Παραιτήσεις και κλίμα ασάφειας για την Ο.Ε. για την υποψηφιότητα για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Στο… -2 η Ομάδα Εργασίας

Δεύτερη παραίτηση σε διάστημα λίγων ημερών για την Ομάδα Εργασίας, αρμόδια για την προετοιμασία της υποψηφιότητας της Σύρου και των Κυκλάδων για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Έπειτα από την παραίτηση, την προηγούμενη εβδομάδα του κ. Γιάννη Μανούσου, μέλους του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Δικτύου Κυκλάδων – Forum 20.21, από την Ομάδα Εργασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ακόμη ένα μέλος της, ο κ. Χάρης Βεκρής, πρόεδρος του Forum 20.21, αποχώρησε από την Ομάδα, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Οι δύο απανωτές αποχωρήσεις, εγείρουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με την εύρυθμη και ομαλή συνεργασία των μελών της Ομάδας, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους υπεύθυνους του Δήμου, καθώς οι παραιτήσεις των δύο ανδρών επήλθαν σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα η μία από την άλλη, ενώ πρόκειται για μέλη του ίδιου πολιτιστικού φορέα, του οποίου πρωταρχικό μέλημα είναι η υποστήριξη της υποψηφιότητας της Σύρου και των Κυκλάδων για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Πέραν των δύο εκπροσώπων του Forum 20.21, οι οποίοι ανακοίνωσαν την παραίτησή τους, από τον συγκεκριμένο φορέα παραμένει στην Ομάδα Εργασίας ως μέλος ο κ. Μιχάλης Αλτουβάς, ενώ τα υπόλοιπα μέλη, εκτός του κ. Βασίλειου Καραμιτσάνη, διοργανωτή του Animasyros, απαρτίζονται από μέλη της δημοτικής και περιφερειακής αρχής.

Αμφότερα τα δύο παραιτηθέντα μέλη επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους για την αποχώρησή τους, παρ’ όλα αυτά, εντύπωση προκαλεί η σύμπτωση της χρονικής περιόδου, όπως επίσης και το γεγονός πως πρόκειται για δύο άτομα, ταγμένα στο έργο, το οποίο έχει ως σκοπό να επιτελέσει η Ομάδα Εργασίας.

Δεδομένων των παραπάνω, είναι λογικό να εγείρονται ερωτηματικά σε σχέση με το αν ισχύουν οι λόγοι που παρουσιάζονται, και οι αποχωρήσεις σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας, Γ. Μανούσου και Χ. Βεκρή αποτελούν, όντως, σύμπτωση, ή αν υπάρχει περίπτωση να υφίστανται πάσης φύσεως βαθύτερα ζητήματα εντός και εκτός του κύκλου της Ομάδας.

Παραίτηση Γιάννη Μανούσου

Στην ανακοίνωση της παραίτησής του από την Ομάδα Εργασίας, ο κ. Γιάννης Μανούσος, σε εξαιρετικά ήπιο τόνο, δήλωσε πως η απόφαση να αποχωρήσει τον «βασάνισε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τονίζοντας, πως πρόκειται για άνθρωπο, ο οποίος όταν αναλαμβάνει κάτι, θέλει να αφιερώνεται ολοκληρωτικά σε αυτό, ώσπου να το φέρει εις πέρας και εφόσον προσωπικοί και επαγγελματικοί λόγοι δεν τον αφήνουν να αφοσιωθεί στο σκοπό αυτό, θεωρεί τίμιο από πλευράς του, να αποσυρθεί.

Στο ίδιο κείμενο, ο κ. Μανούσος κάνει λόγο για κλίμα ομαδικής δουλειάς, ομοθυμίας, άψογης συνεργασίας και πνεύματος φιλίας, τόσο εντός του Forum 2021, όσο και της Ομάδας Εργασίας. Παράλληλα, υπογραμμίζει το γεγονός, ότι η υποψηφιότητα για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας δεν θα πρέπει να «γονατίσει» οικονομικά τη Σύρο και τις Κυκλάδες, τονίζοντας, πως «Ποτέ δεν θα συναινούσα στην οικονομική καταστροφή της Σύρου και από ό,τι είχα επανειλημμένως συζητήσει και με τους υπόλοιπους της ομάδας, το ίδιο πίστευαν και αυτοί. Αποδείξαμε άλλωστε τον ισχυρισμό μου (μας) αυτόν, μέσω της απίστευτα μεγάλης και πολύπλευρης διαφήμισης που έγινε για την Σύρο σε όλον τον κόσμο με μηδενικό κόστος».

Τέλος, απευθύνει τις ευχαριστίες του, προς την πλειοψηφία των υπολοίπων μελών της ομάδας, αναφέροντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα, ιδιαίτερα όμως τον Αντρέα Γιαλόγλου τον Χάρη Βεκρή και τον Μιχάλη Αλτουβά για το όραμα και την χωρίς όρους και δεύτερες σκέψεις, απίστευτα πολύ δουλειά που προσέφεραν. Ακόμα θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό που υποστήριξε την συμμετοχή μου στην ομάδα»

Παραίτηση Χάρη Βεκρή

Στο ίδιο κλίμα κυμαίνεται και η ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Χάρη Βεκρή, ο οποίος αναφέρει, πως λυπάται ειλικρινά, που προσωπικοί λόγοι δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της συμμετοχής του στην Ομάδα Εργασίας, ενώ τονίζει πως οι εθελοντές του Forum 2021, παρά τις όποιες δυσκολίες «καταφέραμε με συνεχή, ουσιαστική και εντελώς εθελοντική δουλειά να οργανώσουμε και να προβάλουμε - με μηδενικό κόστος για το Δήμο - την προσπάθεια των νησιών μας, δείχνοντας ξεκάθαρα πόσα μπορούν να γίνουν με τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των πολιτών».

Με αναφορά και πάλι στο οικονομικό σκέλος, κλείνει την ανακοίνωσή του ο κ. Βεκρής, ευχόμενος, «η προσπάθεια να συνεχιστεί, ακολουθώντας την ίδια λογική περιορισμού του κόστους προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας στο ελάχιστο δυνατό και διατηρώντας ως πρωταρχικό στόχο αυτόν που εξαρχής είχαμε θέσει: ένα καλύτερο μέλλον για τα νησιά μας και τους κατοίκους τους».