Εκ νέου προβλήματα με το νερό σε περιοχές της Ποσειδωνίας

Διακοπές στην υδροδότηση

Με αφορμή το πρόσφατο πρόβλημα των διακοπών, ανά διαστήματα, στην υδροδότηση στην περιοχή της Ποσειδωνίας, κάτοικος του Φοίνικα καταγγέλει χρόνιο πρόβλημα στην ποιότητα του παρεχόμενου νερού.

Για ακόμα μία φορά κάτοικοι της Σύρου και συγκεκριμένα των περιοχών του πρώην δήμου Ποσειδωνίας, καλούνται να αντιμετωπίσουν την κακή ποιότητα νερού, ένα πρόβλημα που χρονίζει, ενώ επιδεινώνεται και με τις βλάβες του συστήματος αφαλάτωσης που δυσχαιρένουν την κατάσταση.

Οι συχνές και πολύωρες διακοπές στην υδροδότηση, από την Τετάρτη έως χτες το απόγευμα, προκάλεσαν αναστάτωση και προβληματα στην καθημερινότητα των κατοίκων της Ποσειδωνίας.

Σε επικοινωνία που είχε η «Κοινή Γνώμη» με τον διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σύρου, ο κ. Γιώργος Βακόνδιος ενημέρωσε ότι επρόκειτο για ένα μεμονωμένο περιστατικό βλάβης σε μια από τις μονάδες αφαλάτωσης της Ποσειδωνίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η βλάβη αποκαταστάθηκε και η υδροδότηση γίνεται ομαλά, με την κανονική πλέον διαδικασία, αφού κατά τη διάρκεια της επιδιόρθωσης χρειάστηκε η μεταφορά ποσότητας νερού από το δίκτυο του Πάγου και της Παρακοπής για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη νερού. Παρ’όλα αυτά, σε περιοχές που βρίσκονταν σε πιο υψηλό υψόμετρο, οι κάτοικοι συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω χαμηλής ή και μηδαμινής πίεσης του νερού.

Πρόβλημα τα παλαιά δίκτυα

Εκτός από το συγκεκριμένο περιστατικό, ιδιαίτερες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το πρόβλημα του βρώμικου από τη σκουριά νερού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων αυξάνεται η κατανάλωσή του, τόσο λόγω εποχής, όσο και λόγω της αύξησης του αριθμού κατοίκων και επισκεπτών, όπως κατήγγειλε αναγνώστρια από την περιοχή του Φοίνικα.

«Η ΔΕΥΑΣ και ο κ. Βακόνδιος έχουν επανειλημμένως ενημερωθεί για την κακή ποιότητα του νερού», δήλωσε η καταγγέλουσα, «και μέχρι τώρα δεν φαίνεται το πρόβλημα να έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς από τους υπεύθυνους».

Αν θεωρηθεί ότι γίνεται σωστή χρήση και συντήρηση στις μονάδες αφαλάτωσης σε Βάρη και Ποσειδωνία, από τις, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αποφάσεις ανάθεσης έργων παρακολούθησης, συντήρησης και επισκευής από τη ΔΕΥΑΣ και το Δήμο, η πιθανότερη εξήγηση που μπορεί να δοθεί για το «σκουριασμένο» νερό που είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι, είναι το πεπαλαιωμένο υδροδοτικό δίκτυο, μέσω του οποίου γίνεται η διανομή του αφαλατωμένου νερού.

Αν θεωρηθεί ότι το υδροδοτικό δίκτυο, αν και πεπαλαιωμένο, διοχετεύει το νερό χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα την ποιότητά του, τότε τίθεται το ζήτημα αν γίνεται σωστά η χρήση, η παρακολούθηση και η συντήρηση των μονάδων αφαλάτωσης, παρά τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά που δίνονται σε ιδιώτες και ιδιωτικές εταιρίες για την ανάληψη των ευθυνών συντήρησης.

Σε όλα τα παραπάνω, προστίθεται και το ερώτημα αν αντέχει οικονομικά ο Δήμος την αντικατάσταση των τμημάτων του υδροδοτικού δικτύου, με το μεγαλύτερο πρόβλημα (η εξ’ολοκλήρου αντικατάσταση του δικτύου θεωρείται ανέφικτη με τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα) ή θα πρέπει οι δημότες να συμβιβαστούν με το γεγονός, ότι το νερό που τους παρέχεται θα περιέχει σκουριά και άλλα υπολείμματα των σωληνώσεων.

Όταν υπήρξαν οι ευκαιρίες για αντικατάσταση και εκσυγχρονιμό των δικτύων των εν λόγω περιοχών, δυστυχώς χάθηκαν, εξαιτίας της κωλυσιεργείας και τις αδιαφορίας που επιδείχθηκε για επιτάχνση των απαιτούμενων διαδικασιών προς διεκπεραίωση του έργου.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Σύρου, καθησυχαστικά δήλωσε ότι «όταν υπαρχει έλλειψη νερού, σε περιπτώσεις βλάβης, αλλά και κατά περιπτώσεις όταν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, αυτό το φαινόμενο είναι συνηθισμένο».

Με τον χαρακτηρισμό του «συνηθισμένου» και υιοθέτηση ανάλογων λογικών, συνεχίσουν οι κάτοικοι των περιοχών να αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε με την επάρκεια είτε με την ποιότητα του παρεχόμενου ύδατος, χωρίς όμως, παρά την επίγνωση του χρονίζοντος προβλήματος, να δίνονται από τους αρμοδίους οι απιτούμενες λύσεις.

Η τακτικότητα εμφάνισης ενός προβλήματος δεν το κάνει αυτομάτως και αποδεκτό, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό, που η παροχή του, ανά τακτά διαστήματα, φαίνεται πρόσκαιρα να περνά σε τριτοκοσμικές συνθήκες, στην πλειοψηφία των νησιών στις Κυκλάδες, τα οποία, λόγω των γεωκλιματικών συνθηκών, πάσχουν από έλλειψη και καταφεύγουν σε μεθόδους επεξεργασίας νερού, όπως είναι η αφαλάτωση και ο βιολογικός καθαρισμός.

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι για την κακή ποιότητα του νερού που φτάνει στις βρύσες νοικοκυριών, ενοικιαζομένων δωματίων και ξενοδοχείων, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να μεριμνήσουν και να αντιμετωπίσουν, παρά τις δυσκολίες, για την, υπό υψηλές προδιαγραφές, επεξεργασία και διάθεση του νερού, καθώς δεν θα πρέπει να είναι αυτή η εικόνα που έχει να παρουσιάσει σε ντόπιους και επισκέπτες μια υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα.

Ετικέτες: