Ανανέωση σύμβασης για τη δημοτική συγκοινωνία το 2014

Ακριβή και... δωρεάν

Κανένας έλεγχος για την είσπραξη του οικονομικού αντιτίμου των εισιτηρίων

Στην ανανέωση της ισχύουσας σύμβασης για τη δημοτική συγκοινωνία το 2014 με ετήσιο κόστος 480 χιλιάδες ευρώ, προχώρησαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στην πρόσφατη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίσθηκε να παραταθεί η υφιστάμενη συμφωνία έως και 31 Δεκεμβρίου του νέου πλέον έτους που διανύουμε.

Στο θέμα που εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης, υπήρξε έντονη κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης ως προς το ζήτημα του κόστους, για το οποίο επισημάνθηκε ότι πρέπει να επανεξετασθεί, αφού τα οικονομικά του δήμου μειώνονται σημαντικά με δεδομένες τις περικοπές στις χρηματοδοτήσεις του από το κράτος, ώστε επί της ουσίας να επιβαρύνεται ο δημότης με τη συγκεκριμένη άκρως κοστοβόρα σύμβαση.

“Δεν υπάρχει έλεγχος”

Αναλυτικότερα, η ανανέωση της σύμβασης εγκρίθηκε ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες που το χρησιμοποιούν για το τρέχον έτος στις ευρύτερες περιοχές της Ερμούπολης και την Άνω Σύρο. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο κ. Ξαγοράρης, η ετήσια σύμβαση δεν μπορεί να υπερβεί το ανωτέρω κόστος, ενώ θέμα που απασχολεί έντονα τη δημοτική Αρχή είναι ο ανύπαρκτος έλεγχος όσον αφορά στην είσπραξη του αντιτίμου των εισιτηρίων. Πλέον με την κατάργηση της δημοτικής Αστυνομίας, δεν υπάρχει κανένας πολίτης που να κάνει χρήση των λεωφορείων και να προχωρά στην ακύρωση του εισιτηρίου και φυσικά έχει προκύψει μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά στον έλεγχο. Λύση ως προς το συγκεκριμένο θέμα, όπως εξήγησε ο ίδιος, αποτελεί η απόφαση να ορισθούν δύο δημοτικοί υπάλληλοι προκειμένου να ασκείται ο ανάλογος έλεγχος αφού η αρμοδιότητα αυτή, δεν δύναται να μεταφερθεί στις “πλάτες” των ΚΤΕΛ, καθώς το περιεχόμενο της σύμβασης αναφέρει ξεκάθαρα πως στην περίπτωση που αναλάβει ο οδηγός τον έλεγχο, θα πρέπει να αυξηθούν και οι μηνιαίες αποδοχές του, κάτι που δεν μπορεί να γίνει, αφού θα άλλαζε το κόστος της σύμβασης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι στο παρελθόν είχαν εκδοθεί και κάρτες για ανέργους και συνταξιούχους, οι οποίοι όπως και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες χαίρουν έκπτωσης, ωστόσο, με τον τρόπο που εφαρμόζεται η απόφαση, αυτές όχι μόνο δεν ισχύουν αλλά παραμένουν και θα παραμένουν στο συρτάρι.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, χαρακτηριστική υπήρξε η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργου Πάπιτση καθώς και του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Λούβαρη που υποστήριξαν ότι πρόκειται για “ασύμφορη σύμβαση”, η οποία πρέπει να επανεξετασθεί.

Έως 30 Μαρτίου ο χώρος στη Λαλακιά

Θέμα που αναπτύχθηκε μετά από την εν λόγω συζήτηση ήταν και η πορεία ολοκλήρωσης του νέου χώρου στάθμευσης στη θέση “Πλακούρα” της Λαλακιάς, έργο το οποίο όπως έχει τονισθεί σε συνεδριάσεις από τη δημοτική Αρχή, αναμένεται να δώσει κυκλοφοριακή “πνοή” στο κέντρο.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι ο εργολάβος που το διεκπεραιώνει ζήτησε παράταση της σύμβασης έξι μήνες, ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων διαφώνησε κάθετα, λέγοντας πως ο χώρος πρέπει να παραδοθεί έως το τέλος Μαρτίου, με μοναδική εκκρεμότητα, το θέμα της ασφαλτόστρωσης, η οποία απαιτεί κατάλληλες καιρικές συνθήκες.