“Στο παρά πέντε” κατεπείγουσα συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου για νέα αναμόρφωση του προϋπολογισμού και αποδοχή χρηματοδότησης

Δημοτικό αλαλούμ

- Τρέχει και δε φτάνει η δημοτική αρχή Σύρου – Ερμούπολης για τον καθαρισμό των κεντρικών οδών από τα χόρτα - Αντιπαραθέσεις για την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών του δημοτικού ξενώνα Αγκαθωπών

Χωρίς εισηγήσεις κλήθηκε το σύνολο των δημοτικών συμβούλων να υπερψηφίσει νέα αναμόρφωση προϋπολογισμού και να αποδεχτεί συγκεκριμένη χρηματοδότηση, ώστε να προχωρήσει ο καθαρισμός των δημοτικών οδών και να απομακρυνθούν οι αυθαίρετες κατασκευές του δημοτικού ξενώνα Αγκαθωπών.

Στη χθεσινή κατεπείγουσα σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα τα προαναφερόμενα ζητήματα, σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις τόσο για την πρωινή ώρα της συνεδρίασης, όσο όμως και για τον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή θέτει στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου τελευταία στιγμή σοβαρά ζητήματα και δη με πρόχειρο τρόπο, “ροκανίζοντας” η ίδια, το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως σχολίασαν χαρακτηριστικά αρκετοί εκ των παρευρισκομένων αιρετών.

Επιπρόσθετα, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση των δύο αντιδημάρχων, Δημήτρη Ρούσσου και Φώτη Ξαγοράρη, οι οποίοι σε συγκεκριμένα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι δεν είχαν στοιχειωδώς ενημερωθεί για όσα έπρεπε να αποφασίσουν, τα συγκεκριμένα πρόσωπα απάντησαν πως, “αν επιθυμούν περισσότερες λεπτομέρειες, θα πρέπει να ρωτήσουν την οικονομική υπηρεσία”.

Παρούσας της πρώτης πυρκαγιάς, “άναψαν μηχανές”

Το έκτακτο θέμα εισηγήθηκε ο Δημήτρης Ρούσσος, ενώ τα λεγόμενα του ίδιου συμπλήρωσε ο Φώτης Ξαγοράρης. Ειδικότερα, ο δημαρχεύων αντιδήμαρχος, κ. Ξαγοράρης (απουσίαζε ο Γιάννης Δεκαβάλλας λόγω της συμμετοχής του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα), τόνισε ότι η αποδοχή της χρηματοδότησης από τα ταμεία της Πολιτικής Προστασίας, όσον αφορά στην προώθηση των ζητημάτων καθαριότητας, είναι θέμα που επείγει καθώς ήδη προχθές, προκλήθηκε η πρώτη πυρκαγιά στην περιοχή της Απάνω Μεριάς και ενόψει καλοκαιρινής περιόδους, δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης αφού αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης νέας φωτιάς. Της συγκεκριμένης άποψης, μάλιστα, υπεραμύνθηκε ο αντιδήμαρχος και προϊστάμενος των υπηρεσιών καθαριότητας, Πέτρος Μώτος, ο οποίος έκανε λόγο για 650 στρέμματα καμμένης γης.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ασκήθηκε έντονη κριτική και στη στάση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία φέρει ευθύνη για τις περιφερειακές οδούς, για τις οποίες ακόμη δεν υπάρχει σαφή ενημέρωση σχετικά με το χρόνο που θα απαλλαχθούν από τα ξερά χόρτα.

Αξίζει ωστόσο, να στηλιτευθεί το γεγονός, πως μία ημέρα πριν την 1η Ιανουαρίου, όφειλε τόσο η δημοτική, όσο και η περιφερειακή αρχή, να έχουν φροντίσει για την απομάκρυνση των χόρτων.

Επιμένουν στην απευθείας ανάθεση σε εργολάβο

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου ζητήματος, ο επικεφαλής της “Ενωμένης Σύρας”, Κώστας Απέργης εστίασε την τοποθέτησή του, στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης στον καθαρισμό των οδών την τρέχουσα περίοδο. Ο ίδιος, υποστήριξε πως πρέπει να προσληφθούν άτομα μέσω αυτεπιστασίας από τον κατάλογο των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ στη Σύρο, υπογραμμίζοντας παράλληλα, πως πρέπει να αφεθούν στο περιθώριο τακτικές απευθείας αναθέσεων του έργου της καθαριότητας, σε εργολάβους. Τον ανωτέρω ισχυρισμό του, τεκμηρίωσε, λέγοντας ότι ο εξοπλισμός που θα χρειαστούν, υπάρχει η δυνατότητα να ενοικιαστεί.

Παρά τα συγκεκριμένα επιχειρήματα όμως, οι κκ Ξαγοράρης και Μώτος, υποστήριξαν ότι θα ακολουθηθεί η τακτική της απευθείας ανάθεσης, καθώς τα απαραίτητα εργαλεία πρέπει να τα έχει εκείνος που θα αναλάβει να διεκπεραιώσει το έργο, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την επισήμανση ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην απασχόληση Συριανών ανέργων.

Σχεδόν 5.000 ευρώ για την απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών

“Καυτή πατάτα” για τη χθεσινή κατεπείγουσα σύγκλιση των μελών, αποτέλεσε και το θέμα της “αποψίλωσης” του συνόλου των αυθαίρετων κατασκευών στο δημοτικό ξενώνα Αγκαθωπών. Η έγκριση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, περιελάμβανε και σχετική δαπάνη που πλησιάζει σχεδόν τις 5.000 ευρώ και συνδέεται άρρηκτα με την απομάκρυνση των ξύλινων κατασκευών που δε νομιμοποιήθηκαν, καθώς βρίσκονται σε τμήμα του αιγιαλού.

Σημειώνεται δε, πως αυτή η παράμετρος κρίνεται αναγκαία προκειμένου οι νέοι ενοικιαστές να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν εύρυθμα την επιχείρηση και να υπάρξει το νέο συμφωνητικό ανάμεσα στους ίδιους και τη δημοτική αρχή.

Ο κ. Ξαγοράρης πρότεινε αφού αφαιρεθεί ο εξοπλισμός, να φυλαχθεί στο γήπεδο του Πάγου, πρόταση η οποία απορρίφθηκε εν τέλει, από τη στιγμή που αρκετοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ανέφεραν πως το γήπεδο πρέπει να αξιοποιηθεί δεδομένων ορισμένων αιτημάτων που έχουν καταθέσει αθλητικά σωματεία, προτείνοντας εναλλακτικά να αναζητηθεί άλλος δημοτικός χώρος που θα τοποθετηθεί και θα παραμείνει ασφαλής ο εξοπλισμός, έως ότου τελεσιδικήσει η απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά στο νόμιμο ιδιοκτήτη τους. Διευκρινίστηκε ταυτόχρονα, ότι αυτή η δαπάνη θα βεβαιωθεί στον πρώην ενοικιαστή του ξενώνα, ο οποίος έκανε χρήση αυτών.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μάνθος Μανθόπουλος επεσήμανε ότι παρά τις διαφωνίες για τη δαπάνη, οι σύμβουλοι οφείλουν να κατανοήσουν ότι αυτή, είναι απαραίτητη να εγκριθεί - αν και εφόσον – επιθυμούν, την επαναλειτουργία της επιχείρησης, η οποία θα σημάνει και μία οικονομική ανακούφιση για την περιοχή.

Εμμονή στο δικαστικό ξεκαθάρισμα

Από τους αιρετούς που καταψήφισαν το σημείο που σχετίζεται με την εν λόγω δαπάνη, ήταν ο Κώστας Απέργης, στην άποψη του οποίου συνηγόρησε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Αντώνης Κρητικός διαχωρίζοντας τη θέση του από την παράταξή του. Ο κ. Απέργης σχολίασε το γεγονός της ανοχής της παρούσας δημοτικής αρχής του ενιαίου δήμου, καθώς και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, όσον αφορά στην παραμονή των αυθαίρετων κατασκευών και στην εκμετάλλευσή τους από τον πρώην ενοικιαστή. Ο ίδιος, κλείνοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε ότι θα απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αναζητηθούν οι ευθύνες για την παραβίαση του αιγιαλού, διασαφηνίζοντας όμως ότι επ΄ ουδενί δεν αφήνει αιχμές, ότι οι προγενέστερες δημοτικές αρχές και οι αιρετοί, είχαν όφελος από την υπόθεση.