Αντιδράσεις για την υπό έκδοση υπουργική απόφαση περί παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού στους δήμους

Ασφυκτικά τα περιθώρια

- Τον κίνδυνο μη ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών μέχρι την 31η Μαΐου υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ- “Θα νοικιάσουμε τους χώρους έστω και καθυστερημένα” επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Σύρου -Ερμούπολης, Δημήτρης Ρούσσος

Την ανάκληση της υπό έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά στην απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού στους δήμους για το τρέχον έτος, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, καθιστώντας σαφές ότι ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών (31 Μαϊού) είναι πλέον ορατός.

Σημειώνεται, ότι με την υφιστάμενη απόφαση καθορίζονται επίσης οι όροι περαιτέρω παραχώρησης του δικαιώματος από τους ΟΤΑ σε τρίτους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων και εγκρίνονται εκ των προτέρων, οι συμβάσεις που θα συναφθούν υπό τους όρους αυτούς.

Η απόφαση συνοδεύεται από αναλυτικό Παράρτημα Τεχνικών Προδιαγραφών, όπου περιγράφονται οι επιτρεπόμενες στους μισθωτές κατασκευές και διαμορφώσεις στους κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παραλίας. Βασικός στόχος είναι αφενός η επιδίωξη διατήρησης του κοινόχρηστου χαρακτήρα και διαφύλαξης της φυσικής μορφολογίας του αιγιαλού και της παραλίας και αφετέρου, η απλοποίηση του πλαισίου και η αποσαφήνιση των δικαιωμάτων των μισθωτών, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου και να διευκολυνθεί ο έλεγχος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Συμμετοχή επιτρόπου στις διαγωνιστικές διαδικασίες

Ωστόσο, οι καινοτόμες προβλέψεις που εισάγει η απόφαση, αποσκοπώντας τόσο στον εξορθολογισμό και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, όσο και στη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και του κοινού ουσιαστικά μαρτυρούν ότι, η κεντρική εξουσία θα έχει τον απόλυτο έλεγχο στην είσπραξη των εσόδων, επισκιάζοντας τον αρχικό όρο “παραχώρηση”.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στη διαδικασία παραχώρησης από τους ΟΤΑ προς τρίτους συμμετέχει εκπρόσωπος της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας, με αποφασιστικές αρμοδιότητες ως προς τον καθορισμό του τιμήματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι το αντάλλαγμα που ορίζεται είναι δίκαιο και ανταποκρίνεται στις μισθωτικές συνθήκες της περιοχής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, η ρύθμιση αυτή θα συμβάλλει στην είσπραξη από το Δημόσιο “των πραγματικά αναλογούντων σε αυτό εσόδων από την εκμετάλλευση των κοινόχρηστων πραγμάτων, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας”.

Επιπροσθέτως, ορίζεται ότι οι μισθωτές είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν εγγυητική επιστολή υπέρ του Δημοσίου, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η άμεση είσπραξη του οφειλόμενου στο Δημόσιο ποσοστού από τις συναπτόμενες μισθώσεις, προς υποβοήθηση των δημοσίων εσόδων και του αρτιότερου σχεδιασμού της κατανομής των εισπραττόμενων κονδυλίων, επ’ ωφελεία του Κράτους και των πολιτών. Οι εν λόγω ρυθμίσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση των δήμων, καθώς έγκειται το ερώτημα εάν η εμπλοκή επιτρόπου στη διαδικασία των διαγωνισμών βασίζεται κυρίως στην είσπραξη του μεγαλύτερου τιμήματος για το δημόσιο και όχι στη λήψη αρμοδιοτήτων με γνώμονα τοπικά κριτήρια.

Επιπλέον το τοπίο παραμένει θολό και στην περίπτωση της εγγυητικής υπέρ του δημοσίου, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση γύρω από το ακριβές ποσό το οποίο θα κληθούν να καταβάλουν οι δήμοι από τις μισθώσεις των παραλιών.

ΚΕΔΕ: “Απαράδεκτη η διαδικασία έκδοσης της κοινής υπουργικής απόφασης”

Από την πλευρά της, η ΚΕΔΕ κρίνει απαράδεκτη τη διαδικασία έκδοσης της κοινής υπουργικής απόφασης για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού στους δήμους, σημειώνοντας ότι, “αν και ξεκίνησε με πρωτοβουλία της, δεν υπήρξε η παραμικρή θεσμική ευαισθησία εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών για ένα, έστω, στοιχειώδη διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση”. “Θέλει δε να πιστεύει ότι δεν υποκρύπτει κάποια σκοπιμότητα η παράλειψη αυτή” υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης.

Αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών την 31η Μαΐου η οποία δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση μέχρι 31 Δεκεμβρίου επισημαίνεται ότι εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε οι διαδικασίες, τότε ανακαλείται η παραχώρηση των αιγιαλών στους δήμους.

“Με δεδομένο δε ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμη η υπουργική απόφαση, αποκλείεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες μέχρι 31 Μαΐου. Επομένως, το ζήτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο το υπουργείο Οικονομικών θέλει όντως να παραχωρήσει τις παραλίες στους δήμους, ή, αντίθετα αποσκοπεί στο να πάρει πίσω αυτήν την αρμοδιότητα” αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τονίζει ότι η ΚΕΔΕ ζητά απόσυρση της υπό έκδοση υπουργικής απόφασης, διαβούλευση πριν την έκδοσή της, καθώς και άρση του χρονικού περιορισμού της 31ης Μαΐου. Προτείνει μάλιστα, ο χρόνος παραχώρησης να οριστεί τουλάχιστον στη διετία και να πιστοποιούνται τα έσοδα με βάση αντικειμενικά στοιχεία.

Δημήτρης Ρούσσος: “Μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό”

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Δημήτρης Ρούσσος υπογραμμίζει ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή της υπουργικής απόφασης θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην προλάβει το δημοτικό συμβούλιο να παραχωρήσει μέρος της παραλίας σε ιδιώτες, πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου.

Μάλιστα εκτιμά ότι η παραχώρηση έπρεπε να είχε ήδη γίνει από τον περασμένο Φεβρουάριο, δεδομένων των γραφειοκρατικών απαιτήσεων. Παρόλα αυτά, σημειώνει ότι αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην τηρηθούν οι προβλεπόμενες προθεσμίες, ο δήμος είναι διατεθειμένος να ενοικιάσει τον χώρο των αιγιαλών σε τρίτους, έστω και καθυστερημένα, αφού λόγω των μειωμένων εσόδων του δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει πίσω. Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι πέρα από το ενδιαφέρον εκμίσθωσης αιγιαλού για την ανάπτυξη συνήθων εμπορικών δραστηριοτήτων (ομπρέλες και ξαπλώστρες) υπάρχει ενδιαφέρον και για τη λειτουργία κινητών καντινών υγειονομικών προδιαγραφών σε Κόμητο και Φάμπρικα.

Κλείνοντας, καθιστά γνωστό ότι μέχρι τώρα έχει υποβληθεί ένα μόλις αίτημα για την παραχώρηση ενός μικρού τμήματος 10 τ.μ στην παραλία των Αγκαθωπών το οποίο θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, μετά την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης των αιγιαλών στον ίδιο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της δημοπρασίας.