Δημοτική περιουσία δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ανεκμετάλλευτος πλούτος(;)

Σαφείς απαντήσεις από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και υπεύθυνο διαχείρισης δημοτικής περιουσίας Δ. Ρούσσο

Βήμα - βήμα δηλώνει ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Ρούσσος ότι θα ξεκινήσει να γίνεται η συντήρηση του Δημαρχιακού Μεγάρου καθώς τόσο οι “χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδοτήσεων”, όσο και “η αναζήτηση τρόπου χρηματοδότησης” αποτελούν δύο παράγοντες που “θέτουν” εμπόδια στη “θέληση του δήμου Σύρου – Ερμούπολης” να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των αρχιτεκτονικών μνημείων.

Οι δηλώσεις που ο ίδιος αιτήθηκε να παραχωρήσει σχετικά με το μείζον ζήτημα της φθοράς που φέρει σε πολλά σημεία το Δημαρχείο, “προκλήθηκαν” από το σχετικό φωτορεπορτάζ που δημοσίευσε η “Κοινή Γνώμη” πριν κάποιες ημέρες και αποτέλεσαν την αφορμή για μία συζήτηση εφ' όλης της ύλης που συνδέεται με τη δημοτική περιουσία και το κατά πόσον η δημοτική Αρχή προωθεί την αξιοποίησή της.

Υγρασία από εγκλωβισμένα όμβρια ύδατα

Πρωτίστως, ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος της διαχείρισης της δημοτικής περιουσίας, μίλησε μετά από τη σύμφωνη γνώμη των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, ξεκινώντας από τις φθορές και την αποκατάστασή τους στο εσωτερικό του Δημαρχείου. Σε όσες φωτογραφίες αποτυπώθηκε υγρασία σε μεγάλα τμήματα των τοίχων, ο κ. Ρούσσος τόνισε, “Προσπαθήσαμε με την τεχνική υπηρεσία να δώσουμε λύση, σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Υπήρχε ζήτημα με τα όμβρια ύδατα που συγκεντρώνονταν στην ταράτσα καθώς ο οχετός από τον οποίο οδηγούνταν εκτός, είχε φράξει. Εντάχθηκε ένα έργο και αντικαταστήσαμε τους παλαιούς οχετούς”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, σχετικά με την αποκόλληση πλακών ή πλακιδίων, αυτό έγινε προκειμένου “να ολοκληρωθεί το έργο που αφορά στον τρόπο τροφοδοσίας νερού για το κτίριο και ειδικότερα για τα WC” και για να υπάρξει σύνδεση με τη ΔΕΥΑΣ. Πρόσθεσε δε, πως πρόσφατα λειτούργησαν τα πηγάδια του Δημαρχιακού Μεγάρου και αυτό έγινε ώστε η δαπάνη του δήμου να μειωθεί στο μέτρο του δυνατού. Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποίησε ιδιαίτερη μνεία και για μία σειρά ανακαινίσεις που ολοκληρώθηκαν εντός του κτιρίου, οι οποίες ήταν απαραίτητες μετά τη συνένωση των τριών πρώην δήμων για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των υπηρεσιών.

Χρονοβόρα διαδικασία που “τρώει” το κτίριο

Το κύριο ζητούμενο ωστόσο, στο οποίο εστίασε το φωτορεπορτάζ σχετιζόταν με τις εξωτερικές φθορές του Δημαρχιακού Μεγάρου και την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης. “Έχω τη σχετική εμπειρία από τον πρώην δήμο Ποσειδωνίας. Τρεις φορές είχε απορριφθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η διαδικασία που απαιτείται με το υπουργείο Πολιτισμού είναι μία χρονοβόρα διαδικασία” πρόσθεσε, λέγοντας ότι “για να ανταποκριθεί το υπουργείο πρέπει κανείς να είναι καθημερινά εκεί”.

Σημείωσε μάλιστα πως πρότασή του, είναι να μπορέσει να υλοποιηθεί ένα συνολικό έργο για το Δημαρχείο, αλλά τμηματικά, καθώς ο οικονομικός “βραχνάς” είναι τεράστιος. “Η πρόταση μου – σύμφωνα πάντα με τα οικονομικά του δήμου σήμερα – είναι να ξεκινήσουμε να βάψουμε τη μία πλευρά και συγκεκριμένα την ανατολική”, υπογράμμισε, διασαφηνίζοντας παράλληλα πως “η διαδικασία βέβαια για τη συντήρηση ενός τμήματος ή ολόκληρου του Μεγάρου είναι ίδια και θα απαιτηθεί μία διετία εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων” και υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως “το ζήτημα δεν περνά απαρατήρητο. Έχουμε καταγράψει τις ανάγκες και είμαστε στο στάδιο που ερευνούμε πώς μπορούμε να έχουμε έναν προϋπολογισμό ή ένα κονδύλι για όσα χρειάζονται”.

Στην επίμονη ερώτηση αν καταλογίζει ευθύνες στον πρώην δήμο Ερμούπολης, με το σκεπτικό πως για να οδηγηθεί το κτίριο σε αυτό το σημείο ενδεχομένως να έχει συνηγορήσει κάποιου είδους απραξία ετών, ο κ. Ρούσσος δηλώνει, “Δεν μπορώ να σας απαντήσω για την πρώην δημοτική Αρχή” ενώ κληθείς να σχολιάσει τουλάχιστον αν θα μπορούσε να έχει υπάρξει νωρίτερα φροντίδα, σημείωσε “Βεβαίως θα μπορούσε”.

Πλήθος ακινήτων με αρκετές φθορές

Προχωρώντας τη συζήτηση, ο κ. Ρούσσος ρωτήθηκε συνολικά για τη δημοτική περιουσία που ανήκει στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η οποία αξιολογείται εξαιρετικά σημαντική και δεν περιορίζεται μόνο στα όρια της δημοτικής κοινότητας Ερμούπολης αλλά πλέον με τον ενιαίο δήμο έχουν περιέλθει και τα ακίνητα από τις δημοτικές ενότητες της Ποσειδωνίας και της Άνω Σύρου.

Κάποια από αυτά, κυρίως στην πόλη χρήζουν συντήρησης ενώ άλλα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. “Δεν είναι πολλά εκείνα που θέλουν άμεσα συντήρηση. Οι μεγάλες φθορές και είναι γεγονός αφορούν στο θερινό σινεμά”, σημείωσε, αναφέροντας ενδεικτικά πως δημοτικά ακίνητα αποτελούν τα κτίρια περιμετρικά του θερινού “Παλλάς” και της πλατείας Μιαούλη καθώς και ορισμένα επί της οδού Σουρή.

Στη συνέχεια, απαντώντας στην ερώτηση για την αξιοποίησή τους ή μη, από τη δημοτική Αρχή, με στόχο την αύξηση των εσόδων, υποστήριξε, “Όντως έχει αποκτήσει πολλά ακίνητα ο δήμος και δε μιλάω για τα κληροδοτήματα αυτή τη στιγμή, που είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο. Τα περισσότερα είναι ενοικιασμένα αλλά υπάρχουν και άλλα που δεν είναι” τόνισε, λέγοντας πως εκεί που παρατηρείται στασιμότητα είναι σε εκείνα που βρίσκονται κοντά στο θερινό “Παλλάς”. Εξήγησε μάλιστα πως, υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης ενός κτιρίου σε έναν ιδιώτη για 25 χρόνια όπως ορίζει σχετικός νόμος, με τον όρο να προχωρήσει σε συντήρηση με κάποιο χαμηλότερο μίσθωμα αρχικά”.

Δύσκολη υπόθεση η αξιοποίηση

Ταυτόχρονα, επικεντρώνοντας την προσοχή του στο θέμα των ήδη μισθωμένων κτιρίων και ερωτηθείς να δηλώσει αν ο δήμος εισπράττει τα ποσά που πρέπει, επεσήμανε, “Εισπράττουμε κάποια χρήματα, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που δείχνουμε κατανόηση γιατί επιχειρηματίες ενοικιάζουν πολλά χρόνια τα κτίρια και σταδιακά έχει αυξηθεί το μίσθωμα”. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν τεράστια δυσκολία στην αποπληρωμή των οφειλών. “Ορισμένα μισθώματα μπορεί να είναι υψηλά αλλά δεν μας επιτρέπει ο νόμος να τα μειώσουμε” πρόσθεσε παρακάτω, λέγοντας ακόμη ότι “Μειώνονται τα μισθώματα κατά 20% εκείνων που είχαν τη σύμβαση πριν από τον Ιούνιο του 2010. Αν κάποιος διαφωνήσει και επιλέξει να λύσει τη σύμβαση, τότε καταβάλλει όσα ορίζει ο κώδικας”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ζητώντας από τον κ. Ρούσσο να προχωρήσει σε μία εκτίμηση αν πιστεύει ότι την προσεχή πενταετία η οικονομία θα επιτρέπει στον ορίζοντα κάποια δόση αισιοδοξίας, είπε, “Η κατάσταση και για την επόμενη πενταετία θα ακολουθεί τον κατήφορο. Συνεχώς γίνονται περικοπές και δεν γνωρίζουμε ως αιρετοί πού θα οδηγηθούμε. Προσέχουμε καθημερινά για να έχουμε”, συμπλήρωσε, ισχυριζόμενος πως σκοπός είναι να “κλείσει” θετικά ο απολογισμός του έτους, για τον οποίο καταλήγοντας ισχυρίστηκε κατηγορηματικά, “Και θα κλείσει και φέτος αισιόδοξα”. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, όσον αφορά στο αν παρουσιάζεται ενδιαφέρον για τα αναξιοποίητα ακίνητα την παρούσα χρονική περίοδο, υπογράμμισε, “Για εκείνα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, όχι. Όταν δεν είναι σε πολυσύχναστη οδό ή στον εμπορικό δρόμο, όχι. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η αξιοποίησή τους”.