Συνεδρίαση Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης

“Καμπάνα” για αμμοβολή και δημοτικό ακίνητο

- Έως 31 Ιανουαρίου του 2015 η δωρεάν παραχώρηση στο σούπερ μάρκετ Νεωρίου - “Προκλητική η απάντηση” της διοίκησης του ναυπηγείου όσον αφορά στην προσκόμιση σχετικών εγγράφων

Η τήρηση ή μη των περιβαλλοντικών όρων του ναυπηγείου, καθώς και η δωρεάν παράταση παραχώρησης του ακινήτου που χρησιμοποιεί το σούπερ μάρκετ Νεωρίου συζητήθηκαν στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, με τα μέλη να λαμβάνουν ομόφωνες αλλά και σαφείς αποφάσεις.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν τόσο ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, όσο και άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου από την πλειοψηφία και την μειοψηφία, τα οποία παρακολούθησαν την ανάπτυξη των θεμάτων και ακούγοντας τις γνωμοδοτήσεις των μελών.

Τέλος στη δωρεάν παραχώρηση από 31 Ιανουαρίου

Ως προς το μείζον θέμα της δωρεάν παραμονής του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού του Νεωρίου στο ακίνητο που βρίσκεται από την πρώτη ημέρα ίδρυσης και λειτουργίας του, η απόφαση των αιρετών μελών της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, υπήρξε συγκεκριμένη και αφορά στην παράταση παραχώρησης έως και τις 31 Ιανουαρίου του 2015.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν για το πολυσυζητημένο θέμα, την τελική απόφαση για το τί μέλλει γενέσθαι θα την λάβει το δημοτικό συμβούλιο, αφού όμως προηγηθεί η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία βάσει του ασφυκτικού πλαισίου της νομοθεσίας για την παραχώρηση δωρεάν δημοτικών ακινήτων “επιβάλλει” μίσθωμα, καθώς ρητά ορίζεται πως δεν δύναται να δοθεί ακίνητο Δήμου για δωρεάν χρήση όταν υπάρχει ξεκάθαρα κερδοσκοπικός χαρακτήρας.

Σύντομη αναδρομή στα ήδη γνωστά στοιχεία της δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου προς το σούπερ μάρκετ Νεωρίου, πραγματοποίησε η προεδρεύουσα, Ηρώ Στίνη, η οποία μεταξύ άλλων μάλιστα, υπενθύμισε πως το χρονικό διάστημα της τελευταίας δεκαετούς δωρεάν παραχώρησης συμπληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2014.

Τόνισε δε, πως στην απόφαση παραχώρησης του 1994 και έκτοτε αναφέρεται μόνον πως ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός στεγάζεται στο δημοτικό ακίνητο, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη σημείωση στις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του.

Ξεκάθαρα  κερδοσκοπικός χαρακτήρας

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, πήρε τον λόγο και ο δήμαρχος, ο οποίος αναφερόμενος στην τελευταία απόφαση δωρεάν παραχώρησης από την πλευρά του πρώην Δήμου Ερμούπολης, έκανε ξεκάθαρα λόγο για “πολιτικάντικες” τακτικές της Δημοτικής Αρχής, η οποία έλαβε σχετική απόφαση δυόμιση χρόνια πριν εκπνεύσει η ημερομηνία παραχώρησης, με απώτερο σκοπό το ψηφοθηρικό όφελος. “Για εμάς το θέμα δεν είναι καυτή πατάτα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκός, προσθέτοντας πως, στην απόφαση που θα λάβει το δημοτικό συμβούλιο, θα συνυπολογισθεί τόσο όφελος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όσο και των δημοτών, αφού ξεκάθαρα ο χαρακτήρας του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού είναι κερδοσκοπικός. Διευκρίνισε δε, πως το ζήτημα αντιμετωπίζεται με συμπάθεια, καθώς είναι προφανής ο σεβασμός στους εργαζομένους σε αυτό.

Η απόφαση των μελών υπήρξε ομόφωνη ενώ αξίζει να αναφερθεί, ότι από το σύνολο των μελών, για προσωπικούς κι επαγγελματικούς λόγους δήλωσαν κώλυμα στη συζήτηση και την ψηφοφορία οι κκ Βογιατζής και Καφούρος, καθώς και η πρόεδρος Ανθή Χαλκιά.

Νέο “ραντεβού” με την  αμμοβολή

Πεδίο συζήτησης αποτέλεσαν και οι εργασίες αμμοβολής του ναυπηγείου, θέμα που τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα. Μετά από το αίτημα του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη σε περασμένη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί η τήρηση ή μη των περιβαλλοντικών όρων του Νεωρίου, το θέμα ήρθε πρώτα στη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης.

Η προεδρεύουσα Ηρώ Στίνη, γνωστοποίησε στο σώμα πως αν και ζητήθηκαν από τη διοίκηση του ναυπηγείου οι αδειοδοτήσεις που αποδεικνύουν ότι η αμμοβολή γίνεται εντός του επιτρεπόμενου πλαισίου, ωστόσο, η πλευρά του ναυπηγείου απέστειλε ως απάντηση ένα σχετικό έγγραφο από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ με ημερομηνία 7/10/2011. Η προεδρεύουσα, σημείωσε πως αυτή η απάντηση χαρακτηρίζεται “προκλητική” καθώς το συμβούλιο δεν μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε συμπεράσματα αν δεν έχει γνώση τουλάχιστον επικαιροποιημένης απόφασης.

Μετά τα προαναφερθέντα, η ίδια πρότεινε προς τα μέλη να επανέλθουν στο θέμα, αφού πρωτίστως ζητήσουν να τους προσκομιστούν από το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών που έχουν στην ευθύνη τους, τους σχετικούς ελέγχους, τα απαραίτητα έγγραφα για την τήρηση ή μη των περιβαλλοντικών όρων. Τονίζεται πως η απόφαση υπήρξε ομόφωνη με θετική ψήφο από τους αιρετούς.