Σε μια συνεδρίαση με 63 θέματα (!), στα Εκτός Ημερησίας, ο διαγωνισμός εκατομμυρίων για τα LED στη Ρόδο

Απαξίωση των συλλογικών αποφασιστικών οργάνων της Περιφέρειας

  • Τετάρτη, 23 Μαΐου, 2018 - 06:15

Επιμένει η Περιφερειακή Αρχή να επαναφέρει το θέμα της προμήθειας των LED, παρά του ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός κρίθηκε φωτογραφικός, προκαλώντας την εκ νέου αντίδραση των Περιφερειακών Συμβούλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νοτίου Αιγαίου, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, της παράταξης «Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» Ιωάννης Δεκαβάλλας και Τζώρτζης Μακρυωνίτης και της παράταξης «Νησιωτική Ανατροπή» Άννα Μαυρουδή, συνυπογράφουν κείμενο αντίδρασης για την συνεχιζόμενη, εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, «απαξίωση» των θεσμικών οργάνων.

Η αποστολή των συνοδευτικών εγγράφων των θεμάτων λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η πληθώρα των 63 θεμάτων, που αφορούν σε κόστη πολλών εκατομμυρίων και η επαναφορά, εκτός ημερήσιας διάταξης, του θέματος της προμήθειας των LED, αποτέλεσαν αιτίες νέων αντιδράσεων, καθώς επιβεβαιώνεται ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν δείχνει διατεθειμένη να παρεκκλίνει της απαξιωτικής προς τα όργανα μεθοδολογίας της.

Στο κείμενο αντίδρασης τους, πέραν της αναφοράς των γεγονότων, καταρρίπτονται στο σύνολο τους τα επιχειρήματα της Περιφερειακής Αρχής.

Επίδειξη αλαζονικής δύναμης ή απώλεια πολιτικής ψυχραιμίας;

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο των Περιφερειακών Συμβούλων, μελών της Οικονομικής Επιτροπής, στο οποίο διατυπώνονται οι λόγοι που συνιστούν μεθόδευση εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

«Μόνο απορία και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει η επιλογή της περιφερειακής αρχής, δια του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, κου Φιλήμονα Ζαννετίδη, να φέρει το θέμα των όρων του νέου διαγωνισμού «Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δίκτυο Οδικού Φωτισμού της Νήσου Ρόδου με την Προμήθεια & Εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED», προϋπολογισμού 4.535.638,52 €, για συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης.

Η δε αποστολή των εγγράφων έγινε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των συμβούλων λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων, και με άλλα 63 θέματα με εκατοντάδες σελίδες προς ανάγνωση και κόστους πολλών εκατομμυρίων!

Καταψηφίσαμε την εισαγωγή του ως θέμα προς συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση όχι φυσικά γιατί διαφωνούμε με το έργο, αλλά γιατί δε μας δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσουμε τους όρους του διαγωνισμού, πιθανότατα σκόπιμα, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά με τον ίδιο διαγωνισμό, και όπως γίνεται και με άλλους σημαντικούς διαγωνισμούς της περιφέρειας.

Τα επιχειρήματα της Περιφερειακής Αρχής, δια στόματος μελών της παράταξης τους στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στερούνται λογικής βάσης, διαστρεβλώνουν την αλήθεια και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας ως απλοί νοήμονες πολίτες που γνωρίζουμε ανάγνωση, ως αιρετοί που εκπροσωπούμε φορολογούμενους πολίτες.

Μελετάμε δε τα κείμενα που τίθενται προς ενημέρωση και συζήτηση για τη λήψη κρίσιμων για την περιφέρεια μας αποφάσεων, και ως εκ τούτου αδυνατούμε να καταλάβουμε σε ποιους απευθύνονται τα συγκεκριμένα επιχειρήματα, πέρα από την επικοινωνιακή εκστρατεία προπαγάνδας της Περιφερειακής Αρχής:

Λέει η παράταξη του κου Χατζημάρκου:

1. «Υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον με αυτό το διαγωνισμό»: Απαιτείται εδώ η διάκριση ανάμεσα στην αναγκαιότητα του έργου για το οποίο φυσικά και είμαστε σύμφωνοι και στον τρόπο με τον οποίο το χειρίζεται η Περιφερειακή Αρχή. Η ευθύνη για την καθυστέρηση του έργου που έχει ήδη προκληθεί τη βαρύνει εξ’ ολοκλήρου λόγω των χειρισμών της.

2. «Δικαιωθήκαμε από τις δικαστικές αποφάσεις»: Η μη άσκηση ένδικων μέσων από πλευράς Περιφερειακής Αρχής σημαίνει ότι η απόφαση με την οποία κρίνονται «φωτογραφικοί» συγκεκριμένοι όροι του διαγωνισμού είναι εν ισχύ. 

3. «Ο νέος διαγωνισμός, πρόκειται για ένα διαδικαστικό θέμα». Πρόκειται για έργο εκατομμυρίων, όροι του προηγούμενου διαγωνισμού της περιφερειακής αρχής ως αναθέτουσα κρίθηκαν «φωτογραφικοί» από την ΑΕΠΠ. Πόσο «διαδικαστικό» ακούγεται αυτό;

4. «Πολιτικά πρόσωπα (της αντιπολίτευσης) ταυτίζονται με επιχειρηματικά συμφέροντα». Η γνωστή καραμέλα εδώ και μήνες… αν έχει κάποια στοιχεία, διότι πρόκειται για σοβαρή καταγγελία να πάει στις αρμόδιες αρχές και να τα καταθέσει. Αλλιώς, να μελετήσει τα άρθρα του ποινικού κώδικα περί συκοφαντικής δυσφήμησης κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή…

5. «Η περιφερειακή αρχή δουλεύει τόσο γρήγορα, που δεν την προλαβαίνετε, και δε θέλετε να διαβάζετε, γι’ αυτό διαμαρτύρεστε» Ασχολίαστο… είναι εξαιρετικά μειωτικό και εν γνώσει τους ψευδές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής επιχείρησε αρχικά να φιμώσει την αντιπολίτευση για την άσκηση κριτικής επί της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής και της εισαγωγής του θέματος του διαγωνισμού στα Εκτός Ημερησίας Διατάξεως. Χάνοντας την ψυχραιμία του εξαπέλυσε επίθεση αξιοποιώντας μερικά από τα παραπάνω επιχειρήματα!

Αντιλαμβανόμαστε ότι τα παρόντα μέλη της πλειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή (κ.κ Μπαριανάκης, Μπάρδος, Γιασιράνη και Ευστρατίου) είτε αδυνατούν να συλλάβουν τις σοβαρές νομικές και διοικητικές ευθύνες που συνεπάγεται η θέση τους σε αυτήν είτε παραβλέπουν την αλήθεια για καθαρά προσωπικούς τους λόγους.

Προς επίρρωση της καταγγελίας μας, στην οποία προχωρήσαμε για την προχειρότητα και τη βιασύνη με τις οποίες εισάγεται ένα τέτοιου θέμα σε εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Διεύθυνσης στην εισήγηση του προχώρησε σε προφορικές τροποποιήσεις άρθρων με απαλοιφή κειμένου!

Είναι φανερό ότι τα συλλογικά αποφασιστικά όργανα έχουν απαξιωθεί από την Περιφερειακή Αρχή, η αντιπολίτευση εμποδίζεται επιδεικτικά να ασκήσει το έργο της και η επίδειξη αλαζονείας θεωρείται προσόν και αποτελεσματική διοίκηση εκ μέρους της!

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε την διαφάνεια, την χρηστή διοίκηση και την υλοποίηση έργων και δράσεων με γνώμονα την κοινωνική λογοδοσία και τη βέλτιστη ανταποδοτικότητα των δημοσίων κονδυλίων για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου».