Ικανοποιημένη για τη συγχώνευση του ΟΠΑΚ στο δήμο, δηλώνει η Άννα Βαφία

"Ο κύκλος διευρύνεται"

Λίγες ημέρες απέμειναν για την απορρόφηση των υπαλλήλων των δύο προς κατάργηση Νομικών Προσώπων (ΟΠΑΣ και ΟΠΑΚ) στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η οποία συνεπάγεται αυτομάτως και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και των φορέων στις νέες επιτροπές που θα συσταθούν, υποκαθιστώντας τα υπάρχοντα διοικητικά συμβούλια.

Παρόλο που μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός ο ακριβής τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών και οργάνωσης των προγραμμάτων που υλοποιούνται από τα δύο Νομικά Πρόσωπα, η πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Άννα Βαφία δηλώνει ικανοποιημένη, υπογραμμίζοντας ότι “ένα μεγάλο όνειρό της” γίνεται πραγματικότητα.

“Το όνειρο έγινε πραγματικότητα”

Όπως εξηγεί “η δημιουργία μίας κοινωνικής υπηρεσίας εντός του δήμου ήταν ο καημός μου εδώ και μία δεκαετία. Έβλεπα άλλους δήμους να έχουν αντίστοιχη υπηρεσία και τους ζήλευα”. Προσθέτει μάλιστα πως η ίδια επιζητούσε πάντα από το δήμο “να αντιμετωπίζει το κοινωνικό σύνολο με την ίδια σοβαρότητα που δείχνει στις οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες του”, σημειώνοντας ότι η υπαγωγή όλων των διευθύνσεων σε αυτόν είναι προς όφελος των δημοτών.

“Πρέπει να διατηρηθούν τα προγράμματά μας”

Παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη του Οργανισμού εξασφάλιζε μία αυτονομία στις υπηρεσίες του, οι οποίες λειτουργούσαν ανεξάρτητα και με μεγαλύτερη ευελιξία, η κ. Βαφία εκτιμά “ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό”, υπογραμμίζοντας ότι “θα δοθεί και πάλι έμφαση στα προγράμματα, μέσα από τα οποία ο ΟΠΑΚ προσπαθεί να δίνει στους συμμετέχοντες “τονωτικές ενέσεις” από οικονομικής πλευράς”.

Από την πλευρά της, αν και αποδέχεται το γεγονός ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν κάποιες δυσκολίες από τη στιγμή που η διοίκηση του δήμου θα επιφορτιστεί με μεγαλύτερο βάρος”, σημειώνει ότι με τη λειτουργία μιας κοινωνικής υπηρεσίας ο δήμος θα είναι ακόμα πιο ολοκληρωμένος. “Μπορεί εγώ να ήμουν πρόεδρος στα ΚΑΠΗ και στους παιδικούς σταθμούς, όμως αυτό δεν μου έφτανε σαν πολίτης”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συμπληρώνει δε ότι για την ίδια προσωπικά “ο κύκλος αυτός δεν κλείνει, αλλά διευρύνεται”. Όπως τονίζει, “αυτό που αποκόμισα μετά από τόσα χρόνια είναι ότι πάντοτε για τα κοινωνικά θέματα δεν υπήρχε μειοψηφία και πλειοψηφία στο δήμο, γιατί όλοι οι εκάστοτε δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν περάσει εδώ και είκοσι χρόνια διέθεταν την ίδια ευαισθησία και ζητούσαν ακόμη περισσότερα”. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι ο δήμος ουδέποτε είχε τη διάθεση να καταργήσει τα νομικά πρόσωπά του, εξηγώντας συγκεκριμένα πως “η απορρόφηση των υπαλλήλων στον “κορμό” του έγινε προς αποφυγή ενδεχόμενων απολύσεων, βάσει νομοθεσίας”. “Προκειμένου να μη ζήσουμε δραματικές καταστάσεις ο δήμος προέβη στον ακόλουθο σχεδιασμό”, δηλώνει.

“Οι ελιγμοί των Οργανισμών ήταν ευκολότεροι”

Όσον αφορά στη νέα λειτουργία των υπηρεσιών εκτιμά ότι λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων “οι ελιγμοί δεν θα είναι τόσο εύκολοι”, γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει απ' τους δημότες η ανάλογη κατανόηση. Παρόλα αυτά υπογραμμίζει πως “είναι άλλο το κύρος του δήμου, καθώς έχει διαφορετική σημασία να αποτανθεί ένας πολίτης στο δήμο και να επισκεφτεί το δημαρχιακό μέγαρο για να κουβεντιάσει το πρόβλημά του, από το να έρθει σε έναν Οργανισμό”.

Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι η ενασχόλησή της με τα κοινωνικά θέματα τη γέμιζε πάντα με δύναμη, προτρέποντάς την να μην επαναπαύεται, αλλά να δίνει λύσεις σε σημαντικά ζητήματα.

“Δεν θα σταματήσω να προσφέρω”

“Είναι ένας τομέας που ό,τι μπορούσα να δώσω το έδωσα και δε θα σταματήσω να το δίνω, με την έννοια ότι όπου χρειαστώ και μπορώ να προσφέρω κάτι για την πόλη μας και το δήμο μας γενικότερα θα το κάνω με μεγάλη χαρά. Η νέα κατάσταση δεν μου καταργεί κάτι, διότι ήταν κάτι που το ονειρευόμουν για το δήμο μας”, καταλήγει.

“Έρανος” για λίγα καύσιμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκε η 15η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΚ, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της πληρωμής των παραστατικών προμήθειας καυσίμων του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Αν και σύμφωνα με την εγκύκλιο που είχε σταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών για την εξάμηνη παράταση του προγράμματος, οι συμβάσεις των εργαζομένων ολοκληρώνονται στις 30 Σεπτεμβρίου, πληροφορίες θέλουν να δίνεται εκ νέου παράταση για έναν περίπου χρόνο, η οποία όμως δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα μέχρι σήμερα. Ωστόσο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες η διοίκηση του Οργανισμού δεν είναι άλλο από την προμήθεια του -απαραίτητου για την κίνηση των οχημάτων- πετρελαίων το οποίο εξασφαλίζεται κατόπιν χορηγιών και εθελοντικής προσφοράς. Όπως υπογραμμίζεται το πρόβλημα αυτό αναμένεται να λάβει τέλος, μόλις περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου, ο οποίος θα το αναλάβει προσωπικά μετά τη συγχώνευση των υπαλλήλων.

Σίτιση της τελευταίας στιγμής

“Αγκάθι” όμως αποτελεί και η προσεχής λήξη των συμβάσεων για την προμήθεια των παιδικών σταθμών, που απειλεί με “φρένο” τη σίτιση των νηπίων από την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας, παρά το γεγονός ότι έχουν απομείνει λίγες ημέρες μέχρι τη λήξη των συμβάσεων, δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα ο σχετικός διαγωνισμός, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο η καθυστέρηση που υπάρχει ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα στη σίτιση των νηπίων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι βάσει της νομοθεσίας του Καλλικράτη όλοι οι διαγωνισμοί προκηρύσσονται από τον ίδιο το δήμο και όχι τα νομικά πρόσωπά του, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο φόρτος υποχρεώσεων της διοίκησης και να μένουν πίσω σημαντικά θέματα όπως η σίτιση των νηπίων, η οποία θα έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί εδώ και μήνες.

Ετικέτες: