Αποφεύχθηκε η ζημιά του κατασχεμένου Shenyang-1 μετά το σπάσιμο του κάβου στην περιοχή “Καρνάγιο”

Επιτακτική η απομάκρυνσή του

Αναζητείται τρόπος μετακίνησής του αφού δεν ανταποκρίνεται ο μεσεγγυούχος

Την ανάγκη εντατικοποίησης των ενεργειών απομάκρυνσης του κατασχεμένου φορτηγού πλοίου Shenyang-1 από το “Καρνάγιο” της Σύρου, ανέδειξε το χθεσινό περιστατικό του σπασίματος ενός εκ των κάβων που το κρατούσαν δεμένο, εξαιτίας της κακοκαιρίας και των ισχυρών ανέμων που πνέουν τις τελευταίες ημέρες.

Το πλοίο, που είχε κατασχεθεί ανοιχτά της Μήλου, τον περασμένο Μάρτιο λόγω της παράνομης δραστηριότητά του, η οποία αφορούσε στη μεταφορά 2.010 χαρτοκιβωτίων λαθραίων τσιγάρων από το Μπαρ Μαυροβουνίου προς την Φαμαγκούστα της Κύπρου, παρέμεινε για πολλούς μήνες στη Σύρο, χωρίς να έχει καταγραφεί κάποια αποτελεσματική κίνηση για την προώθησή του στην Ελευσίνα από την πλευρά του μεσεγγυούχου που έχει οριστεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, το περιστατικό αντιμετωπίσθηκε άμεσα ενώ χθες το βράδυ ο Λιμενάρχης Νίκος Σκευοφύλακας, επρόκειτο να πραγματοποιήσει νέα όχληση προς τον μεσεγγυούχο, ο οποίος όπως όλα δείχνουν δεν έχει τηρήσει τα προβλεπόμενα και τις υποχρεώσεις του.

Έσπασε κάβος

Ειδικότερα, το περιστατικό συνέβη χθες λίγο μετά τις οκτώ το πρωί στην περιοχή “Καρνάγιο” όπου παραμένει ελλιμενισμένο το Shenyang-1. Οι ισχυροί άνεμοι κατάφεραν να το μετακινήσουν με αποτέλεσμα να σπάσει ο κάβος που βρίσκεται στο ύψος της πλώρης του πλοίου και το ίδιο να αρχίζει να απομακρύνεται επικίνδυνα από το σημείο. Άμεσα ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Σύρου και ο Λιμενάρχης, Νίκος Σκευοφύλακας, ο οποίος συντόνισε τις ενέργειες με αποτέλεσμα να αποτραπεί κάποιο ατύχημα ή και πιθανή ζημιά του πλοίου. Στις προσπάθειες πρόσδεσής του, συμμετείχε και ρυμουλκό του ναυπηγείου Νεώριον αλλά και πλήρωμα, καβοδέτες, των οποίων ζητήθηκε η συνδρομή, καθώς και λιμενικοί αλλά και μέλη της σχολής υποβρύχιας κατάδυσης.

Το πλοίο μέσα σε χρονικό διάστημα μισής ώρας περίπου είχε επανέλθει στην αρχική θέση του. Αξίζει να σημειωθεί, πως τοποθετήθηκαν νέα σχοινιά προκειμένου αυτό να είναι ασφαλές, ωστόσο, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να απομακρυνθεί άμεσα από το τμήμα του ευρύτερου παραλιακού μετώπου της Σύρου.

Δύο δρόμοι απομάκρυνσης

Το ιστορικό της παραμονής του πλοίου Shenyang-1 μετρά αρκετούς μήνες πίσω. Στο ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” τονίσθηκε πως πλέον υπάρχουν δύο δρόμοι για την απομάκρυνσή του. Σημειώνεται ότι με απόφαση του Ανακριτή Σύρου είχε ορισθεί ο μεσεγγυούχος, προκειμένου να το μεταφέρει από το λιμάνι Σύρου στο λιμάνι Ελευσίνας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια. Υπενθυμίζεται δε, πως το συνεργό πλοίο του, που είχε κατασχεθεί ανοικτά της Μήλου “KANARIS” βρίσκεται ήδη στην Ελευσίνα, αφού παρέμεινε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα στο Κυκλαδονήσι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δύο δρόμοι αφορούν είτε στην άμεση ενέργεια που θα κάνει ο μεσεγγυούχος, σενάριο που φαίνεται να μην έχει πολλές πιθανότητες εκπλήρωσης, καθώς αν ήταν θα είχε μετακινηθεί ήδη το πλοίο, ενώ το δεύτερο σενάριο, είναι να προχωρήσει τις διαδικασίες το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού ώστε να “τρέξουν” οι προϋποθέσεις, αφού πρόκειται για ένα πλοίο επιβλαβές για την περιοχή σε περίπτωση ατυχήματος και ζημιάς. Τονίζεται ιδιαίτερα, ότι χθες ενημερώθηκε εκ νέου ο μεσεγγυούχος για το περιστατικό, ενώ του ζητήθηκε με νέο σχετικό έγγραφο από την πλευρά του Λιμεναρχείου Σύρου να το απομακρύνει.

Οικονομικό κώλυμα και ενέργειες του Λιμενικού Ταμείου

Οι πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης” επισημαίνουν ότι το αν ο μεσεγγυούχος δεν ανταποκριθεί στο νέο κάλεσμα, τότε εκτός από το ότι θα πρέπει να γνωστοποιήσει στη Λιμενική Αρχή και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, το λόγο της πολύμηνης καθυστέρησης, κατά πάσα πιθανότητα θα του επιβληθούν ποινές με εντολή Εισαγγελέα. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες, τονίζουν ότι το πρόβλημα της μη μετακίνησής του, ενδεχομένως να οφείλεται σε οικονομικό “κώλυμα” που αντιμετωπίζει ο ίδιος στις απαιτούμενες ενέργειες που πραγματοποιεί.

Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Γιώργο Βελισσαρίου, τονίσθηκε πως στην επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, θα εγκριθεί το ποσό των 10.000 ευρώ συνολικά, μέρος του οποίου δύναται να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, για την τελική μετακίνηση του πλοίου αν οι δύο προαναφερόμενοι τρόποι δεν φέρουν αποτέλεσμα. Τότε θα πρέπει να αναζητηθεί νέα εταιρεία και να καταβληθεί ποσόν από την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου. Πάντως, σε κάθε περίπτωση και ο κ. Βελισσαρίου, σημείωσε, ότι προέχει η άμεση απομάκρυνσή του, ώστε να αποφευχθεί χειρότερο σενάριο παρόντος του χειμώνα και των ισχυρών ανέμων.

Σύντομο ιστορικό

Η παραμονή του Shenyang-1 οφείλεται στην παράνομη δραστηριότητά του και την μεταφορά λαθραίων τσιγάρων, η ποσότητα των οποίων σε σύνολο διαφευγόντων εσόδων από δασμούς και φόρους θα ξεπερνούσε τα 3 εκατομμύρια ευρώ όπως είχε γραφεί σε προγενέστερο δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης”. Η μεταφορά του και ο ελλιμενισμός του στην περιοχή “Καρνάγιο” πραγματοποιήθηκε με εντολή του επιτελείου του υπουργείου Ναυτιλίας, που συντόνισε την επιχείρηση και κατηύθυνε το πλοίο στη Σύρο για την ευκολότερη διεξαγωγή της προανακριτικής διαδικασίας.

Μετά την κατάσχεσή του ο καπετάνιος και το πλήρωμα έξι ατόμων είχαν οδηγηθεί ενώπιον της Δικαστικής Αρχής με την κατηγορία της “λαθρεμπορίας τσιγάρων από κοινού ενώ σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος” καθώς “παραβίασαν τις διατάξεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα”.

Ο Ουκρανικής καταγωγής καπετάνιος του Shenyang-1 είχε κριθεί προφυλακιστέος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, ενώ το πλήρωμα του ίδιου είχε αφεθεί ελεύθερο με περιοριστικούς όρους.

Ετικέτες: