Ακυρώθηκε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την αναμόρφωση των ανταποδοτικών τελών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Δικαιώθηκε στην προσφυγή

- Ανύπαρκτο το αντίστοιχο κονδύλιο των δαπανών, επισημαίνει η δημοτική σύμβουλος Μ. Καζαντζάκη- “Παρατηρήσαμε την ασυνέχεια. Θα προχωρούσαμε σε ανάκληση”, ισχυρίστηκε ο αντίδημαρχος Δ. Ρούσσος

Δεκτή έκανε την προσφυγή της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου, Μαρίας Καζαντζάκη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, όσον αφορά στο ζήτημα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού που περιελάμβανε την αύξηση των εσόδων των ανταποδοτικών τελών, χωρίς να προβλέπεται ισόποση δαπάνη.

Η κ. Καζαντζάκη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 4η Μαρτίου, είχε επισημάνει την προαναφερθείσα παρατήρηση, ωστόσο η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου είχε στηρίξει την εισήγηση του αντιδημάρχου, Δημήτρη Ρούσσου.

Επιπλέον, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, στο πλαίσιο των επιχειρημάτων της είχε υπογραμμίσει ότι η έγκριση της απόφασης που σχετιζόταν με το ποσό των 182.587,72 ευρώ, προκαλούσε έμμεσα τη “φορολόγηση” των δημοτών από τη στιγμή που τα τέλη έχουν καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα και δη, σε μία περίοδο όπου,
“οι δημότες έχουν υποστεί αρκετή φορολόγηση από το κεντρικό κράτος”.

Ο κ. Ρούσσος, δηλώνοντας πως, έγινε αντιληπτή από τη δημοτική αρχή και την οικονομική υπηρεσία η “ασυνέχεια” που παρατήρησε η κ. Καζαντζάκη, τόνισε ότι θα υπήρχε η ανάκληση της απόφασης, στην περίπτωση που ο νόμος δεν το απαγόρευε δεδομένης πλέον της προσφυγής της ίδιας της συμβούλου.

Μ. Καζαντζάκη: “Δεν υπήρχε ισόποση δαπάνη”

“Δεν είναι πολύ μακρινή η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 4ης Μαρτίου 2013, όταν στο θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, τόνισα στη δημοτική αρχή και ιδιαίτερα στον κ. δήμαρχο, το γεγονός ότι η αναμόρφωση του προϋπολογισμού που εισηγούνταν ήταν εσφαλμένη”, καθώς πρότεινε “την αύξηση του κονδυλίου των εσόδων των ανταποδοτικών τελών, χωρίς να προβλέπει ισόποση δαπάνη”, επισημαίνει αρχικά η Μαρία Καζαντζάκη, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι στην εν λόγω συνεδρίαση, η ίδια είχε δεχτεί αρνητική κριτική άνευ ουσίας. “Παρότι κατηγορήθηκα ότι κάνω show, τα δημοτικά τέλη που ο δήμος εισπράττει από τους δημότες για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, είναι ανταποδοτικά και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εισπράττει παραπάνω από όσα ξοδεύει για τις υπηρεσίες αυτές, ούτε μπορεί να χρησιμοποιεί τα χρήματα αυτά των δημοτών αυθαίρετα”, σημειώνει χαρακτηριστικά ακολούθως, υπενθυμίζοντας ότι, η ίδια είχε χρεωθεί “απειρία” και είχε σχολιαστεί ως έχουσα “εσφαλμένη προσέγγιση του θέματος”.

“Υποκρύπτεται έμμεση φορολόγηση των δημοτών”

Στη συνέχεια, η κ. Καζαντζάκη, κατέστησε κατανοητό πως, αν ίσχυε η απόφαση τότε αυτό, θα μεταφραζόταν “σε έμμεση φορολόγηση των δημοτών” από τους οποίους καταβάλλονται τα ανταποδοτικά τέλη. “Ίσως κ. δήμαρχε, τώρα μπορέσετε να καταλάβετε ότι τα χρήματα των δημοτών δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε χωρίς έλεγχο. Ίσως τώρα καταλάβετε ότι δεν μπορείτε εισπράττετε από τους δημότες παραπάνω χρήματα από αυτά που ξοδεύετε για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, γιατί κάτι τέτοιο υποκρύπτει έμμεση φορολόγηση των δημοτών, και νομίζω θα συμφωνήσετε ότι οι δημότες έχουν υποστεί αρκετή φορολόγηση από το κεντρικό κράτος και δεν αντέχουν και επιπλέον έμμεση φορολόγηση από τη δημοτική αρχή”, υποστηρίζει, εξηγώντας πως αυτός είναι ο λόγος που, “η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έκανε δεκτή τη νόμιμη προσφυγή μου και ακύρωσε την απόφασή σας που αφορούσε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 182.587,72 ευρώ, χρήματα τα οποία προέρχονται από τις τσέπες των δημοτών”.

“Μην κρύβεστε πίσω από δήθεν επαίνους υπουργείων”

Καταλήγοντας, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, υπογράμμισε, “Δε σας ζητώ κατά την δική σας τακτική να ζητήσετε συγγνώμη. Σας ζητώ όμως και μάλιστα απαιτώ, επιτέλους να διαχειριστείτε με σύνεση τα οικονομικά του δήμου και να σταματήσετε να κρύβεστε πίσω από δήθεν επαίνους που δέχεστε από υπουργεία και υπηρεσίες”, τονίζοντας τέλος, ότι, “Ελπίζω, για το καλό όλων, να μην επιβεβαιωθούν και οι υπόλοιπες διαμαρτυρίες και παρατηρήσεις μου για τα οικονομικά του δήμου μας, γιατί τότε η εικόνα των οικονομικών που εσκεμμένα εμφανίζετε, θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος”.

Δ. Ρούσσος: “Θα προχωρούσαμε σε ανάκληση της απόφασης”

Προκειμένου να φιλοξενηθεί επίσημα η θέση της δημοτικής αρχής, η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών, Δημήτρη Ρούσσο. “Το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό. Έγινε λάθος τεχνικό - υπολογιστικό. Μιλάμε για ένα ποσόν άνω των 180 χιλιάδων ευρώ. Δεν είναι ούτε δύο, αλλά ούτε δέκα ευρώ. Άρα, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι χρήματα που θέλουμε να κρύψουμε κάτω από το τραπέζι, ούτε χρήματα που θα βάλουμε στην τσέπη μας” σημείωσε κατηγορηματικά ο κ. Ρούσσος, συμπληρώνοντας πως, πρόκειται για “μία ημιτελής αναμόρφωση της υπηρεσίας, την οποία η ίδια αναγνωρίζει και αναγνωρίσαμε κι εμείς. Θα ανακαλούσαμε την απόφαση την επόμενη ημέρα, που θα γνωρίζαμε ακριβώς ότι υπήρχε μία ασυνέχεια. Όμως ακριβώς επειδή έγινε ένσταση και εκ του νόμου δεν επιτρεπόταν να κάνουμε ανάκληση, έπρεπε το θέμα να διερευνηθεί και να αποφανθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, όπως και έγινε. Είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να ισχύσει απόφαση από τη στιγμή που δεν είχαν αντιστοιχιστεί έσοδα με έξοδα;” αναρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος.

Στην επίμονη ερώτηση μάλιστα, για ποιο λόγο αφού επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η προαναφερθείσα “ασυνέχεια”, και αναγνώρισε η δημοτική αρχή ότι είχε ελλειπή στοιχεία στη διάθεσή της, παρόλα αυτά, προχώρησαν τα μέλη στην ψήφισή της, ο κ. Ρούσσος υποστήριξε, “Υπήρξε θέμα αναμόρφωσης και έπρεπε να ψηφιστεί”, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι “συμπεριλαμβάνονταν κι άλλα ζητήματα”.

“Προσπαθούμε να είμαστε αποτελεσματικοί”

Μείζονος σημασίας θέμα ωστόσο, στο οποίο πρέπει να εστιάσει κάποιος, είναι εκείνο που θέλει τους ΟΤΑ να ελέγχονται πλέον από το Οικονομικό Παρατηρητήριο και κατά συνέπεια, σε όλα τα οικονομικά ζητήματα θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή. Ερωτηθείς ο κ. Ρούσσος να εκφράσει τη θέση του ως προς τη συγκεκριμένη παρατήρηση, σημείωσε, “Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν στεναχωρηθεί και με αυτό το ζήτημα που είναι σοβαρό και με άλλα μικρότερης σημασίας. Υπάρχει πίεση, φόρτος εργασίας αλλά οι υπάλληλοι εργάζονται με σκυμμένο το κεφάλι κυριολεκτικά. Σίγουρα όλοι προσπαθούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και οι υπάλληλοι είναι, ακριβώς επειδή θα υπάρχει αυτός ο έλεγχος”, δήλωσε ολοκληρώνοντας τη θέση του.


Σχόλια

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ Πέμ, 30 Μαΐου. 2013 - 18:32

«Δ. Ρούσσος: “Θα προχωρούσαμε σε ανάκληση της απόφασης” Προκειμένου να φιλοξενηθεί επίσημα η θέση της δημοτικής αρχής, η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών, Δημήτρη Ρούσσο. “Το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό. Έγινε λάθος τεχνικό - υπολογιστικό. Μιλάμε για ένα ποσόν άνω των 180 χιλιάδων ευρώ. Δεν είναι ούτε δύο, αλλά ούτε δέκα ευρώ. Άρα, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι χρήματα που θέλουμε να κρύψουμε κάτω από το τραπέζι, ούτε χρήματα που θα βάλουμε στην τσέπη μας” σημείωσε κατηγορηματικά ο κ. Ρούσσος, συμπληρώνοντας πως, πρόκειται για “μία ημιτελής αναμόρφωση της υπηρεσίας, την οποία η ίδια αναγνωρίζει και αναγνωρίσαμε κι εμείς. Θα ανακαλούσαμε την απόφαση την επόμενη ημέρα, που θα γνωρίζαμε ακριβώς ότι υπήρχε μία ασυνέχεια. Όμως ακριβώς επειδή έγινε ένσταση και εκ του νόμου δεν επιτρεπόταν να κάνουμε ανάκληση, έπρεπε το θέμα να διερευνηθεί και να αποφανθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, όπως και έγινε. Είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να ισχύσει απόφαση από τη στιγμή που δεν είχαν αντιστοιχιστεί έσοδα με έξοδα;”» Συγνώμη κ. «οικονομικέ» αντιδήμαρχε αλλά μάλλον κάτι δεν μας λέτε καλά από τα λίγα που γνωρίζω και φυσικά από τα λεγόμενά σας. Το ότι μιλάμε για « “φέσωμα” στον συριανό πολίτη» κοντά 200000 ευρώ είναι «λεπτομέρεια». Το ότι μόνος σας αναφέρετε ότι «… καταλαβαίνετε ότι δεν είναι χρήματα που θέλουμε να κρύψουμε κάτω από το τραπέζι, ούτε χρήματα που θα βάλουμε στην τσέπη μας», σας κατηγόρησε κανένας για συναλλαγές κάτω από τα τραπέζια Η μήπως ότι τα βάζετε στην τσέπη σας? ΜΗΠΩΣ λέω ΜΗΠΩΣ τώρα θα πρέπει να είμαστε «ψιλιασμένοι» σαν πολίτες γιατί μας δώσατε τροφή για σχόλια? Βρήκα και μια παροιμία που πιστεύω πως με αντιπροσωπεύει : «Όποιος σκάβει το λάκκο τ’ αλλουνού ( στους πολίτες την προκειμένη φάση ), πέφτει ο ίδιος μέσα.» ΕΥΓΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΑΡΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ. ΜΑΖΙ ΣΟΥ, ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ « ΡΕΣΙΤΑΛ» ΤΕΤΟΙΟΥ ΤΥΠΟΥ. Μ’αρέσει να «κομπιάζουν» όταν διαβάζουν τάχα μου εισηγήσεις!!!