Ένα βήμα πριν το λουκέτο οι παιδικές χαρές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Αδράνεια και καθυστέρηση ενεργειών

Καταψηφίστηκε η πρόταση της τεχνικής υπηρεσίας για οριστικό κλείσιμο των 23 παιδικών χαρών

Ενώπιον των ευθυνών της προς τα μικρά παιδιά της Σύρου που αναμένεται να βρεθούν εκτός παιδικών χαρών έρχεται η νυν Δημοτική Αρχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μετά από νέα υπουργική απόφαση (21.5.2014) που ζητά το κλείσιμο των μη πιστοποιημένων και επικίνδυνων χώρων αναψυχής, οι περισσότεροι εκ των οποίων, από την πρώτη “προειδοποιητική” υπουργική απόφαση του 2009 δεν έλαβαν την απαραίτητη φροντίδα για τη μελλοντική λειτουργία τους.

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά την οποία η εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας πρότεινε να κλείσει το σύνολο των παιδικών χαρών του νησιού, αφού σε περίπτωση ατυχήματος, οι κυρώσεις για αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες είναι καταπέλτης, πρόταση που όμως καταψηφίστηκε με το επιχείρημα πως θα προκληθεί μεγάλο πρόβλημα και αντίδραση.

Εν τέλει, αποφασίσθηκε μία σειρά από ενέργειες, οι οποίες θα διατηρήσουν εν λειτουργία προσωρινά τις παιδικές χαρές, αφού η “σημερινή” απόφαση θα ισχύσει έως και τις 31 Αυγούστου και όπως όλα δείχνουν το θέμα θα μετατεθεί – επί της ουσίας άλυτο – στην “ατζέντα” της νέας Δημοτικής Αρχής.

Αφέθηκαν στο έλεος του λουκέτου

Συγκεκριμένα, η πρόσφατη υπουργική απόφαση του 2014 έρχεται ως τροποποιημένη της αντίστοιχης του 2009 και ζητά τη συμμόρφωση των παιδικών χαρών στις προσδιοριζόμενες διατάξεις, οι οποίες μεριμνούν υπέρ της ασφάλειας των παιδιών. Η ημερομηνία μάλιστα που οριζόταν ως καταληκτική για την ολοκλήρωση των ενεργειών από την πλευρά των Δήμων ήταν η 30η Ιουνίου, ημερομηνία ωστόσο, που όπως ειπώθηκε από την έκδοση της τροποιηθείσας υπουργικής απόφασης άφηνε μικρό χρονικό περιθώριο στις Δημοτικές Αρχές ώστε να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες.

Κατά τη διάρκεια της σύγκλισης των μελών του δημοτικού συμβουλίου ωστόσο, στηλιτεύθηκε έντονα η στάση της Δημοτικής Αρχής, αλλά και ειδικότερα της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας, η οποία αν και είχε γνώση της πρώτης υπουργικής απόφασης του 2009, μέχρι σήμερα δεν είχε ενεργήσει προς την κατεύθυνση που θα βελτίωνε – έστω και με μικρές παρεμβάσεις – την κατάσταση των παιδικών χαρών, ώστε πλέον να βρίσκονται σε στάδιο που θα μπορούσαν να αποφύγουν το λουκέτο.

Χαρακτηριστική μάλιστα, υπήρξε η αντίδραση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Μάνθου Μανθόπουλου, ο οποίος στην τοποθέτησή του επί τους θέματος, υπογράμμισε πως, για να μην κλείσουν οι χώροι, “η υπηρεσία έπρεπε να είχε ενεργήσει “χθες””, αφαιρώντας και ξηλώνοντας τουλάχιστον όσα παιχνίδια κρίνονται ακατάλληλα για τα παιδιά. Στο ίδιο μήκος κύματος, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, Μαρία Καζαντζάκη διατύπωσε την ερώτηση για ποιο λόγο από το 2009 έως και σήμερα δεν έχουν προχωρήσει επισκευές και παρεμβάσεις που θα έδιναν το περιθώριο στους χώρους αναψυχής να “μείνουν” πιο κοντά στο στάδιο της λειτουργία τους;

Παρόμοια κριτική άσκησε επίσης και η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, Σπεράντζα Δουράτσου, η οποία σημείωσε ότι θα έπρεπε η υπηρεσία “να κινηθεί νωρίτερα και όχι στο παρά πέντε”.

Κατά της λειτουργίας η εισήγηση

Στη συνεδρίαση του θέματος, ο αρμόδιος της τεχνικής υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου, εξήγησε πως κατά διαστήματα γίνονταν μικρές διορθωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, ωστόσο με δεδομένες τις απαιτήσεις της υπουργικής απόφασης, η υπηρεσία δεν μπορεί παρά να εισηγηθεί το κλείσιμό τους, πλην της παιδικής χαράς της Μεταμόρφωσης, η οποία είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, η οποία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και απομένουν οι ενέργειες για την εξασφάλιση του σήματος λειτουργίας της.

Μάλιστα, ο κ. Διακοδημητρίου εξήγησε ότι οι ποινικές ευθύνες αν συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα είναι τεράστιες, αφενός για τους αρμόδιους υπαλλήλους κι αφετέρου, για τα αιρετά πρόσωπα που δεν πρόλαβαν με τις αποφάσεις τους ενδεχομένως και κάποιο δυσάρεστο γεγονός.

Μετά τα προαναφερόμενα, η εισήγηση υπήρξε αρνητική για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, αφού σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, κρίνονται αναγκαίες σημαντικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό αυτών, αλλά και σε επίπεδο περίφραξής τους, έργα δηλαδή που θα απαιτήσουν εκτός από χρόνο και σημαντικό κόστος.

Υπέρ της συνέχισης η απόφαση

Ωστόσο, κάθετα αντίθετοι παρουσιάστηκαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι στην τοποθέτησή τους επί της εισήγησης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η οριστική παύση λειτουργίας των παιδικών χαρών, θα “γεννήσει” κύμα αντιδράσεων από γονείς και παιδιά που θα μείνουν κυριολεκτικά... στον δρόμο.

Συγκεράζοντας το σύνολο των απόψεων που τέθηκαν επί τάπητος, οι δημοτικοί σύμβουλοι έλαβαν τελικά την απόφαση να προχωρήσει άμεσα το τμήμα μικρών έργων και συντηρήσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καταρχήν, στην απομάκρυνση όσων παιχνιδιών αξιολογούνται ακατάλληλα κι ενέχουν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητά τους, ενώ στη συνέχεια, χωρίς καθυστερήσεις να προβούν σε επισκευές που είναι εφικτές. Επιπρόσθετα, επεσήμαναν την ανάγκη τοποθέτησης ταμπελών, μέσω των οποίων θα ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι γονείς ότι φέρουν την ευθύνη για τα παιδιά τους καθ΄ όλη τη διάρκεια που αυτά θα βρίσκονται εντός του χώρου, μέχρι τη λήψη ή μη της απαιτούμενης πιστοποίησης.

Κύριος στόχος δε, αποτελεί η εκπόνηση μελέτης για την αναβάθμιση των παιδικών χαρών μέσω της δημοπράτησης ανάλογου έργου προϋπολογισμού 39.428,24 ευρώ.

Πενιχρά κονδύλια και ιδιωτικοποίηση

Η καθυστέρηση των ενεργειών ως προς την ουσιαστική φροντίδα των συγκεκριμένων χώρων αναψυχής, αν λάβει κάποιος υπόψιν την πρώτη υπουργική απόφαση του 2009, προδίδει αναμφισβήτητα την καθυστέρηση με την οποία έφθασε ο Δήμος να ενεργεί προς την κατεύθυνση που πλέον επιβάλλει το υπουργείο. Γίνεται αντιληπτό σήμερα και με δεδομένο ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα ισχύσει μέχρι την εκπνοή της τρέχουσας θητείας, ότι το πρόβλημα αναμένεται να κληρονομηθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή, η οποία και θα πρέπει να αναζητήσει τον τρόπο να διατηρήσει εν λειτουργία – παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα – τους δημοτικούς χώρους που έχουν ανάγκη τα μικρά παιδιά σε κάθε γειτονιά.

Σε αυτό το σημείο ωστόσο, αξίζει να γνωστοποιηθεί η παρατήρηση του επικεφαλής της παράταξης “Σύρα με λογισμό και με όνειρο”, Ανδρέα Τζίνη, ο οποίος υποστήριξε ότι η προσοχή των πολιτών με βάση τις εξελίξεις θα πρέπει να επικεντρωθεί στα πενιχρά κονδύλια που δίνονται στους Δήμους για τη συντήρηση και των παιδικών χαρών, ενώ όπως συμπλήρωσε, σε κάθε περίπτωση, θα είναι καλό να διεκδικηθούν μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις. Με άξονα το ανωτέρω σκεπτικό, ο κ. Τζίνης καταλήγοντας, επεσήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τί ψηφίζουν, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να αποφεύγεται ο κίνδυνος μέσω των “ψαλιδισμένων” πόρων αφού δεν αποκλείεται, μελλοντικά, να παρουσιασθεί ως λύση η ιδιωτική εκμετάλλευση των συγκεκριμένων χώρων.

Ετικέτες: