Ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για την υπόθεση που βρίσκεται στα “χέρια” της Δικαιοσύνης

Αντικατάσταση εκκαθαριστή για το “ΚΕΚ Φερεκύδης”

Την παραίτηση του εκκαθαριστή του “ΚΕΚ Φερεκύδης”, Γιώργου Βαρθαλίτη έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στη χθεσινή συνεδρίασή του, κατά την οποία αναπτύχθηκε - λόγω της σπουδαιότητας του θέματος - και σχετική ενημέρωση για τις εξελίξεις από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη στην εισήγησή της, τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη, η οποία θα αποφανθεί για την πολυσυζητημένη υπόθεση που παρέμενε σε εκκρεμότητα έως σήμερα, καθώς η αρμοδιότητα του Δήμου αφορά πλέον στην αντικατάσταση του εκκαθαριστή με εταιρεία που δεν έχει ενασχόληση με υποθέσεις και θέματα των πρώην τριών Δήμων, αλλά ούτε και του ενιαίου Δήμου.

Συνολικά η συνεδρίαση και οι δηλώσεις των αιρετών προβάλλονται στο web tv της Κοινής Γνώμης, ανάμεσα στις οποίες και η τοποθέτηση του λογιστή, Νίκου Χαλαβαζή, ο οποίος έδωσε το “παρών”, υποστηρίζοντας πως είχε παραδώσει τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία για να προχωρήσει η εκκαθάριση, ισχυρισμός που επιβεβαιώνεται από σχετικά έγγραφα και επιστολές σύμφωνα με τον ίδιο.

Μετά κόπων... η εύρεση εταιρείας ορκωτών λογιστών

“Ήρθαμε σε επικοινωνία κι επαφή με αρκετούς ορκωτούς λογιστές γιατί θέλαμε να είναι τελείως ανεξάρτητος αυτός που θα αναλάβει αυτή την υπόθεση. Υπήρξε μία δυσκολία στην ανταπόκριση λόγω του όγκου των ευρημάτων και της δουλειάς που πρέπει να γίνει και τελικώς συμφωνήθηκε από την ATC Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές ΕΠΕ, - η οποία εταιρεία ποτέ δεν έχει ασχοληθεί με τα θέματα είτε του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, είτε της Άνω Σύρου, είτε του π. Δήμου Ποσειδωνίας -, να αναλάβει την υπόθεση ερχόμενη καταρχήν στη Σύρο, προκειμένου να διαπιστώσει τον όγκο της δουλειάς και να πάρει πληροφορίες από τις Δικαστικές Αρχές που έχουν έγγραφα τα οποία δεν είναι γνωστά σε εμάς γιατί αποτελούν απόρρητο της Ποινικής Δικαιοσύνης” δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος καλώντας το σώμα να εγκρίνει την πρόταση, ώστε όπως πρόσθεσε να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης.

“Τα στοιχεία είχαν παραδοθεί”

Στη συνεδρίαση είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί και ο λογιστής, Νίκος Χαλαβαζής, καθώς όπως είπε δεν επιθυμεί να υπάρχει καμία “σκιά” αναφορικά με τη δική του στάση στο θέμα της εκκαθάρισης του ΚΕΚ Φερεκύδης, μετά από το σύνολο όσων έχουν αναφερθεί σε ανακοινώσεις διάφορων πλευρών. Αναφορικά με την αιτιολογία του εκκαθαριστή ότι δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία, επικαλούμενος ότι δεν έχει τα στοιχεία που είναι απαραίτητα, κάτι που έχει γίνει γνωστό και σε παλαιότερες συνεδριάσεις, αφού ο κ. Βαρθαλίτης είχε ζητήσει ακόμη τρεις φορές την παραίτησή του, ο κ. Χαλαβαζής τόνισε πως, “Αυτό που μπορώ να πω εγώ από την πλευρά μου είναι ότι γνώριζε ότι τα στοιχεία είχαν παραδοθεί, τα είχε δει και ο ίδιος και μου είχε ζητήσει κάποιες συμπληρωματικές καταστάσεις όπως έλεγε εκείνος, οι οποίες όμως - υπήρχε και μία διχογνωμία πάνω σε αυτό -, δεν ήταν συμπληρωματικές καταστάσεις από οικονομικά στοιχεία που έλλειπαν από τη λειτουργία του ΚΕΚ, ήταν ουσιαστικά η δουλειά η δική του που έπρεπε να γίνει, η δουλειά της εκκαθάρισης”. Ο κ. Χαλαβαζής, επανέλαβε αρκετές φορές δε, πως για σύνολο των παραδοθέντων στοιχείων υπάρχουν και οι σχετικές επιστολές. “Οι επιστολές είναι στη διάθεση του κάθε συμβούλου, οι οποίες έχουν παραδοθεί και πρωτοκολληθεί στον Δήμο. Ό,τι οικονομικό στοιχείο ήταν να παραδοθεί ήταν μέσα σε αυτά τα χαρτιά” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, εκφράζοντας την πρόθεσή του προς τη Δημοτική Αρχή, να συνδράμει σε οτιδήποτε χρειάζεται για την πορεία της εκκαθάρισης.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, η κ. Καζαντζάκη, μετά τα λεγόμενα του λογιστή, υπογράμμισε πως, “Αυτό που διαπιστώνεται από έγγραφα δημόσια του Δήμου είναι ότι πράγματι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2013 ο κ. Χαλαβαζής με επιστολές πρωτοκολλημένες στον Δήμο φαίνεται να παρέδωσε υλικό στον πρώην δήμαρχο οικονομικής φύσεως, εξειδικευμένο και ειδικό και μάλιστα στοιχεία τα οποία είχε ζητήσει ο κ. Βαρθαλίτης με επιστολή του”, αναφέροντας ακόμη πως, “ενώ ο κ. Βαρθαλίτης, τόσο τον Μάιο, τον Ιούλιο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 παραιτείται γιατί λέει ότι δεν τα έχει λάβει”.

Επισημαίνοντας ωστόσο πως οποιαδήποτε αναφορά από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, κατέληξε πως, “Δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω αυτά που λέει ο κ. Χαλαβαζής ούτε είμαστε δικαστήριο εδώ να κρίνουμε τί είναι αλήθεια και τί ψέματα”.

Ψηφοφορία με καυστικό σχολιασμό

Όσον αφορά στην παραίτηση του εκκαθαριστή, έγινε δεκτή και από την παράταξη του Ανδρέα Γιαλόγλου, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως, σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση “δεν πρέπει να παίζουμε με τη νοημοσύνη των πολιτών και να λέμε ότι ανακαλύψαμε κάτι το οποίο το γνωρίζαμε όλοι”, προσθέτοντας πως, δεν μπορούν να γίνονται “δίκες μέσα από ΜΜΕ με τον κίνδυνο να θίξουμε υπολήψεις ανθρώπων”. Ολοκληρώνοντας δε, την τοποθέτησή του, ο κ. Γιαλόγλου δήλωσε, “Περιμένω την έκβαση της όποιας δικαστικής διαδικασίας κι εφόσον προκύψει ζήτημα θα είμαστε οι πρώτοι που θα είμαστε μαζί σας” υπενθυμίζοντας επιπλέον πως, “και από την προηγούμενη Αρχή είχε γίνει μηνυτήρια αναφορά” για το θέμα. Διατηρώντας πιο αντιπολιτευτική στάση, το μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Βρούτσης, στηλιτεύοντας τον τρόπο που γνωστοποίησε η Δημοτική Αρχή του θέμα, υπογράμμισε, “το θέμα του ΚΕΚ “έπαιξε” τώρα μετά το φιάσκο των δημοτικών τελών της Άνω Σύρου για να αποπροσανατολίσουμε την κοινή γνώμη”, λέγοντας ταυτόχρονα, πως τα ευρήματα στην αίθουσα του παλαιού δημοτικού σχολείου στο Κίνι, “δεν αποτελούν θησαυρό”.

Ιδιαίτερα προσεκτικός παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, ο οποίος δεν θέλησε να προβεί σε τοποθέτηση, υποστηρίζοντας απλά πως, η υπόθεση αφορά αποκλειστικά τη Δικαιοσύνη. Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης και Κομνηνός Στρογγύλης, καταψηφίζοντας το θέμα, αφού πρωτίστως κατέστησε ο δεύτερος εξ αυτών, σαφές, ότι, “δεν θα συμπράξω σαν δημοτικός σύμβουλος κι εκπρόσωπος του Συριανού λαού στον συνεχιζόμενο εμπαιγμό του εδώ και χρόνια με την περίπτωση του ΚΕΚ Φερεκύδης”, ισχυριζόμενος πως, “θα πρέπει να αντιληφθούν κι αυτοί, οι οποίοι απαρτίζουν την Επιτροπή Ελέγχου και Διαφάνειας, ότι πρέπει να γίνουν σοβαροί. Η μεθοδολογία είναι γνωστή η οποία ακολουθείται για να κερδίσουν χρόνο για να μην αποδοθούν βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων οι ευθύνες σε αυτούς που πρέπει να τις αποδώσουμε”. Συμπληρωματικά, ο κ. Χρυσαφίδης, σημείωσε πως, θα πρέπει να κερδηθεί χρόνος.

Αναφορά Γ. Μαραγκού στον Εισαγγελέα

Άξιο λόγου σχετικά με την υπόθεση είναι το γεγονός πως ο δήμαρχος όπως γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής του, “προχώρησε χθες, μετά από ενημέρωση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στην υποβολή αναφοράς στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, με σκοπό να δοθεί άπλετο φως στην περιβόητη πλέον υπόθεση της εκκαθάρισης του ΚΕΚ Φερεκύδης και την καθυστέρηση, η οποία φαίνεται, ότι εμφανίζεται στις διαδικασίες εκκαθάρισης”, καθώς, “η Δημοτική Αρχή, δεν έχει την πρόθεση αντιπαράθεσης με κανένα, ούτε σκοπεύει να θίξει συγκεκριμένα πρόσωπα” απαντώντας με αυτόν τον τρόπο σε όσα έχουν υποστηρίξει με δηλώσεις ή ανακοινώνεις τους πρόσωπα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. “Σκοπός της είναι η διαλεύκανση της υπόθεσης, μετά την εύρεση από την νέα δημοτική αρχή, υλικού που αφορά την υπόθεση, στο Κίνι, και εγγράφων αλληλογραφίας μεταξύ των α) πρώην Δημάρχου κ. Δεκαβάλλα, β) του ορισθέντος από το δημοτικό συμβούλιο, εκκαθαριστή κ. Βαρθαλίτη και γ) του τότε λογιστή του ΚΕΚ Φερεκύδης κ. Χαλαβαζή” υπογράμμισε στη σχετική ανακοίνωση, καθιστώντας με σαφήνεια την πρόθεσή του να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Ετικέτες: