Επιστολή του δ. Μήλου & το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στη διάθεση των λυμάτων

  • Τρίτη, 29 Μαΐου, 2018 - 15:01

Πριν λίγες μέρες δέχθηκα επιστολή - απάντηση του δημάρχου Μήλου με την οποία επιχείρησε να μου απαντήσει στην από 8/5/2018 ανοιχτή επιστολή που του είχα απευθύνει, θέτοντας μάλιστα στη διακριτική μου ευχέρεια τη δημοσιοποίησή της.

Αυτό ακριβώς αποφάσισα να κάνω, χωρίς βέβαια να κατανοώ απόλυτα γιατί δεν το έκανε ο ίδιος. Για την ακρίβεια, ουσιαστικά σήμερα δημοσιοποιώ την επιστολή του μαζί με το έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου που μου απέστειλε, επιχειρώντας να απαντήσει σε όσα του καταλόγισα για την καθυστέρηση καίριων ζωτικών έργων για τη Μήλο.  

Αν εξαιρέσουμε το θέμα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων – απορριμμάτων, το οποίο μετά από αρκετά χρόνια και πρόστιμα που πληρώνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται ότι επιτέλους μπαίνει σε προοπτική επίλυσής του αφού εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα Π/Υ 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, στην ουσία δεν απαντά γιατί απορρίφθηκαν τόσο οι προτάσεις του για χρηματοδότηση του έργου της ύδρευσης - αναβάθμισης και ενίσχυσης του πόσιμου ύδατος (πληροφορηθήκαμε από το αρμόδιο υπουργείο ότι δεν έγινε αποδεκτή, διότι δεν μπορούσε να κατασκευαστεί εξωτερικό δίκτυο χωρίς να υπάρχει εσωτερικό), όσο και η εγκατάσταση των τριών μονάδων compact βιολογικού καθαρισμού και εκείνο που είναι το πιο κρίσιμο είναι γιατί δεν απάντησε στην από 21-2-2018 επιστολή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που του επισήμανε όχι μόνο τους λόγους απόρριψης, αλλά και την υπόδειξη ότι ένα νέο τεκμηριωμένο τεχνικό δελτίο θα μπορούσε έγκαιρα να γίνει αποδεκτό και να ενταχθεί σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όπως το πρόγραμμα “Φιλόδημος” του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό όχι μόνο το αποκρύπτει αλλά ισχυρίζεται ψευδώς ότι δεν ζητήθηκαν από το Δήμο διορθώσεις ή συμπληρώσεις.

Έτσι έχουμε ήδη εισέλθει στην τουριστική περίοδο και ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης διάθεσης των λυμάτων είναι πάλι ορατός. Για του λόγου το αληθές, επισυνάπτω το από 21-2-2018 σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που ο δήμαρχος όφειλε εδώ και αρκετούς μήνες να έχει παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο και κυρίως να έχει συνεννοηθεί εγκαίρως με τα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε η φετινή τουριστική περίοδος να βρει τη Μήλο θωρακισμένη από πλευράς διάθεσης των λυμάτων.

Σωρευτικά λοιπόν και για την πλήρη ενημέρωση των συμπολιτών μας, επισυνάπτω τα δύο σχετικά έγγραφα:

Α) την από 15/5/2018 επιστολή του δημάρχου προς εμένα που συνοδεύεται από το έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Μήλου

Β) το από 21/2/2018 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προς το δήμαρχο Μήλου

      29/5/2018                                                        Νίκος Συρμαλένιος