Συνέντευξη με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Μπ. Δαλέζιο

«Έχουμε αρχίσει το ταξίδι»

Την απόφαση του να θέσει υποψηφιότητα, τις αστοχίες της προηγούμενη Δημοτικής Αρχής, τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού, σχολίασε κατά την προεκλογική του συνέντευξη, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γ. Μαραγκού «Η Σύρος που αξίζουμε», Μπάμπης Δαλέζιος.

Προέρχεστε από τον επιχειρηματικό κόσμο, εκπροσωπώντας μία συγκεκριμένη τάξη της Σύρου. Πιστεύετε ότι με τη συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο του κ. Μαραγκού θα έχετε ένα λόγο που θα αφορά περισσότερο στο συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού ή θα είναι γενικότερος ο ρόλος σας;

«Δεν θα προσπαθήσω να βοηθήσω μόνο τον επιχειρηματικό κόσμο. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε όλη την πόλη και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στο νησί, με ότι αυτό συνεπάγεται».

Σε αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής που σας έθιγαν άμεσα ως επαγγελματία, υπήρξε από μέρους σας έντονη έκφραση της δυσαρέσκειας σας.

«Πράγματι, υπήρχαν στιγμές που αντέδρασα υπερβολικά, αλλά ήμουν αληθινός. Αγανάκτησα, επειδή αισθάνθηκα πολίτης δεύτερης κατηγορίας, όπως και πολλοί συντοπίτες μας, που νιώθουν την εγκατάλειψη πρώτα από το κράτος και μετά από το δήμο, περιμένοντας από αυτόν τα πιο ανθρώπινα, τα καθημερινά, τα οποία έχουν χάσει. Κακά τα ψέματα, ο δήμος τα τελευταία χρόνια είναι λίγος».

Βάσει αυτών που βιώνετε καθημερινά, πώς ιεραρχείτε τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα;

«Τα προβλήματα είναι πολλά. Δεν νομίζω ότι έχουν ιεραρχία. Υπάρχουν προτεραιότητες στις κοινωνικές δομές του δήμου, οι οποίες εν μέρει έχουν διαλύσει. Μείζον είναι και το πρόβλημα του κυκλοφοριακού. Εμείς που δραστηριοποιούμαστε στο κέντρο το βιώνουμε καθημερινά, όλες τις ώρες της ημέρας. Όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση του δήμου, δεν υπάρχουν άμοιροι ευθυνών. Γνωρίζουμε πράγματα που έπρεπε να γίνουν και δεν έχουν γίνει. Ο συνδυασμός μας δεν λέει μεγάλες κουβέντες. Έχουμε ένα όραμα και προχωράμε. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να εργαζόμαστε από τώρα για να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Ξεκινάμε από τα πιο μικρά και είμαι πεπεισμένος ότι θα καταφέρουμε να ικανοποιήσουμε όλο το νησί».

Θεωρείτε ότι το δικό σας πρόγραμμα είναι άμεσα εφαρμόσιμο;

«Όταν λέμε άμεσα εφαρμόσιμο, δεν εννοούμε ότι θα γίνει αύριο. Κανείς δεν έχει ένα μαγικό ραβδί που θα πει ότι αναλαμβάνω 1η Σεπτέμβρη τη δημοτική αρχή και 2 του Σεπτέμβρη είναι όλα καλά, δεν υπάρχει αυτό από κανέναν συνδυασμό. Και δε νομίζω ότι κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα υπάρχει ολιγωρία από την παράταξη του Γιώργου Μαραγκού διότι αποτελείται από ανθρώπους, που προέρχονται κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο, έχουν δώσει δείγματα γραφής ο καθένας στον κλάδο του, έχουν όρεξη για δουλειά, είναι επιτυχημένοι, δεν έχουν γευθεί τη δημοσιότητα ή το αξίωμα, γιατί καμιά φορά αυτά φθείρουν τους ανθρώπους».

Από τα καίρια σημεία του προγράμματός σας είναι η ανάπτυξη της Σύρου επικεντρώνοντας κατά κύριο λόγο στον τουρισμό. Είναι για τη Σύρο λύση ο τουρισμός;

«Θα ήταν πολύ καλό και ουτοπικό να πούμε ότι θα αυξήσουμε τους μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που δε γίνεται. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το νεώριο θα προσλάβει ξανά 1500, θα του φέρουμε και 45 πλοία απ' έξω για να μπουν στις δεξαμενές. Θα ήταν μαγικό. Δε γίνονται όμως αυτά. Μπορούμε όμως να επικεντρωθούμε σε κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα μπορεί να αποφέρει στο νησί οφέλη, όπως ο τουρισμός. Για κάποιους έχει δαιμονοποιηθεί αυτό. Εμείς αυτό που είπαμε είναι ότι θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις που έχουμε, τις προβληματικές, τις μη λειτουργικές για να κάνουμε έναν πόλο έλξης τη Σύρο για να φέρουμε τουρισμού. Δεν θέλουμε να κάνουμε ούτε ουρανοξύστες, ούτε τις μονάδες τις τεράστιες που θα κόψουν το νησί στα δύο. Το ότι θέλουμε τον τουρισμό, δεν είναι κακό. Θέλουμε τον τουρισμό, για να έχουμε έσοδα σε μεγαλύτερη διάρκεια. Εάν πάλι κάποιοι πιστεύουν ότι θα θυσιάσουμε μια ολόκληρη κοινωνία στον βωμό του τουρισμού, για να γίνουμε Ντουμπάι, δεν το θέλουμε αυτό».

Σας χαρακτηρίζει ως προσωπικότητα μία έντονη εκφορά της άποψής σας έναν πολύ έντονο και δυναμικό χαρακτήρα. Είναι από τα στοιχεία αυτά που θα σας βοηθήσουν, απαιτώντας και διεκδικώντας πράγματα προς όφελος του νησιού και των πολιτών;

«Το προηγούμενο μοντέλο δεν απέδωσε. Είμαι διεκδικητικός. Όταν έχω δίκιο αποδεδειγμένα, γίνομαι πολύ απαιτητικός. Να διεκδικήσουμε πράγματα με ορθό τρόπο, έντονα όμως. Γιατί η νωχελικότητα της προηγούμενης δημοτικής αρχής έφερε τα αποτελέσματα που βλέπουμε τώρα. Υπήρχε ολιγωρία».

Έχουμε να κάνουμε με συγκρούσεις στις οποίες θα πρέπει να έρθει η δημοτική αρχή με το κράτος για να γίνει διεκδικητική. Αν εκλεγεί ως πρώτος ο συνδυασμός σας είναι διατεθειμένος να έρθει σε αυτή τη σύγκρουση, η οποία μπορεί να αποφέρει κάποια οφέλη για το νησί, μπορεί όμως να γυρίσει και αρνητικά, εισπράττοντας την πλήρη απομόνωση από τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας;

«Είναι ένας λόγος που πρέπει να σταθούμε οι ίδιοι σαν κοινωνία της Σύρου στα πόδια μας και να μη διεκδικούμε τίποτα από κανέναν. Είναι δύσκολο αλλά είναι εφικτό. Σαν Σύρος πρέπει να δημιουργήσουμε το υπόβαθρο ούτως ώστε να έχουμε τα δικά μας έσοδα, εννοείται και είναι παγκοσμίως αποδεδειγμένο και ο πρωτογενής τομέας πρέπει να βοηθηθεί για να πάρει μπρος, έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια, να μένει εδώ το χρήμα που παράγει ο τόπος, το χρήμα που εισέρχεται στον τόπο από τον τουρισμό και πιστεύω ότι με το κεντρικό κράτος, γιατί είμαστε ένας συνδυασμός ο οποίος δεν έχει κομματική ταυτότητα, οπότε δεν μας ενδιαφέρουν οι συγκρούσεις, είμαστε διατεθειμένοι να συγκρουστούμε. Είμαι αισιόδοξος γιατί οι άνθρωποι που υπάρχουν στον συνδυασμό έχουν όρεξη, συμφωνούμε σε πολλά πράγματα, έχουμε βάλει πλώρη και ήδη έχουμε αρχίσει το ταξίδι για να σπρώξουμε αυτό τον τόπο».