Πενθήμερη προθεσμία για την παράδοση των “αγνοουμένων” οικονομικών βιβλίων του ΚΕΚ Φερεκύδης πριν την παραπομπή της υπόθεσης στο νόμο

Το ποτήρι ξεχείλισε

Παρά τις συνεχείς παρακλήσεις και την αποστολή εξωδίκων από το 2007, ο λογιστής της επιχείρησης δεν έχει καταθέσει ακόμα τα απαραίτητα στοιχεία για την εκκαθάρισή της

“Έχουμε αναμμένα κάρβουνα στα χέρια μας” υπογράμμισε ο Γ. Δεκαβάλλας

Την παραίτηση του ορκωτού λογιστή Γιώργου Βαρθαλίτη από την εκκαθάριση του ΚΕΚ Φερεκύδης, εξαιτίας της μη παράδοσης των οικονομικών στοιχείων από τον υπεύθυνο λογιστή της επιχείρησης, ανακοίνωσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας.

Όπως επισημάνθηκε, παρά τις συνεχείς οχλήσεις του προς τον ίδιο, ο κ. Βαρθαλίτης δεν έχει παραλάβει μέχρι σήμερα κανένα βιβλίο και στοιχείο που να αφορά στην οικονομική διαχείρισή του. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι τον Απρίλιο του 2012, κλήθηκε από τον Ανακριτή, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την πορεία της εκκαθάρισης. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο λογιστής του ΚΕΚ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι εντός δέκα ημερών θα προσκόμιζε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον έλεγχο και την πραγματοποίηση της εκκαθάρισης, πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Από την πλευρά του, ο κ. Δεκαβάλλας διευκρίνισε ότι ανάλογες ενέργειες έχει κάνει και ο δήμος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια ανταπόκριση από το λογιστή της δημοτικής επιχείρησης του πρώην δήμου Άνω Σύρου. “Δεν μπορεί να μείνει μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, χωρίς να κλείσει εκκαθαριστικά. Υπάρχουν ευθύνες” τόνισε, καθιστώντας γνωστό ότι ανάμεσα στα θέματα που διερευνώνται από τον Ανακριτή είναι και η κατηγορία για κοινοτική απάτη, που αφορά στην καταβολή μισθών από κονδύλια ευρωπαϊκών προγραμμάτων. “Δε γνωρίζουμε αν θα παραπεμφθεί κάποιος για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς είναι πιθανό αν το ποσό δεν αγγίζει τις 75.000 ευρώ που είναι το όριο του κακουργήματος, να θεωρηθεί πλημμέλημα και να παραγραφεί. Ωστόσο, ο Ανακριτής ήταν έξαλλος. Αν δεν προσκομίσει τα στοιχεία, είχε απειλήσει ότι θα διατάξει ακόμα και τη σύλληψή του”, είπε χαρακτηριστικά.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Για το μείζονος σημασίας ζήτημα της μη παράδοσης των οικονομικών εγγράφων του ΚΕΚ τοποθετήθηκε και ο αντιδήμαρχος, Φώτης Ξαγοράρης, σημειώνοντας ότι ήρθε και ο ίδιος αντιμέτωπος με το πρόβλημα, όταν ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου Άνω Σύρου το 2007. “Ενώ μου παραδόθηκαν εγγράφως όλα τα οικονομικά στοιχεία τόσο του δήμου, όσο και των άλλων δημοτικών επιχειρήσεων, του ΚΕΚ δεν μου παραδόθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να μην έχω ιδέα για την οικονομική διαχείριση του. Ούτε αν υπάρχουν ταμειακά υπόλοιπα, τραπεζικοί λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία” ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι κατά τα τέλη Μαρτίου του ιδίου έτους απέστειλε το πρώτο εξώδικο στον υπεύθυνο λογιστή, με το οποίο ζητούσε την προσκόμιση των πολύκροτων στοιχείων. Μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε και δεύτερο εξώδικο, χωρίς καμία έκπληξη.

“Επειδή η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη λύση για εκκαθάριση της επιχείρησης, καθώς και την προβλεπόμενη από το νόμο απορρόφηση του προσωπικού στο δήμο” πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ο τότε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Κόκκινος ακύρωσε και τις δύο αποφάσεις, καταθέτοντας ερώτημα στο υπουργείο Εσωτερικών γύρω από τη νομιμότητά τους. Ωστόσο, ο ίδιος αναγκάστηκε σύντομα να ανακαλέσει μετά την επιβεβαίωση του υπουργείου ότι οι υπό εξέταση αποφάσεις της δημοτικής αρχής ήταν ορθές.

Στη συνέχεια, ο κ. Ξαγοράρης ανέφερε ότι οι τότε ορισθέντες από το δήμο και από τη ΔΗΚΕΔΑΣ εκκαθαριστές παραιτήθηκαν ένα μήνα αργότερα, όχι μόνο επειδή δεν είχαν στην κατοχή τους τα απαραίτητα στοιχεία, αλλά γιατί ο ισχύων νόμος τους θεωρούσε υπεύθυνους για την εμφάνιση οφειλών κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Κοντά στις 200.000 ευρώ οι οφειλές

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση η οποία είναι στάσιμη τα τελευταία έξι χρόνια, τόνισε ότι οι οφειλές του ΚΕΚ οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν μία “ανοιχτή πληγή”, είναι ιδιαίτερα υψηλές και επίφοβες για τον ενιαίο πια δήμο Σύρου – Ερμούπολης. “Η δημοσιονομική διόρθωση που έχει μπει από το υπ. Οικονομικών και αφορά την επιχείρηση, με τις προσαυξήσεις αγγίζει τις 200.000 ευρώ. Μεταξύ άλλων, εκκρεμεί μια οφειλή 70.000 στο ΙΚΑ και μια αντίστοιχη οφειλή στους εργαζομένους” εξήγησε, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι “κάποια στιγμή, ο δήμος θα βρει αυτό το ποσό μπροστά του”, τόνισε. Πρόσθεσε όμως, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσει η υπόθεση είναι η κατάθεση των “αγνοουμένων” οικονομικών στοιχείων και ο ορισμός ενός νέου ορκωτού λογιστή.

Το τοπίο έγινε ακόμη πιο “νεφελώδες” καθώς η πρόταση του κ. Δεκαβάλλα να δοθεί από το δημοτικό συμβούλιο μία τελευταία προθεσμία πέντε ημερών για την καταβολή των οικονομικών στοιχείων προκάλεσε την αντίδραση κάποιων αιρετών οι οποίοι υποστήριξαν ότι μετά από τόσες παρακλήσεις προς το λογιστή του ΚΕΚ, η περίοδος χάριτος θα έπρεπε ήδη να έχει εξαντληθεί και η υπόθεση να ακολουθήσει τη νομική οδό. “Μια πενθήμερη προθεσμία δεν θα λύσει το πρόβλημα. Το ποτήρι ξεχείλισε. Έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Θα πρέπει να προβούμε σε όσες ενέργειες απαιτεί ο νόμος προκειμένου να καλυφτούμε και εμείς” υπογράμμισε ο Αντώνης Κρητικός.

Με τη σειρά της, η δημοτική σύμβουλος Μαρία Καζαντζάκη έθεσε επί τάπητος το ενδεχόμενο, τα απαιτούμενα για την εκκαθάριση οικονομικά στοιχεία του ΚΕΚ να μη βρίσκονται στα χέρια του λογιστή. “Για να μην τα φέρνει τα στοιχεία, μάλλον δε θα τα έχει. Ειδάλλως, δε θα έβαζε στην “καρμανιόλα” το δίπλωμά του” ανέφερε χαρακτηριστικά, προτείνοντας ταυτόχρονα να διερευνηθεί εάν τα επίμαχα βιβλία βρίσκονται στο δημοτικό ακίνητο όπου στεγαζόταν η επιχείρηση μέχρι 31/12/06 στο Κίνι.

Το ενδεχόμενο αυτό απέκλεισε ο κ. Ξαγοράρης, εξηγώντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στο χώρο, όπου φυλάσσονται παραστατικά, τιμολόγια, φάκελοι και προγράμματα. “Δυστυχώς δεν είναι εκεί” υπογράμμισε, καθιστώντας σαφές ότι το βιβλίο Ταμείου, χωρίς το οποίο κρίνεται ανέφικτη η εκκαθάριση της επιχείρησης βρίσκεται στα χέρια του λογιστή, χωρίς ο ίδιος να το έχει αρνηθεί ποτέ.

Τελευταία ευκαιρία

Κλείνοντας, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον ορισμό της προτεινόμενης προθεσμίας. Στην περίπτωση που τα οικονομικά στοιχεία δεν κατατεθούν εντός πέντε ημερών στο δήμο, η Οικονομική Επιτροπή θα προβεί στην επεξεργασία και στην παραπομπή της υπόθεσης στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, εξουσιοδοτώντας το δήμαρχο για διερεύνηση κάθε ευθύνης στους άμεσα εμπλεκόμενους και σε δεύτερη μοίρα, θα δώσει εντολή στη νομική υπηρεσία για την επίδειξη εγγράφων με ασφαλιστικά μέτρα με στόχο την άσκηση κάθε ένδικου μέσου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για προσωπικούς λόγους απουσίαζε από τη συζήτηση ο ένας εκ των επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Κώστας Απέργης ο οποίος αφού ενημερώθηκε επί του θέματος, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ότι την προσεχή Παρασκευή θα καταθέσει προσωπικά μηνυτήρια επιστολή προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διερεύνηση της υπόθεσης η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε να είχε παραπεμφθεί νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.