Αμφισβητεί η ΔΕΥΑΣ διαμαρτυρόμενη

Με άλλα λόγια «απένταξη»

Θιγόμενη εμφανίζεται η Δημοτική Επιχείρηση

Ύδρευσης Αποχέτευσης Σύρου (ΔΕΥΑΣ) από άρθρο της «Κοινής Γνώμης», σχετικά με την απένταξη του αποχετευτικού έργου Βάρης – Μέγα Γιαλού.

Δημοσίευμα της εφημερίδας στις 9/7/2013 αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στην απένταξη από το ΕΣΠΑ, του έργου αποχέτευση Βάρης - Μέγα Γιαλού, το οποίο ανέλαβε να υλοποιήσει η ΔΕΥΑΣ.

Το επίμαχο άρθρο βασίστηκε τόσο σε στοιχεία που δημοσιοποίησε η πε- ριφερειακή παράταξη “Νέα εποχή για τα νησιά μας”, όσο και σε επιβεβαίωση τους από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη.

Οι πληροφορίες που παρέχει το άρθρο αναφέρουν ότι πρόκειται για έργο το οποίο ξεκίνησε από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνάις και τελικά εντάχθηκε στο ΕΠΠΕΡΑΑ στις 31/8/2011, από τον νέο ενιαίο Δήμο Σύρου, με προϋπολογισμό 10.712.044 ευρώ και τη ΔΕΥΑΣ ως φορέα υλοποίησης.

Ως ημερομηνία έναρξης της πράξης είχε οριστεί η 03.12.2012 και ημερο- μηνία λήξης η 31.03.2015.

 

Η διαφωνία της ΔΕΥΑΣ

Με δελτίο τύπου, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, κ. Γιώργος Βακόνδιος, βάλει κατά του σχετικού άρθρου, εκφράζο- ντας την άποψη της Δημοτικής Επιχεί- ρησης για την πορεία του έργου.

«Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι για το ζήτημα αυτό της τροπο- ποίησης της χρηματοδότησης και όχι της απένταξης, εκδώσαμε το με αριθ. Πρωτ. 593/15-4-2013 δελτίο τύπου, στο οποίο αναφέρονται οι λόγοι που οδήγησαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην αλλαγή αυτή, δεδομένου ότι η προβλεπόμενη χρονοκαθυστέρηση για την ολοκλήρωση των μελετών, επέφερε την εκτέλεση του έργου εκτός της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2015. Σημειώσα- με εκεί ότι το όλο έργο απαρτίζεται από δύο υποέργα, το πρώτο αφορά την εκπόνηση των αναγκαίων υποστηρικτικών μελετών και το δεύτε- ρο την εκτέλεση του έργου. Το μεν πρώτο εξελίσσεται ομαλά και εντός των προσεχών μηνών θα έχουμε συμβασιοποίησή του, το δε δεύτε- ρο μεταφέρεται με την παραπάνω απόφαση κατά προτεραιότητα στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Από την πλευρά μας καταβλήθηκε και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια

για την πρόοδο και υλοποίηση του εν λόγω έργου και φυσικά δεν υπήρξε έλλειψη θάρρους ώστε έγκαιρα να δημοσιοποιήσουμε την απόφαση αυτή του Υπουργείου, η οποία έγινε στα πλαίσια της γενικότερης εξοικονό- μησης πόρων.

Η ευθύνη λοιπόν για την ενημέρω- ση όσον αφορά την εξέλιξη του ζητή- ματος δεν βαραίνει τη ΔΕΥΑΣ, αλλά τη δική σας εφημερίδα που δεν το δημοσιοποίησε. Απόδειξη αποτελούν οι δημοσιεύσεις σε άλλα ηλεκτρονι- κά και έντυπα μέσα. Επίσης το ίδιο πράξατε όταν στην εφημερίδα σας δεν υπήρξε κανένα δημοσίευμα σχετικό με το δελτίο τύπου της 21ης Ιουνίου 2013 που αφορούσε την ένταξη του έργου της ύδρευσης για τη Βάρη και τον Μέγα Γυαλό».

 

Ποιοι αμφισβητούνται

Έκπληξη προκαλεί η διάθεση αμφισβήτησης εκ μέρους του κ. Βακόνδιου, των στοιχείων που δημοσιοποίησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Χ. Κόκκινος, ο οποίος αντλώντας στοιχεία από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή αναφέρει ότι σε συνάντηση που πραγμα- τοποιήθηκε στα γραφεία της, παρουσία των περιφερειακών συμβούλων κ.κ. Μ. Δαδάο και Γ. Παπαμανώλη, με τον προϊστάμενο κ. Βουτσίνο, ενημερώθηκε σχετικά.

Όπως ο ίδιος αναφέρει «Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αδυναμία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης να υλοποιήσει έργα ύψους 3 εκ. ευρώ στο πλαίσιο Ολοκληρωμένων Σχέδιων Αστικής Ανάπλασης (“Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο Ερμούπολης” και “Δράσεις αναβάθμισης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος”) και η απένταξη του έργου “Αποχέτευση Βάρης και Μ. Γιαλού”.

Παράλληλα ο κ. Βακόνδιος μπαίνει στη διαδικασία αμφισβήτησης και της επιβεβαίωσης, προς την εφημερίδα, σχετικά με την απένταξη του συγκεκριμένου έργου, από τον καθ’ ύλην αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Μακρυωνίτη.

Μπορεί ο κ. Βακόνδιος, στην απέλπιδα προσπάθεια του να αποποιηθεί των ευθυνών για την αρνητική αυτή εξέλιξη, να αμφισβητεί ευθέως τους πάντες, όμως επιρρίπτοντας ευθύνες άγνοιας, στην εφημερίδα, εξαιτίας μη δημοσιοποίησης των σχετικών δελτίων τύπου στα οποία αναφέρεται, αν και ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του εντύπου για το τι θα δημοσιοποιήσει και τι όχι, παρ’ όλα αυτά τον ενημερώνουμε ότι το πρώτο σχετικό που επικαλείται (15-4-2013), δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, το δε δεύτερο (21-6-2013) αφορά στο έργο ύδρευσης Βάρης-Μέγα Γιαλού και όχι στο έργο αποχέτευσης.

Εκ των άνωθεν συνάγεται ότι ο «αδιάβαστος» είναι μάλλον η ΔΕΥΑΣ και όχι η εφημερίδα, ενώ όσον αφορά στις υποδείξεις περί δημοσιεύσεων και δεοντολογικής συμπεριφοράς είναι αν μη τι άλλο άκομψες.

 

Παιχνίδι με τις λέξεις

Είτε ενοχλεί είτε τρομάζει η λέξη απένταξη, δεν παύει να είναι γεγονός, καθώς το έργο απεντάχθηκε από το πρό- γραμμα του ΕΣΠΑ και μετατέθηκε η χρηματοδότηση σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Μόνο που για να οδηγηθεί σε αυτή την απένταξη αιτία ήταν η μη ωρίμανση του και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο κ. Βακόνδιος «η προβλεπόμενη χρονοκαθυστέρηση για την ολοκλήρωση των μελετών, επέφερε την εκτέλεση του έργου εκτός της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2015».

Για το επίμαχο έργο, μπορεί να αλλάζει η διαδικασία χρηματοδότηση και να μεταφέρεται στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020), όμως να σημειωθεί ότι δεν ήταν δυνατή η εκτέλεση του, δηλαδή η επέκταση της αποχέτευσης, καθώς δεν είχε προβλεφθεί η επέκταση του του Βιολογικού Καθαρισμού της Ερμούπολης. Άρα όπως τέθηκε το ερώτημα και στο άρθρο της 9ης Ιουλίου «Πως μπορεί άραγε να γίνει η συλλογή και η μεταφορά των λυμάτων της Βάρης και του Μέγα Γιαλού προς το Βιολογικό της Ερμούπολης, χωρίς να έχει γίνει η επέκταση και η αναβάθμιση αυτού;»


Σχόλια

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ Τετ, 17 Ιουλ. 2013 - 21:43

Ίσως και να είναι καλύτερα που απεντάχθηκε ΔΥΣΤΥΧΩΣ το έργο γιατί αν πάρουμε δείγμα «γραφής» των κύριων Βεκρή, Βακόνδιου Γ καήκαμε από κούνια, όχι ο Αλμπανόπουλος δεν μας σώνει αλλά ούτε όλο το επιτελείο τους να μπει στις λακκούβες που θα δημιουργήσουν οι ΑΝΙΚΑΝΟΙ δεν θα φτάνει να τις καλύψει. Ένα απλό παράδειγμα είναι η φωτογραφια παρακατο, γιατί στο αρχείο μου χωράνε όλοι αυτοί ΟΙ ΔΗΘΕΝ….που πρέπει να συμφωνούμε μαζί τους…..ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΚΛΑΡΙ. http://img21.imageshack.us/img21/8168/lc84.jpg