Τεταμένο κλίμα σε δύο από τα θέματα της συνεδρίασης της νέας οικονομικής επιτροπής

Πρώτη συνεδρίαση με εντάσεις

Πραγματοποιήθηκε χτες, Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, η πρώτη συνεδρίαση της νεοσύστατης Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Επεισοδιακή υπήρξε η παρθενική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με ένταση σε δύο από τα προ ημερησίας διάταξης θέματα, ένα εκ των οποίων ήταν η εισήγηση του δημάρχου, κ. Μαραγκού για ποινική δίωξη του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιώργου Πάπιτση, όσον αφορά υβριστική, όπως θεωρεί ο δήμαρχος, ανάρτηση του κ. Πάπιτση, στην προσωπική του σελίδα σε διαδεδομένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σε επόμενη φάση, οι τόνοι υψώθηκαν κατά την συζήτηση του θέματος παραβίασης ή μη των συμφωνηθέντων μισθωμένων τετραγωνικών μέτρων παραλίας, από επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιείται στην παραλία του Γαλησσά.

Η ημερήσια διάταξη

Το πρώτο θέμα της ημερισίας διατάξεως ήταν και η εκλογή αντιπροέδρου για την Επιτροπή, η οποία επέλεξε για την θέση αυτή τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, κ Γιάννη Βρούτση, ένα πρόσωπο, που απασχόλησε στη συνέχεια της συνεδρίασης, λόγω της διένεξής του με τον κ. Μαραγκό.

Τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης αφορούσαν

- την έγκριση ή μη πρακτικού Επιτροπής Ελέγχου αιτήσεων μειωμένων τελών σε ευπαθείς ομάδες,

- την κατάρτιση όρων διενέργειας δημοπρασίας δημοτικού καταστήματος στην οδό Πρωτοπαπαδάκη και Ανάφης, για το οποίο δώθηκε έγκριση και αποφασίστηκε τιμή εκκίνησης τα 250 Ευρώ,

- την κατάρτιση όρων δημοπράτησης, διάθεσης πίστωσης και ορισμού Επιτροπής διαγωνισμού του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ»,

- τον ορισμό ορκωτού λογιστή για τον έλεγχο ισολογισμού-αποτελεσμάτων χρήσης-πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων και προσαρτήματος ο.ε 2013,

- την εξουσιοδότηση δικηγόρων για τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης,

- την δωρεάν παραχώρηση του προαύλιου χώρου του κτιρίου ΚΟΡΝΗΛΑΚΗ στις 12/10/2014 για χαριστικό/ανταλλακτικό παζάρι,

- την αποδοχή της δωρεάς της προτομής του Δ. Βαφιαδάκη και του έργου «ΕΡΜΟΥΠΟΛΙΣ-Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» του τέως Δημάρχου Ι. Δεκαβάλλα,

- την συγκρότηση και τον ορισμό Επιτροπών μετά τη διενέργεια δημόσιας κλήρωσης της αρμόδιας Επιτροπής,

- την κατακύρωση αποτελέσματος του πρόχειρου διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ Β' ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΕ ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ», για την οποία κατοχυρώθηκε η εργολαβία από την εταιρία Α.Φ. Κοπανιτσάνος και Σια Ε.Ε., ενώ δώθηκαν σαφείς οδηγίες για την όσο το δυνατόν συντομότερη καταχώρηση του εγγράφου στο πρόγραμμα «Διαύγεια», ώστε να υπογραφεί άμεσα η σύμβαση και να ξεκινήσουν οι εργασίες εντός της επόμενης εβδομάδος, με σκοπό την ολοκλήρωσή τους σε λιγότερο από δύο μήνες.

- την παράδοση χειρόγραφου τετραδίου με οδηγίες βυρσοδεψίας

- την έγκριση πρακτικού και την κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού με τίτλο “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΤΟΙΜΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΒΗΣΣΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΥΣ 2014-2015” και τέλος

- τον ορισμό μελών στη Διοικητική και Διαχειριστική Επιτροπή του κληροδοτήματος Δον Ιωάννη Στεφάνου.

Στη συζήτηση του θέματος περί έκπτωσης ή μη μισθωτή του Δήμου Σύρου Ερμούπολης μετά από έκθεση αυτοψίας Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Κυκλάδων, δημιουργήθηκε ένταση από πλευράς του επιχειρηματία, ο οποίος είχε μισθώσει μεν από τον Δήμο τμήμα της παραλίας, με σκοπό να τοποθετήσει κινητή καντίνα και ξαπλώστρες. Μετά από καταγγελία εις βάρος του, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο του Δήμου, αλλά και την Κτηματική Υπηρεσία, η οποία είναι υπεύθυνη για την άσκηση τέτοιου είδους ελέγχων, οπότε διαπιστώθηκε, πως ο επιχειρηματίας είχε καταλάβει επιπλέον 40 μέτρα της παραλίας και βρέθηκε αντιμέτωπος με χρηματικές κυρώσεις, οι οποίες αγγίζουν τα 1.500 Ευρώ και θα συζητηθούν σε ένα από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια.

Ο θιγόμενος επιχειρηματίας, ο οποίος είχε κληθεί να συμμετάσχει στην συνεδρίαση, ώστε να παραθέσει την άποψή του, «άστραψε και βρόντηξε» ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής, για το κατα πόσον οι καταγγελίες, που συνηθίζονται, βλάπτουν ή όχι την τουριστική κίνηση και ποια είναι τα όρια μεταξύ παραβάσεων ουσιαστικών ή καθαρά νομοτυπικών, οι οποίες όμως μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε έναν τουριστικό επιχειρηματία με «βροχή» προστίμων, όπως στην δική του περίπτωση.

Από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, δεν υφίσταται θέμα διαχωρισμού ουσιαστικής ή τυπικής παραβάσεως, εφόσον ο νόμος δεν τηρήθηκε. Αν ο ιδιοκτήτης της καντίνας είχε αιτηθεί την μίσθωση των 40 επιπλέων μέτρων, στα οποία δραστηριοποιούνταν, αφ’ ενός δεν θα είχε υπάρξει πιθανότητα επιβολής κυρώσεων για αυτό το θέμα, αφ’ ετέρου και ο Δήμος θα είχε ωφεληθεί από τα έσοδα της είσπραξης υψηλότερου ενοικίου.

«Κόντρα» με επίκεντρο τις δηλώσεις Πάπιτση

Το πρώτο θέμα της συνεδρίασης ήταν και αυτό, στο οποίο σημειώθηκε και η σημαντικότερη ένταση, όταν ο δήμαρχος, κ. Μαραγκός, εισηγήθηκε την ποινική δίωξη του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιώργου Πάπιτση, εξ’ αιτίας των ύβρεων που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο κατά του νέου δημοτικού συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής, όπως και των δηλώσεών του σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, στις οποίες φαίνεται να κατηγορεί τον νέο δήμαρχο για συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες, για τις οποίες, παρ’όλα αυτά δεν προσκόμισε κάποια αποδεικτικά στοιχεία, ενώ και από το έντυπο μέσο ενημέρωσης δεν ζητήθηκε από τον θιγόμενο να αντιπαραθέσει την άποψή του επί του θέματος.

Ο κ. Μαραγκός έκανε λόγο για αήθη και υβριστική συμπεριφορά του κ. Πάπιτση απέναντι στο θεσμό της δημοτικής αρχής, όπως επίσης και για εμφάνιση φαινομένων «αλητείας» εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην απομόνωση τέτοιων φαινομένων, δεσμευόμενος ότι η υπόθεση θα παραπεμφθεί και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου στο τοπικό έντυπο μέσο ενημέρωσης, ο κ. Μαραγκός ανέφερε στην εισήγησή του, ότι ο πρώτος λειτουργεί για ακόμη μία φορά ως συκοφάντης.

Η αντιπαράθεση σημειώθηκε, όταν ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος της επιτροπής, κ. Γιάννης Βρούτσης, πήρε τον λόγο ζητώντας περεταίρω στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν μια ποινική δίωξη εναντίων του κ. Πάπιτση, καθώς θεώρησε ότι το συγκεκριμένο συμβάν δεν είναι αρκετός λόγος, ώστε να απαξιωθεί το ήθος της πολιτικής ζωής του τόπου.

Μέρος στην αντιπαράθεση πήρε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιαλόγλου, ο οποίος, αφού δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τα δημοσιεύματα και τις ρήσεις του κ. Πάπιτση, υπογράμμισε ότι, από την άλλη πλευρά, η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης αργότερα, η θέση του δεν οφείλεται σε «συναδελφική αλληλεγγύη», όπως αναφέρθηκε, αλλά καθαρά σε προσωπική του άποψη, καθώς ακόμη και αν υπαίτιος για τέτοιου είδους συμπεριφορά ήταν άτομο της παράταξης του κ. Μαραγκού, του κ. Καΐλη, ή του κ. Χρυσαφίδη, θα συνέχιζε να θεωρεί πως αναρτήσεις σε προσωπικούς λογαριασμούς στο διαδίκτυο, δεν δικαιολογούν ποινικές διώξεις. Για τον ίδιο, η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθήθηκε από πολλούς υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και πολίτες, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και αντιτάσσεται στο «σύρσιμο» της πολιτικής στα δικαστήρια, όμως όπως ο ίδιος τόνισε «δεν είμαι δημοτικός σύβουλος του facebook, αλλά δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης».

Η Οικονομική Επιτροπή, αποφάσισε θετικά στο να εκδοθεί μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Πάπιτση κατά πλειοψηφία, καθώς οι κύριοι Γιαλόγλου και Βρούτσης ψήφισαν κατά.

Το θέμα, παρ’όλα αυτά, φαίνεται να παίρνει περεταίρω διαστάσεις, μετά και την σκληρή απάντηση του δημάρχου, κ. Μαραγκού, στις κατηγορίες, τις οποίες εξαπέλυσε εναντίων του ο κ. Πάπιτσης στον τοπικό έγγραφο τύπο, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του ανυπόστατες, απαράδεκτες και τραγικές. Κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται συνέχεια.