Ανέγερση μνημείου μικρασιατικής μνήμης

Στην πλατεία Νιρβάνα στην περιοχή του Ξηροκάμπου θα ανεγερθεί το μνημείο μικρασιατικής μνήμης που αιτήθηκε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης – Σύρου.

Το σχετικό σχεδιάγραμμα που αποτυπώνει την πρόταση του Συλλόγου, τον χώρο δηλαδή που θα τοποθετηθεί το εν λόγω μνημείο, κατατέθηκε πρωτίστως στη δημοτική κοινότητα Ερμούπολης, η οποία αφού έλαβε ομόφωνη θετική απόφαση, εισηγήθηκε εν συνεχεία το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Μνημεία ζωής

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος τη δημοτικής κοινότητας, Κώστας Βιτάλης, ο οποίος εξήγησε πως η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου έγινε αποδεκτή αφού εκεί βρήκαν “στέγη” οι πρώτοι πρόσφυγες μόλις ήρθαν στη Σύρο. Ο ίδιος ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους να υπερψηφίσουν την εισήγησή του, ενώ σημείωσε ότι στο χώρο θα χρειαστούν ελάχιστες παρεμβάσεις όπως η δημιουργία ενός βάθρου, τα έξοδα του οποίου θα αναλάβει ο δήμος. Όπως είχε αναφερθεί άλλωστε σε προγενέστερη σύγκλιση συμβουλίου, οτιδήποτε άλλο απαιτεί η ανέγερση και η τοποθέτηση του μνημείου, θα το αναλάβει ο Σύλλογος.

Αξίζει να μνημονευθεί η παρατήρηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργου Πάπιτση, ο οποίος δήλωσε, ότι χρειάζεται να υπάρξει φροντίδα γενικότερα στο νησί για το σύνολο των μνημείων.