωσιμότητας των έργων μετά την ολοκλήρωσή τους.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, δίνεται οριστικό τέλος στη λογική των αποσπασματικών έργων, που αδυνατούν να διασυνθεθούν και να διαλειτουργήσουν, ενώ αντίθετα, επιδιώκεται έγκαιρη διάγνωση των αναγκών, κεντρικό συντονισμός, οριζόντιες λύσεις και όλες οι αναγκαίες δράσεις διαλειτουργικότητας.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, ώστε ο Έλληνας πολίτης να γίνεται δέκτης των ψηφιακών υπηρεσιών που δικαιούται, για να βελτιωθεί η καθημερινότητά του και να μειωθεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά και η ελληνική επιχείρηση να έχει πρόσβαση σε δημόσιες ψηφιακές παροχές, προκειμένου να αναπτυχθεί στο σύγχρονο περιβάλλον.

Σε αυτές τις ψηφιακές υποδομές, επανεκκινήθηκαν οι διαδικασίες για την έναρξη της υλοποίησης του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, δηλαδή, η επέκταση του Εθνικού Δικτύου Δημόσιου Τομέα σε σχεδόν 40.000 κτίρια του Δημοσίου πανελλαδικά, μεταξύ των οποίων και σχολικά συγκροτήματα, κέντρα υγείας και άλλες, αποκεντρωμένες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ), μαζί με Αναγνωρισμένες Ψηφιακές Υπογραφές, με το οποίο τα δημόσια έγγραφα θα έχουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική μορφή, οδηγώντας στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη διαλειτουργική σύνδεση των δημόσιων υπηρεσιών, στην επιτάχυνση του χρόνου διεκπεραίωσης και άρα στη σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Παράλληλα, δρομολογούνται οι «Απλουστεύσεις διοικητικών διαδικασιών προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», με έμφαση στις αδειοδοτήσεις 279 επαγγελματικών ομάδων, έργο προϋπολογισμού 720.000 ευρώ και σύντομα προχωρά η προκήρυξή του.

Προωθείται, επίσης, η διαλειτουργικότητα, καθώς ολοκληρώθηκε η διασύνδεση 70 νοσοκομείων της χώρας και έπονται άλλα 35 και φυσικά, ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό με ψηφιακές δεξιότητες.

Υλοποιήθηκε ήδη η πρώτη δράση της «Εθνικής Συμμαχίας για την Ψηφιακή Οικονομία», με αντικείμενο τις «Ψηφιακές Δεξιότητες για την Ανάπτυξη του Τουρισμού».

Προετοιμάζεται η «Εθνική Πύλη για την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας», καθώς ολοκληρώνεται το τεχνικό δελτίο του έργου, ενώ ενισχύεται η ανάπτυξη των ανοιχτών δεδομένων (open data), η επανάχρηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά οφέλη και θέσεις εργασίας.

Ανάμεσα σε όλα αυτά τα ψηφιακά έργα, η κ. Γεροβασίλη χαρακτήρισε ως εμβληματικό το έργο ψηφιακής υποδομής, που θα φιλοξενεί όλα τα συστήματα του Δημοσίου, με δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης, με υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας στη λειτουργία του, το οποίο είναι το Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφους του Δημοσίου (G-Cloud).

Πρόκειται για ένα σύγχρονο υπολογιστικό κέντρο του Δημοσίου, που λειτουργεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στο οποίο έχει εγκατασταθεί η «Διαύγεια», σε καθεστώς πλήρους ασφάλειας και λειτουργίας.

Ο σχεδιασμός δε του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και  περιλαμβάνει την ενδυνάμωση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.