Στη Σύρο εντός Μαΐου ολοκληρώνεται το 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για το Ν. Αιγαίο

“Ελλάδα είναι και τα νησιά”

Ενημέρωση από τον Γ. Βουλγαράκη για τις επαφές και την προετοιμασία στις Κυκλάδες

Στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη θεμάτων της νησιωτικότητας και την οργάνωση και σχεδίαση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου των νησιών που θα λαμβάνει υπόψιν τη φωνή της τοπικής κοινωνίας στοχεύει η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας με σταθερό ρυθμό τις επαφές της με εκπροσώπους στις Κυκλάδες ενόψει της ολοκλήρωσης του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου για το Ν. Αιγαίο, στη Σύρο.

Στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες τα κυβερνητικά κλιμάκια στο νησιώτικο νομό, εντάσσεται και η διήμερη παραμονή του Γιάννη Βουλγαράκη στη Σύρο (χθες και προχθές), ως εκπροσώπου του γραφείου συντονισμού των Περιφερειακών Συνεδρίων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ο ίδιος παραχώρησε χθες το μεσημέρι, μίλησε για τη διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός ουσιαστικού διαλόγου με την πλευρά των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να συντάξει πλήρως και να ολοκληρώσει το νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη χώρα, το οποίο – όπως κατηγορηματικά υπογράμμισε ο κ. Βουλγαράκης – θα συμπεριλαμβάνει σαφώς και τη νησιωτική Ελλάδα, η οποία έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Στην προσπάθεια της ανάδειξης της νησιωτικότητας και των ιδιαίτερων αναγκών της, ο ίδιος γνωστοποίησε μάλιστα πως είναι σε εξέλιξη οι επαφές με εκπροσώπους φορέων και συλλογικοτήτων από όλο το φάσμα της κοινωνίας κι όσον αφορά ειδικότερα στη Σύρο, κατά το τελευταίο διήμερο πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Βουλγαράκη με περισσότερους από 75 εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.

Σημειώνεται πως, προς το παρόν ο χρόνος διεξαγωγής του Περιφερειακού Συνεδρίου στη Σύρο εκτιμάται προς τα τέλη Μαΐου, οπότε και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, Υπουργοί, Υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς θα επισκεφθούν το νησί.

Στις συναντήσεις του κ. Βουλγαράκη για την συγκέντρωση υπομνημάτων από κάθε πλευρά σχετικά με τις ανάγκες και τα απαραίτητα έργα για το νησί, συμμετείχε και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος.

Το Συνέδριο “κλείνει” στην έδρα της ΠΝΑι

Στον πρόλογο της ενημέρωσής του για τον σκοπό των επαφών που πραγματοποιούν τα κυβερνητικά κλιμάκια στα νησιά των Κυκλάδων, ο κ. Βουλγαράκης διευκρίνισε πως, “Το 13ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που ξεκίνησε στη Ρόδο θα κλείσει εδώ, στην έδρα της Περιφέρειας και η έδρα της Περιφέρειας είναι η Σύρος”, εξηγώντας παράλληλα τον λόγο για τον οποίο πραγματοποιείται σε δύο φάσεις στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος υπογράμμισε, “Ο μόνος λόγος που επελέγη να γίνει σε δύο τμήματα το Αναπτυξιακό Συνέδριο είναι ακριβώς για να μην υποβάλλουμε σε μία περαιτέρω ταλαιπωρία τους Συνέδρους, τους πολίτες αυτής της περιοχής” για τους οποίους επεσήμανε πως, “θα ήταν δύσκολο να μετακινηθούν όλες και όλοι σε ένα και μόνον νησί. Έτσι, επιλέξαμε σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα να γίνει αυτή η διαδικασία”.

Επαναλαμβάνοντας πως η διεξαγωγή του εκτιμάται στα τέλη του επόμενου μήνα, ο Γιάννης Βουλγαράκης σκιαγράφησε το γενικό περίγραμμα των επαφών του στη Σύρο.

Όπως ανέφερε, “Βρεθήκαμε με 75 περίπου εκπροσώπους από όλο το φάσμα της κοινωνίας της Σύρου, από το Επιμελητήριο και τον Δήμαρχο, μέχρι τον Αντιπεριφερειάρχη, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον σύλλογο των φοιτητών και τους εκπροσώπους καθηγητές, βρεθήκαμε με διάφορες συλλογικότητες από τον αγροτικό χώρο, από τον χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών και τον συνδικαλιστικό χώρο και γενικά δώσαμε την εικόνα του τί είναι Αναπτυξιακό Συνέδριο, για ποιό λόγο είναι η δική μας παρουσία στη Σύρο”.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, σκοπός της κυβέρνησης είναι “να λάβουμε τα υπομνήματα που πρέπει, προκειμένου κατάλληλα κι έγκαιρα να τα δώσουμε με τη σειρά μας στα Υπουργεία, ώστε ερχόμενοι εδώ οι Υπουργοί να μπορέσουν να απαντήσουν σε καίριας σημασίας ζητήματα, να βάλουν τις βάσεις της επίλυσης διαφόρων θεμάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία και να χαράξουν την προοπτική, συνδιαμορφώνοντας πάντα, με την τοπική κοινωνία του νησιού, των Κυκλάδων και του Ν. Αιγαίου ευρύτερα”.

Κάνοντας γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία κατάθεσης των υπομνημάτων, πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως, “αφήνουμε ένα χρονικό περιθώριο στους πολίτες για τα υπομνήματα”, η πλευρά των οποίων αποστέλλει τα θέματά της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

“Όλη αυτή η διαδικασία βοηθά στην προετοιμασία των Υπουργών και του Πρωθυπουργού που έρχονται με συγκεκριμένες δεσμεύσεις” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που “είναι στον αέρα” και αφορά στην πορεία των έργων πανελλαδικά, όπως αυτά τέθηκαν κι αναφέρθηκα στα Περιφερειακά Συνέδρια της χώρας.

Συνέδριο ανοικτό στην τοπική κοινωνία. Ακολουθεί εθνικό στρατηγικό σχέδιο

Σχετικά με τον κύριο στόχο των Περιφερειακών Συνεδρίων, ο κ. Βουλγαράκης υπήρξε σαφής, αναφέροντας πως, “Το Αναπτυξιακό Συνέδριο εντάσσεται σε μία λογική που θέλει ολοκληρώνοντας τη διαδικασία, να εκπονηθεί πληρέστατα ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους και που ορίζοντα θα έχει τουλάχιστον δεκαετία”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, σε αυτό το σχέδιο θα συνδέεται ο πρωτογενής, ο δευτερογενής και ο τριτογενής τομέας, με τρόπο τέτοιον που αναφορικά με την κάθε περιοχή, θα δίνεται η δυνατότητα να αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματά της. Ειδικότερα, όσον αφορά στη Σύρο και το Ν. Αιγαίο, τόνισε πως, “Μπορούν άριστα να συνδεθούν οι τρεις τομείς και φυσικά με τις κατάλληλες υποδομές, με την υγεία, τις ενδοκυκλαδικές συνδέσεις και με ισχυρά πανεπιστήμια να δοθεί η έμφαση που πρέπει” καθώς όπως συμπλήρωσε, πρέπει να γίνει κατανοητό πως, “Ελλάδα, δεν είναι μόνον η Αθήνα και η ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και τα νησιά”.

“Εμείς θεωρούμε πως αυτό το Αναπτυξιακό Συνέδριο που είναι ανοικτό στην τοπική κοινωνία πρέπει να αποτελέσει την απαρχή μιας επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας” υποστήριξε με εμφατικό ύφος, εξηγώντας πως “είναι συνδεδεμένα αυτά τα Περιφερειακά Συνέδρια μεταξύ τους, διότι βγαίνοντας από την αυστηρή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία προσπάθεια που υπερβαίνει κόμματα και πολιτικά πρόσωπα, ώστε να εκκινήσει αυτό που προηγουμένως σας προείπα, η ελληνική οικονομία σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο”.

Προτού ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη αναφορά του, ο Γιάννης Βουλγαράκης πρόσθεσε πως, “Αυτό που επιθυμούμε είναι τόσο οι πολίτες, όσο και οι επισκέπτες της κάθε περιοχής να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που πρέπει”.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, μέσω της κατάθεσης των υπομνημάτων προ της διεξαγωγής, “σκοπός είναι να δοθεί η δυνατότητα να εκφραστεί συνολικά η τοπική κοινωνία”.

Έμφαση στη νησιωτικότητα

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας ο κ. Βουλγαράκης ρωτήθηκε αναφορικά με το στάδιο που βρίσκονται οι επαφές στις Κυκλάδες, με τον ίδιο να γνωστοποιεί πως, ήδη έχουν γίνει συναντήσεις σε Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, θα γίνουν σε Κέα, Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο Μήλο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο και ίσως την Ίο.

Στην ερώτηση αν θα “καλυφθούν” όλες οι Κυκλάδες, ο ίδιος απάντησε καταφατικά, εξηγώντας πως, “Στόχος είναι να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με όλους από όλα τα νησιά, είτε να πάμε εμείς στα μικρότερα νησιά, είτε να πάμε σε νησιά που μπορούν να έρθουν εκπρόσωποι από τα πέριξ μικρότερα”.

Κατόπιν αυτών και με φόντο την παρατήρηση του κομματικού μέλους της τοπικής και νομαρχιακής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί και τις Κυκλάδες, Αλέξανδρου Σπόντη, πως δηλαδή, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του νομού μας, θα έχει αναπτυχθεί πριν την ολοκλήρωση του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου, κύκλος επαφών που θα ξεπερνά σε μέγεθος κάθε άλλη προετοιμασία στην υπόλοιπη Ελλάδα, κατέστη σαφές πως, αυτό προκύπτει σταδιακά και διαπιστώνεται ήδη, ακριβώς λόγω της νησιωτικότητας.

Με την παρατήρηση δε, πως στο Συνέδριο θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα της νησιωτικότητας όπως στις μεταφορές και τις συνδέσεις, έκλεισε την ενημέρωσή του ο Γιάννης Βουλγαράκης.