Στο αρχείο η δικογραφία για εργασίες στο «Νησάκι»

  • Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2013 - 06:00

Με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου και του Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, δεν κινείται ποινική δίωξη εναντίον του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για υπόθεση του 2010, η οποία αφορούσε στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν ήταν σύννομες οι εργασίες εκσκαφής για διάνοιξη χαντακιού στην περιοχή «Νησάκι».

Δεκάδες πολίτες είχαν τότε υποβάλει μήνυση εναντίον του Δήμου Ερμούπολης για τις εργασίες εκσκαφής που είχαν πραγματοποιηθεί επί του οδοστρώματος της περιοχής, και αφορούσαν διάνοιξη χαντακιού προκειμένου να τοποθετηθούν σωληνώσεις για τη διέλευση καλωδίου, προκειμένου να επιτευχθεί η διασύνδεση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με το μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών του Δήμου.

Είχαν ληφθεί όλες οι εγκρίσεις

Σύμφωνα με τη γνώμη του αρμόδιου Εισαγγελέα που διερεύνησε την υπόθεση, το σημείο πραγματοποίησης των εργασιών βρίσκεται σε κηρυγμένο ιστορικό τόπο, με παρακείμενα κτήρια χαρακτηρισμένα ως προστατευόμενα έργα τέχνης και για την εκτέλεσή του λήφθηκαν όλες οι εκ του νόμου απαιτούμενες άδειες, δηλαδή γνωμοδότηση του Λιμεναρχείου, απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, απόφαση ΕΣΑΛ του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, εγκρίσεις ΣΧΟΠ Κυκλάδων, έγγραφα-αποφάσεις της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού κ.λ.π. Στη σχετική απόφαση του Εισαγγελέα σημειώνεται ακόμη ότι «παρά την επιμονή της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων ότι στο εν θέματι σημείο υπάρχει δημόσιο κτήμα, το οποίο δεν έχει παραχωρηθεί κατά χρήση σε οποιονδήποτε άλλο φορέα, το συγκεκριμένο καταγεγραμμένο δημόσιο κτήμα βρίσκεται εντός της οριοθετημένης χερσαίας ζώνης λιμένα Ερμούπολης, και επομένως χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυριότητάς του, ορθώς χρησιμοποιείται και εκμεταλλεύεται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου». Οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί αποφάνθηκαν ότι δεν συντρέχει λόγος κίνησης ποινικής δίωξης και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Χρειάζεται διευθέτηση των ορίων

Πέρα από το δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης, παραμένει προς διευθέτηση το ζήτημα του σαφούς καθορισμού των χωροταξικών ορίων και των ορίων αρμοδιότητας επί της χερσαίας ζώνης του λιμανιού ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς. Ο ίδιος ο Εισαγγελέας μάλιστα, στο έγγραφό του κάνει σαφή αναφορά στο ζήτημα του «ενδεχόμενου επανακαθορισμού των ορίων της χερσαίας ζώνης λιμένα Ερμούπολης και της οριστικής διευθέτησης των ορίων αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου και της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες διενέξεις στο μέλλον και να μπορέσει να λειτουργήσει με ασφάλεια και ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης», ζήτημα, το οποίο, φυσικά, είναι εκτός ποινικής διαδικασίας και ελέγχου, όμως συνεχίζει να δημιουργεί εμπλοκές.

Άδικη συκοφαντία

«Ηθική δικαίωση για τον Δήμο» χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, την έκβαση της υπόθεσης, τονίζοντας ότι ο Δήμος είχε συκοφαντηθεί εντελώς άδικα και αδικαιολόγητα. «Μπορούμε να διαφωνούμε μεταξύ μας για πολλά θέματα. Είναι απόλυτα φυσικό και φυσιολογικό. Δεν είναι ορθό όμως, να προσπαθούμε να ποινικοποιήσουμε τις πολιτικές αποφάσεις», επεσήμανε ο Δήμαρχος.