Για την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου «Sea Diamond»

  • Τετάρτη, 13 Ιουνίου, 2018 - 18:20

Τα ξημερώματα της Κυριακής 10/6/2018, το μεγαλύτερο μέρος του φράγματος ανάσχεσης πετρελαιοειδών, που είχε τοποθετηθεί γύρω από το ναυάγιο του «Sea Diamond» στο λιμάνι της Σαντορίνης, βυθίστηκε και όπως καταγγέλλει η «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond»,  οι ρύποι που διαρρέουν από το ναυάγιο διαχέονται ελεύθερα στη θαλάσσια περιοχή.

Εκατοντάδες τόνοι μαζούτ, χημικών και τοξικών υλικών βρίσκονται εδώ και έντεκα χρόνια στο εσωτερικό του «Sea Diamond», τα οποία λόγω της κακής κατάστασης του πλοίου διαρρέουν και ρυπαίνουν σταθερά το θαλάσσιο οικοσύστημα της Σαντορίνης.

Με την κάλυψη που πρόσφεραν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα στην πλοιοκτήτρια εταιρεία Louis Hellenic Cruises σχετικά με το ναυάγιο του «Sea Diamond», έχουν υποθάλψει τον κίνδυνο τεράστιας οικολογικής καταστροφής στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Η προκλητική συμπεριφορά της πλοιοκτήτριας εταιρείας απέναντι στους κατοίκους με μέτρα-κοροϊδία, τα οποία και αυτά πάρθηκαν κάτω από την μεγάλη πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων των κατοίκων της Σαντορίνης, πηγάζει από την πλήρη ταύτιση των κυβερνήσεων με τις απαιτήσεις των εφοπλιστών. Η λύση της τοποθέτησης του φράγματος ανάσχεσης πετρελαιοειδών γύρω από το κουφάρι του Sea Diamond, σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετώπιζε ουσιαστικά την διαρροή επικίνδυνων υλικών και την περιβαλλοντική απειλή για την περιοχή. Η πρόταση-λύση της ανέλκυσης και απομάκρυνσης του ναυαγίου,  τεκμηριωμένη και από επιστημονικούς φορείς , την οποία στήριξε και ο Άρειος Πάγος με απόφασή του, ήταν αυτή που θα εξάλειφε τον κίνδυνο της οικολογικής καταστροφής. Αυτή τη λύση διεκδικούν αγωνιστικά οι κάτοικοι του νησιού εδώ και 11 χρόνια. Αποδείχτηκε τελικά και με την βύθιση του φράγματος τώρα, ότι δεν υπάρχει άλλο ημίμετρο να σκεφτούν για να κοροϊδέψουν τους Σαντορινιούς, παρά μόνο να γίνει εδώ και τώρα η ανέλκυση.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες σ’ αυτό το ζήτημα, γιατί αντί να υποχρεώσει τον εφοπλιστή ν’ ανελκύσει το ναυάγιό του, εμπαίζει τους Σαντορινιούς , αφήνοντας το νησί εκτεθειμένο στην ρύπανση. Όπου όμως της υπέδειξαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να καθαρίσει περιοχές από ναυάγια γιατί θέλουν να επενδύσουν, δεσμεύτηκε και το υλοποιεί. Αυτό έγινε και τις προηγούμενες μέρες με το ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Corfu Island» που ανελκύθηκε μετά από 32 χρόνια από το Πέραμα, γιατί στη σύμβαση με την COSCO, το δημόσιο είχε αναλάβει την υποχρέωση να ανελκύσει μία σειρά τέτοιων ναυαγίων που είχαν χαρτογραφηθεί. Η οικολογική ευαισθησία τους αρχίζει και τελειώνει στις ανάγκες του κεφαλαίου. Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη».

Η κυβέρνηση τώρα ν’ αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο λαό της Σαντορίνης και να γίνει άμεσα η ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», όπως και ο καθαρισμός της θαλάσσιας περιοχής της «Καλντέρας» από τις ρυπογόνες ουσίες του ναυαγίου.