Ανοίγει ο δρόμος για τον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Δημιουργία Κοιν.Σ.Επ. με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής

“Δούρειους ίππους” για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων κοινωνικών δομών χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις η ελάσσονα μειοψηφία

Η δημιουργία, λειτουργία και ανάπτυξη Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο προωθείται και επίσημα πλέον με τις ευλογίες της νέας δημοτικής αρχής η οποία, παρά τις όποιες ενστάσεις, εμφανίζεται πρόθυμη να συμβάλει στη διάχυση της ιδέας της Κοινωνικής Οικονομίας και την εδραίωσή της μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφωνιών.

Την παραπάνω διαπίστωση έρχεται να επιβεβαιώσει η κατά πλειοψηφία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε Αναπτυξιακή Σύμπραξη για την υποβολή της Αίτησης Χρηματοδότησης Πράξης με τίτλο “Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοιν.Σ.Επ. και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας”.

Σημειώνεται ότι η πρόταση καταψηφίστηκε από τους εκπροσώπους της ελάσσονος μειοψηφίας, οι οποίοι έκαναν λόγο για ενταφιασμό των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, καθώς και για “δούρειους ίππους” με στόχο την ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών.

Οι δημόσιοι φορείς δεν ορίζονται συντονιστές εταίροι

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων δημοσιεύτηκε από την Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013”. Δυνητικοί δικαιούχοι της πρόσκλησης είναι Αναπτυξιακές Συμπράξεις όπως αυτές ορίζονται, οργανώνονται και λειτουργούν με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, βάσει του άρθρου 18 του Ν.4019/2011. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 28η Νοεμβρίου 2014.

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη που θα συσταθεί θα χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα λειτουργεί αποκλειστικά για την εκτέλεση της πράξης που έχει αναλάβει. Εταίροι των συγκεκριμένων Αναπτυξιακών Συμπράξεων μπορούν να είναι: α) τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, β) οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους, γ) οι δημόσιοι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις τους, δ) οι αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες ε) τα ΝΠΙΔ κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, στ) οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι φορείς δεν επιτρέπεται να οριστούν ως συντονιστές εταίροι στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη.

Κατά την υποβολή της πρότασης

Οι συμμετέχοντες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

 

Οι υποψήφιοι εταίροι για την υποβολή πρότασης είναι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, η Δωδεκανησιακή Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου - ΔΕΤΑΠ, η Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου (ΑΝ.ΔΩ.ΑΕ), η οποία θα είναι και ο συντονιστής εταίρος, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης ΤοΨΥ Δωδεκανήσου, το Πανεπιστήμιο Δωδεκανήσου το Τμήμα Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το περιφερειακό τμήμα Δωδεκανήσου, η Κοιν.Σ.επ. “Ασκληπιάδες”, ο Δήμος Ρόδου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Ενεργειακή Ανώνυμη Εταιρεία.

Περιφερειακοί Υποστηρικτικοί Μηχανισμοί

Αντικείμενο της πρόσκλησης είναι η δημιουργία Περιφερειακών Υποστηρικτικών Μηχανισμών για την υποστήριξη των Κοινωνικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο. Οι Μηχανισμοί αυτοί θα δημιουργηθούν από τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι αξιοποιώντας τις μεθοδολογίες και τα εργαλεία που θα έχει προηγουμένως παράξει ο “Κεντρικός Μηχανισμός Υποστήριξης” θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν δράσεις ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας ευρείας κλίμακας: συμβουλευτική, επιμόρφωση, υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης, δικτύωση Κοινωνικών Επιχειρήσεων, δημοσιότητα και διάχυση της ιδέας της Κοινωνικής Οικονομίας, με την αρωγή των κατάλληλων διακρατικών εταίρων.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός πρόκειται να δημιουργηθούν δύο θερμοκοιτίδες, στη Σύρο και στη Ρόδο αντίστοιχα, με πρόβλεψη να συσταθούν μελλοντικά ακόμη δύο.

Ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

Οι Περιφερειακοί Υποστηρικτικοί Μηχανισμοί θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας, θα παρέχουν υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις και θα αναλάβουν ανάλογα με τις ανάγκες και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περιφέρειας την παροχή υπηρεσιών όπως, πληροφόρηση και ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά και τους σκοπούς της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, καλούνται να παρακινούν και να υποστηρίζουν τη σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων με την παροχή υπηρεσιών κινητοποίησης, υποστήριξης και συμβουλευτικής, καθώς και να παρέχουν υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, που θα προσφέρουν κοινή επιχειρηματική έδρα, ή και Συμβουλευτική στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, κοινή διοικητική και λογιστική υποστήριξη, εξειδικευμένες υπηρεσίες επιχειρηματικής συμβουλευτικής ή μέρος αυτών.

Επιπρόσθετα, οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα επιδιώκουν την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, μέσω της προώθησης τοπικών συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ των Κοινωνικών επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ανάμεσα στους σκοπούς τους περιλαμβάνονται η δικτύωση των Κοιν.Σ.Επ. σε τοπικό επίπεδο, καθώς και η δημιουργία συστάδων (clusters) κοινωνικών επιχειρήσεων, η υποστήριξη διακρατικών συνεργασιών με φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας του εξωτερικού, καθώς και η υποστήριξη νέων κοινωνικών επιχειρηματιών, αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε προγράμματα τύπου ERASMUS νέων κοινωνικών επιχειρηματιών.

Η συμμετοχή του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Ως προϋπολογισμός των προς ένταξη πράξεων ορίζεται συνολικά το ποσό των 19.466.000,00 €. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα χρηματοδοτηθεί μία Πράξη με μέγιστο προϋπολογισμό υλοποίησης 1.101.000,00 € με ελάχιστο αριθμό ωφελουμένων τους 367.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη σύσταση Αναπτυξιακής Σύμπραξης, έγιναν επαφές και συναντήσεις του Φορέα στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ των άλλων εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, επιμελητηριακοί φορείς και εκπρόσωποι φορέων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ως τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της υπό σύσταση Αναπτυξιακής Σύμπραξης ορίστηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Θάνος Φώσκολος με αναπληρωματικό μέλος τον Αντιδήμαρχο κ. Αλέξη Αθανασίου. Υπεύθυνος επικοινωνίας με τους υπόλοιπους εταίρους και τη Διαχειριστική Αρχή για τις ανάγκες που θα προκύψουν από τη συμμετοχή του δήμου και για την υποβολή του Φακέλου επιβεβαίωσης διαχειριστικής επάρκειας και του Φακέλου Αίτησης Χρηματοδότησης ορίστηκε ο Παύλος Χατζηγρηγορίου, στέλεχος του Τμήματος Προγραμματισμού.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαραγκός διευκρίνισε ότι η συμμετοχή στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη δεν έχει κάποιο οικονομικό αντικείμενο, υπογραμμίζοντας ότι “ο δήμος δεν βάζει χρήματα από την τσέπη του”.

Π. Χρυσαφίδης: “Κύκλωμα διαχείρισης αδιαφανών πόρων”

Την κάθετη αντίθεσή του στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης εξέφρασε ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης. “Στον ρημαγδό των εφαρμοζόμενων πολιτικών που έχουν ισοπεδώσει τις ζωές εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, της συνεχούς ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας, των αμοιβών – χαρτζιλίκι και της συνεχώς διογκούμενης ανεργίας, το κυβερνητικό καθεστώς ανακάλυψε την κοινωνική οικονομία και τις Κοιν.Σ.Επ. Και μόνο το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τέτοιους όρους, εμάς μας τρομάζει. Τρομάζουμε από το θράσος τους να χρησιμοποιούν όρους με θετική ενέργεια για να περάσουν εύκολα και ανώδυνα τα σχέδιά τους ενάντια στους πολίτες” ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι το παρόν πρόγραμμα, όσο δελεαστικό και αν ακούγεται, έρχεται να δημιουργήσει εκ νέου ένα πελατειακό καθεστώς.

Πρόσθεσε επίσης ότι το πρόγραμμα αφορά σε δράσεις χωρίς κανένα παραγωγικό προσανατολισμό ή κατεύθυνση. “Στην πραγματικότητα είναι μία ροή σημαντικότατων πόρων από τους οποίους θα επωφεληθεί για μία ακόμη φορά το γνωστό κύκλωμα διαχείρισης αδιαφανών πόρων. Είναι γεγονός ότι και παλαιότερα υπήρξαν ελαστικές σχέσεις εργασίας στην αυτοδιοίκηση. Εξάλλου καπιταλισμό είχαμε και καπιταλισμό έχουμε. Τώρα όμως το αφεντικό τρελάθηκε. Στην εποχή του μνημονιακού πάγου έγιναν τα πάντα λάστιχο και κυρίως οι εργασιακές σχέσεις”, εξήγησε.

“Ενταφιασμός των δημόσιων κοινωνικών αγαθών”

Σημείωσε δε ότι ο όρος “κοινωνική συνεταιριστική επιχείριση” είναι ελκυστικός και παραπλανητικός συνάμα. “Παρουσιάζεται αθώα ως ένα εγχείρημα της κοινωνικής λεγόμενης οικονομίας, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης που έχει ως προφανή στόχο τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης και τη μεταβίβαση αυτών στον ιδιωτικό τομέα”. Υποστήριξε ακόμα ότι “το νέο αυτό υβρίδιο απλώνεται σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως το κολυμβητήριο, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, και το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι. Η διαδικασία αυτή αποτελεί, κατά τους εισηγητές, μία αναγκαστική διαδικασία, όπως και πολλές άλλες, μετά τη μνημονιακή καταιγίδα που σαρώνει τους ΟΤΑ. Διάλυση δομών, διακοπή συμβάσεων, απαγόρευση προσλήψεων, διαθεσιμότητες και επικείμενες απολύσεις, μαζική συνταξιοδότηση υπό τον φόβο απολύσεων, οικονομική ασφυξία και άμεση ή έμμεση στάση πληρωμών. Έτσι αρχίζει να λειτουργεί μαφιόζικα ο εκβιασμός”.

Καταλήγοντας, έκρινε ότι “η επέκταση της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης συνεπάγεται τον ενταφιασμό των δημόσιων κοινωνικών αγαθών που ύπουλα υποκρύπτονται πίσω από τέτοιες προσκλήσεις. Ας είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και λιγότερο γαλαντόμοι απέναντι σε αυτές τις άγριες πολιτικές που μας έχουν εξαθλιώσει. Ο στόχος είναι ένας. Ενότητα για την ανατροπή τους. Η προσοχή μας οφείλει να είναι διαρκώς στραμμένη στην αποφυγή αφορμών αποπροσανατολισμού και παρέλκυσης. Οι καιροί δεν σηκώνουν αστοχίες”.

Ν. Καΐλης: “Εμπαιγμός των ανέργων”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νικόλας Καΐλης , ο οποίος αποδεχόμενος το γεγονός ότι υπάρχουν Κοιν.Σ.Επ με “αγαθούς” σκοπούς, τόνισε ότι “δε γίνεται να παραγνωρίσουμε το στρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι επιχειρήσεις αυτές προωθούνται και νομοθετικά από την ευρωπαϊκή ένωση. Έκρινε μάλιστα ότι για την τοπική αυτοδιοίκηση ο ρόλος των Κοιν.Σ.Επ είναι συγκεκριμένος, καθώς χρησιμοποιούνται σαν δούρειος ίππος για την ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών, τις οποίες ο δήμος δεν μπορεί να συντηρήσει, λόγω του κουτσουρεμένου προϋπολογισμού. “Δεν ασκούμε κριτική στους άνεργους, τους οποίους ουσιαστικά κοροϊδεύουν, τάζοντάς τους ότι θα τους κάνουν επιχειρηματίες. Δεν στοχοποιούμε αυτό τον κόσμο που προσπαθεί να βρει μία λύση στα προβλήματά του, όμως δεν γίνεται να λέμε ότι είναι κάτι επαναστατικό στο της οικονομίας” επεσήμανε, καταλήγοντας πως η λύση για τους ανέργους δε βρίσκεται στη διαχείριση της κοινωνίας αλλά στην ανατροπή της.

“Ας μην κοροϊδεύουμε τους ανέργους” δήλωσε με τη σειρά του ο Κομνηνός Στρογγύλης, επισημαίνοντας ότι “θα πρέπει να αφήσουμε τους υποκριτικούς τόνους και να είμαστε ρεαλιστές”.

Γ. Πάπιτσης: “Κοιν. Σ. Επ. ίσον αμαρτία”

Αντίθετος εμφανίστηκε με τη σειρά του και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Πάπιτσης, σημειώνοντας “Κοιν.Σ.Επ ίσον αμαρτία”. Δε δίστασε μάλιστα να υποστηρίξει πως πρόκειται για έναν τρόπο ενοικίασης των εργαζομένων σε δημόσιους οργανισμούς, χωρίς ουσιαστικό έργο και με διπλάσιο κόστος. Από την πλευρά του έκρινε απαραίτητη τη δημιουργία βιώσιμων οργανωτικών μοντέλων στους δήμους και στα νομικά πρόσωπα, καθώς και την κοστολόγηση των υπηρεσιών και των υπηρεσιών.

Ωστόσο, εκ διαμέτρου διαφορετική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός στη συμμετοχή του Δήμου στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη, με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θα συμβάλλει σε πιθανές απολύσεις υπαλλήλων. “Δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε τα εργαλεία που παρέχονται από τις ήδη συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας. Από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στις δομές του δήμου, δεν μπορούμε να στερήσουμε από τους δημότες μας τη συμμετοχή του”, τόνισε.

Σημειώνεται ότι η πρόταση συμμετοχής του δήμου στην υπό σύσταση Αναπτυξιακή Σύμπραξη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς καταψηφίστηκε από τους Παύλο Χρυσαφίδη, Νικόλα Καΐλη, Κομνηνό Στρογγύλη και Γιώργο Πάπιτση.