Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Χρηματοδότηση άνω των 500 χιλ. ευρώ για υπηρεσίες ψυχικής υγείας

  • Τρίτη, 12 Ιουνίου, 2018 - 17:56

Με σκοπό την χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος απευθύνει πρόσκληση με τίτλο «Δράσεις παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα» για την υποβολή προτάσεων έργων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020».

Δυνητικοί δικαιούχοι της παραπάνω πρόσκλησης, συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 585.000 €, είναι

 

  • Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

  • Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου

Εποπτευόμενοι φορείς από το Υπουργείο Υγείας

οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν προτάσεις έργων προς ένταξη και χρηματοδότηση στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης - Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η παρούσα πρόσκληση αποσκοπεί στην παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας, μέσω της ενίσχυσης τομεοποιημένων μονάδων Ψυχικής Υγείας (Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες Ψ.Υ. και Κέντρα Ψ.Υ.) και μέσω Προγραμμάτων ενίσχυσης εξειδικευμένων υπηρεσιών / ενίσχυσης Κινητών Μονάδων, για την παροχή παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών.

 

Στο πλαίσιο της κατ’ οίκον νοσηλείας, μέσω της ενίσχυσης τομεοποιημένων μονάδων Ψυχικής Υγείας, οι υπηρεσίες παρέχονται σε άτομα με ψυχικές διαταραχές, διαταραχές συμπεριφοράς κλπ, για την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση, την αποφυγή της κρίσης ή της υποτροπής της νόσου και τη διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας. Η θεραπευτική ομάδα θα αποτελείται από μέρος του προσωπικού της υπάρχουσας δομής ψυχικής υγείας, το οποίο θα συμπληρωθεί κατάλληλα με προσωπικό και τον ελάχιστο αναγκαίο εξοπλισμό, ώστε να παρέχει τις περιγραφόμενες στο θεσμικό πλαίσιο υπηρεσίες κατ’ οίκον.

Οι δομές θα στελεχωθούν με 2 έως 4 άτομα. Ενδεικτικές ειδικότητες, ψυχίατρος, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτής κ.ά.

 

Στο πλαίσιο της κάλυψης των ελλειμμάτων στην υποστήριξη παιδιών/εφήβων με προβλήματα ψυχικής υγείας, προβλέπεται η ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών, μέσω της ενίσχυσης των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων.

Οι δομές θα στελεχωθούν με 1 έως 4 άτομα ειδικοτήτων παιδοψυχιάτρου και λοιπών επαγγελμάτων υγείας όπως ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτής κ.ά

Ο αριθμός ωφελουμένων από την παρούσα πρόσκληση, ανέρχεται σε 300 άτομα.

 

Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 15.06.2018 και λήξης η 31.08.2018

Οι προτάσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω ΟΠΣ – ΕΣΠΑ 2014 – 2020, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/