Τοποθέτηση Κόκκινου στο συνέδριο ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ

  • Παρασκευή, 20 Απριλίου, 2018 - 14:32

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος παρέστη στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποίησε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) στην Αθήνα στις 18 - 19.4.2018 με θέμα «Μεταρρύθμιση στη Λειτουργία του Κράτους - Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση - Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη». Είχε ως αντικείμενο τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και τις θέσεις της απέναντι στην προτεινόμενη από το Υπουργείο Εσωτερικών μεταρρύθμιση με νέο νόμο που φέρει το όνομα «Κλεισθένης».
Η απόφαση του συνεδρίου ήταν κάθετα αντίθετη στην κυβερνητική πρόταση να πραγματοποιηθούν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Ζητούν ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο πριν την ψήφιση στη βουλή των προτάσεων του ΥΠ.ΕΣ.
Ο κ. Χ. Κόκκινος μιλώντας σε Μ.Μ.Ε. και ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα του συνεδρίου, επισήμανε τα εξής:
«Ο νόμος που προωθεί η Κυβέρνηση αντί για μεταρρύθμιση φέρνει απορρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν την ενισχύει με οικονομικούς πόρους και παραμένει ακόμα θολό και συγκεχυμένο το τοπίο των αρμοδιοτήτων. Θέλει την Αυτοδιοίκηση υποχείριό της και δείχνει ότι δεν την εμπιστεύεται.
Η απλή αναλογική που προωθεί η Κυβέρνηση ως νέο σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τους δήμους και τις περιφέρειες, αφού ο πολυκερματισμός των συμβουλίων τους θα οδηγήσει σε δύσκολη διαδικασία σύνθεσης και δημιουργίας διοίκησης. Θα κληθούν πολλές παρατάξεις να συμπράξουν όταν αρκετές από αυτές δεν έχουν κοινό πρόγραμμα και ιδεολογία.
Επίσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για νέες «Καταλονίες», δηλαδή κάποιοι/ες να δημιουργήσουν προβλήματα εθνικά.
Τέλος θύμισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση βγήκε από το σύστημα που δίνει μπόνους 50 έδρες στην πρώτη παράταξη και βοηθά έτσι στο σχηματισμό Κυβέρνησης και στη σταθερότητα.»