Συνέντευξη του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Α. Μαρκουίζου

«Να διατηρήσουμε τη συνοχή μας»

Ένα από τα πρόσωπα που εξέπληξαν περισσότερο με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας τους, ήταν ο εκπαιδευτικός και γραμματέας της Μητροπόλεως Σύρου, Αλέξανδρος Μαρκουίζος, υποψήφιος με τον συνδυασμό του Ανδρέα Γιαλόγλου, «Σύρος ένα βήμα μπροστά».

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κοινή Γνώμη», εξήγησε πως αυτή του η απόφαση υπακούει στην αρχαιοελληνική πεποίθηση πως «αυτός που δεν μετέχει στην πολιτική, δεν είναι ένας φιλήσυχος πολίτης, αλλά ένας άχρηστος πολίτης».

Αποδέχθηκε την πρόταση του Α. Γιαλόγλου, όπως ο ίδιος εξήγησε, με το σκεπτικό ότι δεν έχει δικαίωμα να σιωπά ή να μην προσφέρει, εάν έχει κάτι να προσφέρει, στην πρόοδο του τόπου.

Ερωτώμενος εάν θα του γινόταν αντίστοιχη πρόταση από άλλον συνδυασμό εάν θα προσχωρούσε, διευκρίνισε πως εντάχθηκε στον συγκεκριμένο συνδυασμό διότι πιστεύει πως «το πρόγραμμα του είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο» ενώ συμπλήρωσε και την «προσωπική συμπάθεια» προς τον Α. Γιαλόγλου, καθώς «είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να προσφέρει, χαμηλών τόνων, με ευαισθησίες».

Εξ αφορμής της ονομασίας του συνδυασμού «Σύρος ένα βήμα μπροστά» ερωτώμενος ποιο είναι το πρώτο επόμενο βήμα για την πρόοδο της Σύρου, απάντησε πως «εκείνο που χρειάζεται είναι να υπάρξει ομόνοια, συνεργασία και να διατηρήσουμε τη συνοχή μας σαν Συριανοί ώστε να ξεπεράσουμε μαζί τα προβλήματα που υπήρχαν, υπάρχουν και πιθανόν να εμφανιστούν». Συμπλήρωσε δε ότι δεν πρέπει «να τρέχουμε πίσω από τα προβλήματα αλλά να είμαστε διαρκώς παρόντες… Πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε στην υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε σαν δημότες».

Για τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί όσον αφορά στη διοίκηση του δήμου, αναγνώρισε τα θετικά αλλά και αρνητικά της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, κρίνοντας όμως ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια και προς αυτή την πλευρά «το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, που κάποιοι θεωρούν αρνητικό το γεγονός ότι κουβαλά τα λάθη του παρελθόντος, θα έλεγα ότι έτσι υπάρχει η δυνατότητα με καθάριο και ψύχραιμο βλέμμα να δούμε ποια πράγματα δεν πήγαν καλά, ποιες αποφάσεις ήταν λάθος ποιες ενέργειες απέτυχαν και γιατί, να μην καταμερίσουμε ευθύνες σε πρόσωπα και πρακτικές και να ξεκινήσουμε ένα βήμα μπροστά».

Σχετικά με την πολυαναφερόμενη προεκλογικά ανάπτυξη του νησιού μέσω του τουρισμού, ανέφερε πως «όλοι οι δήμοι έχουν στοχεύσει σε ένα μερίδιο από την πίτα του τουρισμού άρα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Χρειάζεται να μην διεκδικούμε, να μην οραματιζόμαστε πράγματα που φαντάζουν μεν ωραία, αλλά δεν είναι πραγματοποιήσιμα». Έθεσε ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη συζήτησης ώστε «μέσα στο νέο δημοτικό συμβούλιο να βρεθούν τα κοινά σημεία, οι ρεαλιστικές προτάσεις και να αντιμετωπισθούν τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι για να αναπτυχθεί η Σύρος τουριστικά».

Για τους ιδιαίτερους δεσμούς του με την Μητρόπολη και τα όσα συζητήθηκαν για τον πιθανό θρησκευτικό επηρεασμό μέρους των ψηφοφόρων, απάντησε πως «μπορώ να συμβάλλω στην ήδη καλή συνεργασία Μητρόπολης και Δήμου ώστε να γίνει καλύτερη όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Ως άτομο δεν δέχομαι να θεωρείται ότι μπήκα για να αναμοχλεύσω, είτε να συντηρήσω ή να προβάλλω αυτές τις διαφορές που είναι παρωχημένες και δεν αξίζει να αναφέρονται».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Α. Μαρκουίζου στο Web tv της «Κοινής Γνώμης» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinignomi.gr.