“Χρεωμένος” ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης από ενοικιαστή δημοτικού ακινήτου που είχε σύνδεση σε δίκτυο ρεύματος γειτνιάζουσας δημοτικής εγκατάστασης

Από οφειλές ρεύματος σε ανείσπρακτα ενοίκια

- Γ. Παπαμανώλης: “Πιστεύω ότι δεν είναι το μοναδικό περιστατικό”- Εκφράζει την αγωνία του για τη μη καταγεγραμμένη δημοτική περιουσία στην Άνω Σύρο

Με σημαντικές οφειλές επιχειρηματία που μισθώνει δημοτικό ακίνητο έχει έρθει τετ α τετ ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μετά από αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία διαπίστωσε πως υπάρχει κοινός μετρητής κατανάλωσης ρεύματος με γειτνιάζουσα δημοτική εγκατάσταση, το κόστος της οποίας “κάλυπτε” συνολικά το δημοτικό ταμείο.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης που μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα, γνωστοποίησε μάλιστα, πως η αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας στάθηκε αφορμή για την διερεύνηση σε βάθος της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία επιπλέον, έφερε στην επιφάνεια, ανείσπρακτα μισθώματα, αλλά και χαμένες εισπράξεις από μη καταβολή δημοτικών τελών.

Σημειώνεται πως ο ίδιος, διευκρίνισε ότι το θέμα πρόκειται να ρυθμιστεί αφού το οφειλόμενο ποσόν που με αρχικούς υπολογισμούς φαίνεται να “αγγίζει” τα 40 χιλ. ευρώ, θα διεκδικηθεί μετά από διακανονισμό με τον επιχειρηματία.

Κοινό ρολόι, μία “τσέπη”

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το γεγονός ήρθε στην επιφάνεια μετά από αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας, διαπιστώθηκε ότι ο μετρητής που υπάρχει σήμερα στο ενοικιασθέν ακίνητο συνδέεται στο ίδιο δίκτυο με αυτόν της γειτονικής δημοτικής εγκατάστασης. Ως εκ τούτου δεν εκδίδεται ξεχωριστό τιμολόγιο για τα δύο δημοτικά ακίνητα, με αποτέλεσμα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να έχει “χρεωθεί” ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει ο ιδιώτης για την επιχείρησή του.

Για τα συγκεκριμένα “ευρήματα” η Τεχνική Υπηρεσία ενημέρωσε αναλυτικά τον Γιώργο Παπαμανώλη στις 9 Οκτωβρίου, ο οποίος ξεκίνησε άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ζήτησε εγγράφως από τη ΔΕΗ να παραχωρήσει στοιχεία χωριστά για την κατανάλωση του υπομετρητή που υπάρχει και αφορά στο μισθωμένο δημοτικό ακίνητο, ώστε να γνωρίζει το χρηματικό ποσόν που οφείλει ο ιδιώτης. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος, από την πλευρά της ΔΕΗ η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς σύμφωνα με όσα έχει γνωστοποιήσει προς τον Δήμο, τα προηγούμενα χρόνια παραχωρούσε προς τη Δημοτική Αρχή για τα συγκεκριμένα ακίνητα, μία συνημμένη κατάσταση με τις καταγραφείσες καταναλώσεις των υπομετρητών από το 2010 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του ενιαίου Δήμου.

Συμπερασματικά, προκύπτει πως οι αρμόδιοι του Δήμου κατά την προηγούμενη θητεία, γνώριζαν τις λεπτομέρειες του ζητήματος.

Διαφυγόντα δημοτικά τέλη και οφειλές ενοικίων

Ως αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, μετά από την εν λόγω εξέλιξη, προκειμένου να γνωρίζει ακριβώς σε τί ποσό ανέρχεται η οφειλή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “Ζήτησα από τα έσοδα να υπολογίσουν τα διαφυγόντα δημοτικά τέλη” που κανονικά θα έπρεπε να είχε καταβάλει ο ενοικιαστής αν πλήρωνε ο ίδιος την κατανάλωση ρεύματος που του αντιστοιχούσε. Ουσιαστικά το μισθωτήριο συμβόλαιο που βρήκαμε είναι από τα τέλη του 2009 και ως σήμερα τα δημοτικά τέλη υπολογίζονται σε 11.400 ευρώ” συμπλήρωσε, στα οποία όμως, έρχεται να προστεθεί νέο οικονομικό φορτίο από οφειλές ενοικίων. Ο ίδιος γνωστοποίησε μάλιστα, πως με εντολή στην αρμόδια υπηρεσία, τα ανεξόφλητα μισθώματα ξεπερνούν συνολικά τα 20 χιλ. ευρώ, καθιστώντας σαφές πως η μηνιαία καταβολή σύμφωνα με το συμβόλαιο που είχε συναφθεί, ορίζεται σε 1.600 ευρώ. Αν σε αυτό το ποσόν που προκύπτει, συμπεριληφθεί και η χρέωση της κατανάλωσης ρεύματος τότε η πλευρά του Δήμου χάνει ποσό που δεν αποκλείεται να φθάνει έως τα 40 χιλ. ευρώ.

“Ουσιαστικά ο ενοικιαστής δεν είχε ενοχληθεί ποτέ για τα δημοτικά τέλη” δήλωσε ο κ. Παπαμανώλης, λέγοντας ταυτόχρονα, πως, μετά και τη δικαστική διαμάχη που υπήρξε ανάμεσα σε εκείνον και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για τη μείωση του μισθίου, από την οποία ωφελημένος υπήρξε ο Δήμος αφού με απόφαση του δικαστηρίου δικαιώθηκε και διατηρήθηκε το ποσό στο ίδιο επίπεδο, ο επιχειρηματίας δεν κατέβαλλε κανένα μίσθωμα.

“Χάθηκε εντελώς η “μπάλα” και ξέφυγε η κατάσταση γιατί αν και είχε εκδοθεί διαταγή απόδοσης μισθίου κανείς δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση να βρει μία λύση με τον ενοικιαστή” δήλωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας πως, το σημαντικό της υπόθεσης είναι πως μετά την συγχώνευση των δύο Νομικών Προσώπων στον Δήμο, ένα εκ των οποίων ήταν αρμόδιο για τη ρύθμιση του ζητήματος, “φαίνεται πως δεν υπάρχει καν καρτέλα οφειλέτη και δεν έχουν βεβαιωθεί μισθώματα”. Υπογράμμισε μάλιστα, πως, “Στα σημερινά ανείσπρακτα του Δήμου δεν υπάρχει καμία καταχώρηση για το συγκεκριμένο θέμα”.

Άμεσες ενέργειες και πλήρης ενημέρωση

Μετά τα ανωτέρω, ο κ. Παπαμανώλης άναψε τις μηχανές ώστε να ρυθμιστεί στο μέτρο του δυνατού το θέμα που έχει προκύψει. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, σχετικά με το ποσόν που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ο ίδιος προκειμένου να προσδιορίσει το ποσόν, έχει ξεκινήσει να ερευνά στο αρχείο του Δήμου ώστε να βρει τους λογαριασμούς αλλά και τις σχετικές ενημερώσεις όσον αφορά στους υπομετρητές από την ΔΕΗ και τα ταμειακά παραστατικά με τα οποία πληρώθηκε η υπηρεσία, ενώ έχει ειδοποιήσει και τον επιχειρηματία ότι θα υπάρξει διακοπή της σημερινής σύνδεσης και θα ξεκινήσει νέα με ξεχωριστό ρολόι που θα καταγράφει τις μετρήσεις αποκλειστικά και μόνο του συγκεκριμένου δημοτικού ακινήτου.

“Θα μιλήσουμε με τον επιχειρηματία καθώς το ποσόν είναι μεγάλο και θα πρέπει να εξετασθεί με ποιον τρόπο θα το πληρώσει” τόνισε. Υπογραμμίζεται ότι, ο ενοικιαστής θα κληθεί να καταβάλει και τα οφειλόμενα ενοίκια.

Φόβος ακόμη και για καταπατήσεις στην Άνω Σύρο

Στη συνέχεια, την πεποίθησή του ότι δεν πρόκειται για ένα και μοναδικό περιστατικό, διατύπωσε ο Γιώργος Παπαμανώλης στις δηλώσεις του. “Πιστεύω ότι δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει η διαδικασία γενικότερου ελέγχου και αναμένω συνέχεια και νέα ευρήματα. Με προβληματίζει ιδιαίτερα το ζήτημα των ακινήτων του πρώην Δήμου Άνω Σύρου” για τα οποία όπως δήλωσε “δεν υπάρχει φάκελλος για την καταγραφή και την καταχώρησή τους στη νομική υπηρεσία”. Πρόσθεσε δε, πως σύμφωνα με όσα γνωρίζει, “βρίσκονται σε κούτες τα σχετικά συμβόλαια και δεν έχουν προσκομισθεί στη νομική υπηρεσία. Δεν ξέρω αν διαπιστώσουμε καταπατήσεις ή άλλα θέματα όταν τακτοποιήσουμε αυτά τα θέματα”.

Προβαίνοντας σε ένα γενικότερο σχόλιο, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε, “Είμαι βέβαιος ότι τουλάχιστον το τελευταίο πεντάμηνο υπήρξε πλήρης αδιαφορία από την πρώην Δημοτική Αρχή και είναι κάτι που έχουμε διαπιστώσει σε πάρα πολλές πτυχές της διοίκησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Θέλω να είμαι καλοπροαίρετος και να πιστέψω ότι υπάρχει βαριά αμέλεια. Σίγουρα υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για αυτήν τη κατάσταση” ανέφερε, καταλήγοντας.

Ετικέτες: