Κατ' επιλογή οι εκδηλώσεις που θα φιλοξενούνται πλέον στο Θέατρο “Απόλλων”

"Οφείλουμε να το προστατεύσουμε"

“Κουτσουρεμένο” θα είναι το πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα παρουσιάζονται στο εξής επί σκηνής του Θεάτρου “Απόλλων”, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου, Γιάννη Κεράνη.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την 25η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που πραγματοποιείται από χθες στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ο κ. Κεράνης αναφέρθηκε στην ανάγκη προφύλαξης του πολιτιστικού μνημείου της Σύρου από μελλοντικές φθορές που θα συνέβαλαν στη σταδιακή καταστροφή του.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα τίθεται επί τάπητος, καθώς ο κ. Κεράνης έχει επανειλημμένως αναφερθεί κατά το παρελθόν στο ενδεχόμενο πρόκλησης τεχνικών προβλημάτων εντός του Θεάτρου, λόγω του πλήθους των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται σε αυτό.

Έσφιξε ο κλοιός

Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση λαμβάνεται λίγες ημέρες μετά το κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε μετά τις συνεχείς διαρροές στην οροφή του θεάτρου, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.

Επομένως, το είδος των προτάσεων που θα κατατίθενται από δω και πέρα στον ΟΠΑΣ θα περνάει από διαδικασία αξιολόγησης και το “πράσινο φως” για πραγματοποίηση εκδηλώσεων στο Θέατρο “Απόλλων” θα δίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση όταν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, Μαρία Βενέτη ανακοίνωσε ότι οι παραστάσεις της 25ης συνάντησης θα δοθούν σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους στη Σύρο.

Συγκεκριμένα, τα 28 θεατρικά έργα που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα θα παρουσιαστούν στο Θέατρο “Απόλλων”, στο κινηματοθέατρο “Παλλάς”, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων “Κωνσταντίνος Τουλούπης” στο σχολικό συγκρότημα στο Μάννα.

“Να αξιοποιηθούν και οι υπόλοιποι χώροι του νησιού”

Όπως τόνισε, η “Το Δ.Σ. Της Ομοσπονδίας κατέληξε σε αυτή την απόφαση, προκειμένου να αξιοποιηθούν περισσότεροι χώροι, πέρα από το Θέατρο “Απόλλων”. Η ίδια, έκανε έκκληση στο κοινό να επισκεφτεί όλους τους χώρους και να μην εστιάσει μόνο στις παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν στο Θέατρο. “Έχουμε διαμορφώσει όλους τους χώρους σε εξαιρετικές αίθουσες θεάτρου, με τη στήριξη του δήμου” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “είναι καλό μέσα από αυτή τη συνάντηση να προβληθεί ότι δεν υπάρχει μόνο ο Απόλλωνας για παραστάσεις, υπάρχουν κι άλλες αίθουσες τις οποίες πρέπει να αξιοποιείτε”. Αφού υπενθύμισε ότι όλες οι παραστάσεις είναι δωρεάν προς το κοινό, συνέστησε στους θεατές να μην κατακλύσουν μόνο στις βραδινές παραστάσεις που θα δοθούν στο Θέατρο “Απόλλων”. “Όσοι έρθουν δεν θα δουν παραστάσεις. Θα τις χάσουν. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ερασιτεχνών και φίλων της συνάντησης, οι οποίοι βρίσκονται στις εργασίες της με δικά τους έξοδα. Καλό είναι να γεμίσετε και τις υπόλοιπες αίθουσες. Εμείς θα είμαστε παντού”, κατέληξε.

Γ. Κεράνης: “Θέτουμε κάποια κριτήρια”

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Κεράνης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΟΠΑΣ λόγω του μεγάλου όγκου προτάσεων για εκδηλώσεις στο Θέατρο “Απόλλων”. Όπως σημειώνει, “ο καθένας που θέλει να κάνει μια παράσταση έρχεται και διεκδικεί-απαιτεί το Θέατρο” σημείωσε, προσθέτοντας ότι “κάποια στιγμή πρέπει να το προστατεύσουμε, να βάλουμε κάποια κριτήρια”.

Ανακοίνωσε μάλιστα πως την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η επικαιροποίηση του κανονισμού του θεάτρου “Απόλλων”. “Ας μας συγχωρήσουν όσοι δεν τους το δώσαμε ή σε όσους δεν θα το δώσουμε για τις εκδηλώσεις τους”, τόνισε, καθιστώντας γνωστό ότι σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων, παιδικές παραστάσεις και παραστάσεις από μικρές ομάδες θα παραπέμπονται σε άλλους χώρους. “Κάποια στιγμή που τα παιδιά αυτά θα μπολιαστούν, θα παίξουν στο Θέατρο Απόλλων” υπογράμμισε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην περίπτωση του Δημοτικού Θεάτρου “Απόλλων” της Πάτρας που λόγω της κατάχρησης του χώρου για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, σημείωσε πολλές φθορές. “Πρέπει κάποια στιγμή να μάθει ο Συριανός ότι κάποιες παραστάσεις και εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται και σε άλλους χώρους”, σημείωσε.

Ετικέτες: