Στο δημοτικό συμβούλιο η ενοποίηση των Νομικών Προσώπων στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Πολύωρη διαδικασία

- Έως αργά το βράδυ η συνεδρίαση για την απορρόφησή τους - Στο δήμο το σύνολο των αρμοδιοτήτων και των περιουσιακών στοιχείων τους

Στη χθεσινοβραδινή σύγκλιση των μελών του δημοτικού συμβουλίου τέθηκε επί τάπητος η απορρόφηση των δύο Νομικών Προσώπων του δήμου Σύρου – Ερμούπολης μετά από μία πολύμηνη διαδικασία προκειμένου να διασωθούν οι υπάλληλοί τους με “φόντο” την σκληρή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η οποία ενδεχομένως να απειλούσε μελλοντικά, τις θέσεις εργασίας τους.

Συγκεκριμένα τα θέματα εντός ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν στην ανωτέρω διαδικασία ήταν πέντε στο σύνολό τους, για τα οποία οι αιρετοί καθώς και οι αρμόδιοι υπάλληλοι που τα εισηγήθηκαν μίλησαν αναλυτικά και για το κάθε ένα εξ αυτών ξεχωριστά.

Διαδικασία βήμα – βήμα

Η αμίμητη γραφειοκρατική διαδικασία που επιβάλλεται να ακολουθηθεί προκειμένου να είναι νόμιμες και τυπικές όλες οι ενέργειες και οι αποφάσεις που απαιτούνται για την ομαλή ένταξη των αρμοδιοτήτων και των οικονομικών στοιχείων του ΟΠΚΑ και του ΟΠΑΣ, είχε ως αποτέλεσμα μέσα από την πολύωρη συζήτηση να αναδειχθούν αρκετά σημαντικά θέματα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αρχικά συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι εγκρίσεις των απολογισμών του 2013 των δύο Οργανισμών ενώ ακολούθησε η αποδοχή των στοιχείων που δόθηκαν προς την Οικονομική Επιτροπή, από τις αρμόδιες επιτροπές που συστάθηκαν για την καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν στα Νομικά Πρόσωπα και χρησιμοποιήθηκαν από αυτά για τη διεκπεραίωση όλων των δράσεων και των αρμοδιοτήτων τους τα τρία πρώτα καλλικρατικά χρόνια.

Από τη συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών εκφράσθηκε η άποψη πως και οι δύο Οργανισμοί κατέβαλλαν σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση όλων των υποθέσεων σε επίπεδο κοινωνικών και προνοιακών παροχών, καθώς και σε επίπεδο πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων.

Διαφώνησαν σε συγκεκριμένα σημεία

Ωστόσο, τη θέση τους - εν μέρει - διαφοροποίησαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι και ειδικότερα ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ενωμένη Σύρα”, Κώστας Απέργης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μέλος της πλειοψηφούσας παράταξης, Μάνθος Μανθόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Απέργης υποστήριξε ότι η πορεία του ΟΠΚΑ δεν ήταν αναμενόμενη αλλά σχεδόν μηδενική, καθώς αποτέλεσε όπως χαρακτηριστικά τόνισε “Οργανισμός προβολής ορισμένων προσώπων”. Ο ίδιος επεσήμανε δε, πως ήταν εξ αρχής υπέρμαχος της θέσης, οι αρμοδιότητες των δύο Νομικών Προσώπων να ανήκουν σε αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Για τον ΟΠΚΑ, συμπλήρωσε επιπλέον, πως η δράση του, περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό, εν αντιθέσει με άλλους αντίστοιχους Οργανισμούς πανελλαδικά, όπως του Βόλου και της Αθήνας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ενδεικτικά. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν προχώρησε ούτε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, καταλήγοντας πως “κάνει μία ρεαλιστική παρατήρηση”, αφού δεν ενδυναμώθηκε ούτε ο πρωτογενής τομέας και συγκεκριμένα η αγροτική παραγωγή.

Ωστόσο, μέσω λακωνικότερων δηλώσεων, ο κ. Μανθόπουλος, όσον αφορά στον ΟΠΑΣ, επεσήμανε πως επί της ουσίας αντιμετωπίσθηκαν ανισομερώς ζητήματα Πολιτισμού και Αθλητισμού, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί πλέον έμφαση σε προβλήματα του δεύτερου πεδίου και να βελτιωθούν οι παροχές του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου αφού το περισσότερο βάρος έπεσε στην προώθηση του Πολιτισμού.

Έως 27 Δεκεμβρίου η μισθοδοσία

Μείζονος σημασίας ζήτημα που ήρθε στην επιφάνεια και στο οποίο έχει αναφερθεί και η “Κοινή Γνώμη” αναλυτικά αποτέλεσε η καταβολή της μισθοδοσία των εργαζομένων των σχεδόν 60 υπαλλήλων που προέρχονται από τον ΟΠΚΑ και τον ΟΠΑΣ. Ο αρμόδιος υπάλληλος εξήγησε πως η έγκριση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και η ενσωμάτωση των οικονομικών στοιχείων που παρέδωσαν με απόφασή τους τα ΔΣ των Οργανισμών, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να δρομολογηθεί η στάσιμη μέχρι σήμερα – λόγω της ενοποίησης – διαδικασία. Επιπλέον, τονίσθηκε ότι έως και τις 27 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι θα έχουν λάβει τα χρήματά τους ενώ ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Ρούσσος, σημείωσε ότι ενδεχομένως έως τις 20 του ίδιου μήνα να έχουν καταβληθεί οι μισθοί τους, έστω και με σημαντική καθυστέρηση.

“Να ασκηθεί πίεση”

Επιπρόσθετα, υπήρξε ξεχωριστή αναφορά για τη χρονοκαθυστέρηση με την οποία εκταμιεύονται τα ποσά που αφορούν και προβλέπονται για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, γεγονός που μπορεί να παρατηρείται πανελλαδικά, ωστόσο εδώ και μήνες τόσο οι εργαζόμενοι του Προγράμματος στη Σύρο μένουν απλήρωτοι, όσο και τα οχήματα, αμετακίνητα.

Ως προς το εν λόγω θέμα, αξιόλογη ήταν η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας, Σπεράντζας Δουράτσου, η οποία υποστήριξε πως πρέπει να ασκηθεί πίεση προς το αρμόδιο υπουργείο και την ΕΕΤΑΑ και να αποπληρωθούν τα χρωστούμενα μέχρι τη συμπλήρωση του 2013. Εν κατακλείδι, διευκρινίστηκε από την υπάλληλο της οικονομικής υπηρεσίας, κ. Τσικαλάκη πως αρκετές φορές το ΔΣ του ΟΠΚΑ, ενέκρινε με νόμιμες διαδικασίες, χρήματα από τα τακτικά έσοδά του, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ετικέτες: