Ορκωμοσία νεοεκλεγέντων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με δήμαρχο τον Γ. Μαραγκό

“Αλλαγή πλεύσης”

Το “πλοίο” που καλείται Σύρος αλλάζει και επίσημα ρότα προς την ανάπτυξη και την πρόοδο με “καπετάνιο” το νέο δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό, μετά και την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες μετά τις έξι το απόγευμα στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Στην τέλεση του καθιερωμένου τυπικού προκειμένου να ορκισθούν οι νεοεκλεγέντες προέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, ενώ μετά το πέρας της ορκωμοσίας, ακολούθησε ο πολιτικός όρκος που έδωσαν κάποιοι εκλεγμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην εκδήλωση παρέστη ο νέος Καθολικός Επίσκοπος Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου καθώς επίσης και ο βουλευτής Κυκλάδων του Σύριζα Νίκος Συρμαλένιος, ο νέος Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Σπύρος Σπυρίδων αλλά και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης καθώς επίσης ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων του νησιού αλλά και πρόσωπα από το σύνολο των επαγγελματικών τάξεων του νησιού.

Σημειώνεται πως, πολιτικά ορκίστηκαν ο Παύλος Χρυσαφίδης, ο Νικόλας Καΐλης, ο Γιώργος Πάπιτσης, η Μαρίνα Μακρή και η Σοφία Παπασπυρίδωνος.

Γ. Μαραγκός: “Πλέον είναι ώρα για σκληρή δουλειά”

Ο νέος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους μίλησε για “τη νέα αρχή” που θα σηματοδοτήσει η 1η του Σεπτέμβρη για τη Σύρο αφού ξεκινά “η αλλαγή πλεύσης σε πολλούς τομείς”. Ο κ. Μαραγκός ευχαρίστησε τους δημότες που εμπιστεύθηκαν τον ίδιο και την ομάδα του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “η αγάπη που μας έδωσαν απλόχερα στις τελευταίες εκλογές προκειμένου να είμαστε εδώ και να δίνουμε τον όρκο για την ανάληψη των καθηκόντων μας”, ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα την ανταποδώσουν στην πράξη.

Τόνισε δε, πως για την ανάταξη της Σύρου απαιτείται κοινός αγώνας και συστράτευση του κόσμου προκειμένου “να βαδίσουμε στο όνομα του κοινού οράματος”, συμπληρώνοντας πως η σπουδαία ιστορία του τόπου, στον οποίο γεννήθηκε η νεότερη Ελλάδα, αποτελεί ισχυρό θεμέλιο για το μέλλον της. Ο νέος δήμαρχος δεσμεύθηκε πως θα στοχεύσει ψηλά, αφού ως ομάδα με τους υπόλοιπους αιρετούς της παράταξής του υπογράμμισε ότι, “δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να στοχεύσουμε σε τίποτα λιγότερο από το περισσότερο”.

Μίλησε ξεκάθαρα ακόμη, για το ότι ως νέα Δημοτική Αρχή “θα κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις” οι οποίες “θα δυσαρεστήσουν αρκετούς” διασαφηνίζοντας όμως πως, “ό,τι πράξουμε, θα το πράξουμε για το κοινό καλό και το συμφέρον της τοπικής μας κοινωνίας”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υπενθύμισε πως, “δεν είμαστε πολιτικοί και δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε ως τέτοιοι” ευχαριστώντας τέλος τον Γιάννη Δεκαβάλλα “για όσα προσέφερε κατά την πολυετή παρουσία του στα κοινά του τόπου”.

“Δεν είναι ώρα για λόγια. Πλέον είναι ώρα για περισυλλογή, για νηφάλια σκέψη και πολλή δουλειά” δήλωσε καταλήγοντας.

“Η αλλαγή γεννά ελπίδα”

Πολύτιμες υπήρξαν οι ευχές για τη νέα αυτοδιοικητική πορεία των αιρετών από τους δύο προκαθήμενους της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, οι οποίοι υπογράμμισαν την αναγκαιότητα το “πλοίο” που λέγεται Σύρος να καθοδηγηθεί με σύνεση αλλά και με στόχο προς τον ιδανικότερο προορισμό, αυτόν της ευημερίας και της ανάπτυξης. Σε αυτή τη δεινή εποχή και οι δύο σημείωσαν πως θα είναι στο πλευρό της νέας Δημοτικής Αρχής.

Ακολούθως, ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου τόνισε ότι “η αρχή μίας θητείας είναι κάτι που γεννά προσδοκίες, ελπίδες” και απευθυνόμενος προς τους νέους αιρετούς, ευχήθηκε “πραγματικά να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες των πολιτών” επισημαίνοντας μάλιστα την ανάγκη με συνεργασία για το καλό του τόπου να αναδειχθούν οι δημοκρατικές αξίες.

Από την πλευρά του, ο νέος Περιφερειάρχης εξέφρασε τη χαρά του που παρέστη στην ορκωμοσία ενώ ανέφερε πως με την αλλαγή στα αυτοδιοικητικά πράγματα “γεννάται ελπίδα, που σημαίνει ευθύνη για όσους έχουν αναλάβει στους ώμους τους, το βάρος της εκπροσώπησης αυτού του τόπου”. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα είναι στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο.

Επιπλέον, την ανάγκη να επαναπροσδιορισθεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης και να αποκτήσει τον χαρακτήρα που της αρμόζει προς όφελος των πολιτών υπήρξε το μήνυμα του βουλευτή Κυκλάδων του Σύριζα, ο οποίος ανέφερε ότι “τον τελευταίο καιρό ο θεσμός έχει υποστεί πολλά και σοβαρά πλήγματα” γεγονός που απαιτεί την ενεργοποίηση όλων για την “επαναθεμελίωση της Αυτοδιοίκησης και τη συμμετοχή του λαού στα κοινά”.

Να εκπληρωθούν οι προσδοκίες

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας, ο οποίος μετά από έναν σύντομο απολογισμό που πραγματοποίησε, ανέφερε προς τον κ. Μαραγκό πως είναι στη διάθεση του ίδιου και της νέας Δημοτικής Αρχής προκειμένου να βοηθήσει το νησί από οποιαδήποτε θέση κληθεί.

Άξιες λόγου υπήρξαν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων και συγκεκριμένα του Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος τόνισε ότι, “ως μείζονα μειοψηφία αναμένουν από τη νέα Δημοτική Αρχή να δώσει οντότητα στις προσδοκίες όλων, με δράσεις που θα ενώνουν και δε θα διαχωρίζουν, που θα σέβονται και θα χτίζουν επάνω σε ό,τι έχει κερδηθεί, ενώ παράλληλα θα επιχειρούν να διορθώσουν ό,τι έχει γίνει λάθος”. Σε αυτή την κατεύθυνση η παράταξή του θα είναι αρωγός.

Επιπρόσθετα, ο Παύλος Χρυσαφίδης ευχαρίστησε τον κόσμο που αποφάσισε η Κίνηση Πολιτών Σύρου να είναι “μέλος” του νέου δημοτικού συμβουλίου, υποσχόμενος ταυτόχρονα πως, “θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά για την ευημερία και την πρόοδο” κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης περιόδου, “χωρίς να αναλωθούμε σε μία στείρα αντιπολίτευση” ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι οι πολίτες και να αποφασίζουν για την καθημερινότητά τους.

Τέλος, ο Νικόλας Καΐλης επεσήμανε ότι η συμμετοχή της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σημάνει την ανάδειξη των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων, τον ανώτατο για το κομμουνιστικό κόμμα νόμο. “Με βάση το συμφέρον του λαού θα πορευθούμε στο δημοτικό συμβούλιο” δήλωσε καταλήγοντας.