Συνέντευξη με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Σύρα με λογισμό και με όνειρο” Ανδρέα Τζίνη

"Κόβουν τη ζωή της Αυτοδιοίκησης"

- “Κρίνεις μία παράταξη από το βαθμό που εφαρμόζει το προεκλογικό πρόγραμμά της”- “Ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός είναι δύο πλεονεκτήματα για το νησί”

Αμετακίνητος από τις θέσεις του προγράμματος της δημοτικής παράταξης “Σύρα με λογισμό και με όνειρο”, δηλώνει κατηγορηματικά ο Ανδρέας Τζίνης, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”.

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης, μιλά αναλυτικά για την αντιμνημονιακή πορεία της παράταξής του ενώ ταυτόχρονα, ορίζει και ασκεί κριτική στην αντιπολιτευτική στάση των υπόλοιπων δημοτικών συμβούλων. Χαρακτηρίζει “δεκανίκια” της δημοτικής πλειοψηφίας, όσους αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και διαφωνούν με αυτήν σε ζητήματα ήσσονος σημασίας για το “φαίνεσθαι” ενώ, τονίζει ιδιαίτερα ότι, το μέλλον της Αυτοδιοίκησης είναι “δυσοίωνο” αν δεν υπάρξει συλλογική αντίδραση. Τέλος, κάνει φανερή την πρόθεσή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα καθώς όπως υπογραμμίζει ήρθε η ώρα να δοθεί η ευκαιρία σε αντιμνημονιακές παρατάξεις να πραγματοποιήσουν τον αγώνα τους.

  • Ο “Καλλικράτης” έχει διανύσει ήδη τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του. Πώς κρίνεται την πορεία του θεσμού μέχρι στιγμής;

“Όπως υποστηρίζαμε και προεκλογικά και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό, ακολουθείται μία κατιούσα πορεία στο θεσμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης διότι ο “Καλλικράτης” φτιάχτηκε υποτίθεται για να κάνει καλύτερα τα πράγματα μέσω της συνενώσεως των πρώην δήμων. Στην πραγματικότητα γνωρίζαμε και είμαστε η μόνη δημοτική κίνηση στη Σύρα που το τόνιζε, ότι είναι παιδί του Μνημονίου και της Τρόικας. Το αποτέλεσμα φάνηκε καθώς, ναι μεν ενιαιοποίησε τους τρεις δήμους που θεωρητικά και υποθετικά είναι σωστή κίνηση, αλλά από την άλλη όταν “ψαλιδίζει” συνεχώς τα κονδύλια προς τους δήμους και επιβάλλει ακόμη και για το “και” που θα γράψεις, την έγκριση από το κράτος, τότε μιλάμε για μία κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς μάλιστα, ως κατάσταση δημοκρατικής εκτροπής, δηλαδή αντιδημοκρατική. Δεν υφίστανται Συντάγματα και νόμοι και αντιλαμβανόμαστε στην Αυτοδιοίκηση, ότι όλα εξαρτώνται από την κ. Μέρκελ, τους τραπεζίτες και τα τσιράκια της, τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα των “κ.κ.” Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη αλλά και Χρυσής Αυγής από κοντά.”.

  • Στο συγκεκριμένο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που ορίσατε, πως θα χαρακτηρίζατε την πορεία της δημοτικής αρχής;

“Πιστεύουμε ως παράταξη ότι σε αυτό το δήμο υπάρχουν δύο προγράμματα. Της δημοτικής κίνησής μας με πλήρες πρόγραμμα που έχει συνοχή και το – χοντρικά – ανάποδο της δημοτικής αρχής, που έχει στοιχεία πρόχειρου προγραμματισμού. Γι αυτό και σε βασικά θέματα είμαστε αντίθετοι με τη δημοτική αρχή. Σε κάποια δευτερεύοντα, που είναι υπέρ των δημοτών είμαστε υπέρ. Αυτό εξηγεί και την ψήφο μας στις συνεδριάσεις. Βαδίζουμε με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι τρεις μικρότερες παρατάξεις, του κ. Πάπιτση, του κ. Απέργη και του κ. Δεναξά δεν έχουν κανένα πρόγραμμα. Αυτή είναι η διαφορά μας.”.

  • Συγκεκριμένα ποιος είναι ο σχολιασμός σας για την αντιπολίτευση που ασκούν οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας προς την πλειοψηφούσα παράταξη;

“Δεν έχουν κανένα περιεχόμενο. Μιλώ πάντα για τις παρατάξεις. Ειδικότερα, ο κ. Δεναξάς δεν κατέβασε κανένα πρόγραμμα για τοπικά ζητήματα. Ο κ. Απέργης ενώ είχε ένα αρκετά καλό πρόγραμμα, μέσω των τοποθετήσεών του εμφανίστηκε να το έχει ξεχάσει. Στην κεντρική πολιτική κατεύθυνση πολλές φορές έχει προτείνει μνημονιακά πράγματα και γι αυτό κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Εκεί που πρέπει να ψηφίσει υπέρ, ψηφίζει κατά. Το ίδιο κάνει και ο κ. Πάπιτσης. Ασκούμε κριτική εκεί, γιατί κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Επομένως, ο δήμος αναγκάστηκε μετά από ένα χρόνο με πρωτοβουλία του δημάρχου να θέτει ψηφίσματα αντιμνημονιακά και να κάνει τέτοια μετατόπιση χωρίς να αναιρείται η πολιτική του. Ο συλλογισμός μας είναι ότι, ακόμη κι αν δεν είχαμε Τρόικες και Μνημόνια και είχαμε μία καλή και δημοκρατική κυβέρνηση, δε θα έπαυαν αυτές οι διαφορές ανάμεσα σε εμάς και τη δημοτική αρχή.”.

  • Ωστόσο, υπάρχουν “φωνές” που σας χαρακτηρίζουν “δεκανίκι” της παράταξης του κ. Δεκαβάλλα. Με δεδομένο ότι αναφέρατε στο παρελθόν πως έχει κάποια αντιμνημομονιακά χαρακτηριστικά στις αποφάσεις της, τι απαντάτε;

“Αν θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι έχει κάποια αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά, αυτό αφορά στο γεγονός πως φέρνει στις συνεδριάσεις θέματα αντίδρασης προς πολιτικές που πλήττουν την Αυτοδιοίκηση. Πολλές φορές συμφωνούν και οι άλλες παρατάξεις. Εμείς συμφωνούμε πάντοτε γιατί είναι το πρόγραμμά μας εναντίον των Μνημονίων. Αυτό όμως δεν είναι το κριτήριο σύμφωνα με το οποίο θα κρίνεις αποκλειστικά μία παράταξη. Την παράταξη την κρίνεις από το βαθμό που εφαρμόζει το προεκλογικό πρόγραμμά της. Κι εμείς το προωθούμε αντιμνημονιακά. Για παράδειγμα η δημοτική αρχή έφερε ένα ψήφισμα που λέει ότι από το 2013 οι δήμοι δεν μπορούν να πάρουν άλλες εκατό αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους υπαλλήλους και χρήματα. Όμως αυτό δεν αναιρεί ότι καθυστέρησε και ο δικός μας δήμαρχος και οι άλλοι - “μπλε” και “πράσινοι” στην Ελλάδα - να αντιδράσουν. Αυτά λοιπόν τα επιχειρήματα για “δεκανίκια” τα υποστηρίζουν όσοι είναι δεκανίκια της δημοτικής αρχής.”.

  • Σχετικά με τα δύο σημαντικά πεδία που μπορεί να επενδύσει το νησί, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, θεωρείτε ότι γίνονται ουσιαστικά “βήματα” από τη δημοτική αρχή;

“Βεβαίως και το πιστεύουμε. Ως δημοτικός σύμβουλος είμαι και στην πολιτιστική (παρά το γεγονός ότι δεν λειτουργεί ένα χρόνο) και στην τουριστική επιτροπή του δήμου. Και τα δύο πεδία είναι σημαντικά και είναι τα “πλεονεκτήματα” της Σύρας. Αν το νησί θέλει να καλλιεργήσει αντιδράσεις κατά της Τρόικα και της σήψης, πρέπει να αναπτύξει περαιτέρω τον Πολιτισμό και δη τον ερασιτεχνικό και όλα αυτά που έχει, να μπορέσει να τα προβάλλει ως τουριστικό προϊόν. Τα πλεονεκτήματα λοιπόν της Σύρας είναι ο αρχαίος Πολιτισμός της και ο μεσαιωνικός. Δεν έχουν προβληθεί. Βοηθούμε από την πλευρά μας όσο μπορούμε. Αυτό δε σημαίνει ότι όλα είναι σωστά και δεν επιδέχονται βελτίωσης.”.

  • Το τελευταίο χρονικό διάστημα στο προσκήνιο έχει έρθει το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου. Ποια είναι η θέση σας για όλα όσα αφορούν στη λειτουργία του;

“Η θέση μας είναι ίδια με τη θέση όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου. Είναι από τα ελάχιστα ζητήματα που είμαστε ομονοούντες. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να παραμείνει στη Σύρα. Τα τσιράκια της Μέρκελ και των ξένων ιδιωτικών οίκων που απ΄ό,τι διαβάσαμε έφτιαξαν το περιβόητο σχέδιο “Αθηνά” για να εξαφανίσουν ΑΕΙ και ΑΤΕΙ προκαλούν φασιστικά και αντιδημοκρατικά αποτελέσματα στο χώρο της Τριτοβάθμιας. Βλέπουν επίσης, ότι αυτός ο δήμος έχει παραχωρήσει όλα τα κτήρια και επί της ουσίας, δεν κοστίζει τίποτε η λειτουργία του. Το κράτος υποβάθμισε κατά μία έννοια το Πανεπιστήμιο αφού η πενταετής φοίτηση μάλλον θα μετατραπεί σε τετραετής. Αυτό είναι όντως υποβάθμιση. Όμως εκείνο που πρέπει να εξετάσουμε από κοινού με το υπουργείο Πολιτισμού, είναι πως θα φτιαχτεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ναυτικής Υποβρύχιας Αρχαιολογίας. Το είχαμε συζητήσει και με τον κ. Δαρζέντα. Είναι κάτι που θα ωφελήσει τις Κυκλάδες και το Αιγαίο.”.

  • Αρκετοί αντιπολιτευόμενοι της δημοτικής αρχής, χρεώνουν σε αυτήν ότι επιμένει στην πράξη πως “Σύρος είναι μόνο η Ερμούπολη”. Ποια είναι τα σχόλιά σας για τα έργα που αφορούν στα χωριά και στις ευρύτερες περιοχές;

“Δε νομίζω ότι ευσταθεί η συγκεκριμένη κριτική. Ως ενιαίος δήμος λειτουργεί και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες και τα έργα, σε όλο το νησί. Στο βαθμό που μπορεί να το κάνει αυτό. Το επιχείρημα χρησιμοποιείται από την παράταξη του κ. Πάπιτση και ο ίδιος προσπαθεί να παρουσιαστεί ως “Περιφερειάρχης” της Σύρου εναντίον του “Κεντρώου” Δεκαβάλλα. Θεωρώ ότι είναι πεπαλαιωμένες απόψεις. Θα μπορούσαν να αποκεντρωθούν κυρίως πολιτιστικές δραστηριότητες το χειμώνα. Αυτό είναι το θέμα. Όμως χρειάζονται χρήματα και προσωπικό. Το κύριο θέμα είναι ότι πέντε τραπεζίτες μέσω της κυβέρνησης “κόβουν” τη ζωή από της Αυτοδιοίκησης.”.

  • Αναφορικά με το ναυπηγείο και όλες τις καταιγιστικές εξελίξεις που το αφορούν και με δεδομένο ότι ως ιδιωτική επιχείρηση, κάποιες φορές εκπρόσωποι αυτού, έχουν αιτηθεί στήριξη από το δημοτικό συμβούλιο, τι έχετε να πείτε;

“Νομίζω ότι το δημοτικό συμβούλιο προσπαθεί από όλες τις πλευρές να δώσει ηθική ή πολιτική βοήθεια όπου μπορεί. Και ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται, όπως και ο δημόσιος. Στον καπιταλισμό ζούμε. Το ναυπηγείο έχει ιδιάζουσα βαρύτητα αφού είναι μία σημαντική σε μέγεθος οικονομική μονάδα. Από εκεί και μετά ως παράταξη είμαστε οι μόνοι που όταν το Εργατικό Κέντρο και η Διοίκηση ζήτησαν βοήθεια, ζητήσαμε να μας ενημερώσουν για την πορεία χρόνων και αν είχαν έσοδα. Γιατί δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι; Επίσης, υπάρχει θέμα αμμοβολής. Εμείς έχουμε προτείνει ότι πρέπει να λυθεί. Φταίει και ο δήμος και το ναυπηγείο. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό που γίνεται. Θα έπρεπε να το έχουν προβλέψει. Τρίτη πρότασή μας είναι ότι αυτό το ναυπηγείο θα πρέπει να επισκευάζει και να κατασκευάζει άλλα πράγματα. Να έχει ένα αντισταθμιστικό όφελος. Τι περιμένει, πάντα την κρατική επιχορήγηση με φρεγάτες ή δεξαμενές; Παίζονται πολλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά την ευθύνη πρωτίστως, την έχει η ίδια η επιχείρηση.”.

  • Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον του τόπου; Θέλετε να προχωρήσετε σε μία εκτίμηση;

“Το μέλλον του τόπου θα πηγαίνει προς το χειρότερο, εάν επιτέλους οι Συριανοί δεν αντιληφθούν ότι σε κεντρικό επίπεδο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, πρέπει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, να πέσουν κάτω από 10% συνολικά. Να δώσουν την ευκαιρία σε κόμματα αντιμνημονιακά. Επίσης, σε τοπικό επίπεδο στις δημοτικές εκλογές να υποστηρίξουν τη “Σύρα με λογισμό και με όνειρο”, δημοτική κίνηση που έχει πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να έχουμε τους ίδιους σε δημοτικό και κεντρικό επίπεδο και να μας κόβουν το χαμόγελο, τη σύνταξη, το μεροκάματο. Πρέπει να επιλέξουμε.”.

  • Ορμώμενη από τα λεγόμενά σας, δηλώνετε ότι θα θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα στις επόμενες δημοτικές εκλογές και δε θα υπάρξει πιθανή συνεργασία με την παράταξη της νυν δημοτικής αρχής.

“Αυτό είναι αυτονόητο. Στα βασικά θέματα, κυκλοφοριακό, πολεοδομικό ή αγωνιστικότητα, δεν έχουμε καμία σχέση. Αυτή η δημοτική αρχή δεν έχει συνολικό πρόγραμμα. Δεν ανήκουμε σε κανένα κόμμα και άρα δεν είμαστε εξαρτημένοι. Δεν περιμένουμε κανένα χρίσμα από κανέναν. Όποιος θέλει να συμμετάσχει μαζί μας θα έρθει και θα συναποφασίσουμε το πρόγραμμα που κινείται στη λογική “Δημοκρατία, Συλλογικότητα, Αντιμνημονιακός και Αντιτροϊκανικόςς χαρακτήρας, υπέρ της Αυτοδιοίκησης με πρόγραμμα, με φαντασία και με όραμα””.