Οι προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στη Σύρο σύμφωνα με τα δεδομένα Φεβρουαρίου

Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία κρουαζιέρας

Συλλογική υπόθεση η ανάπτυξη του θαλάσσιου Τουρισμού

Με σταθερά ανοδικά βήματα φαίνεται να διαγράφει πορεία στον χάρτη της κρουαζιέρας η Σύρος, αποκτώντας σταδιακά την εμπιστοσύνη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο Τουρισμό, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία αναφορικά με τις προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων για το 2015 στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Παρά το γεγονός πως το πρόγραμμα των αφίξεων των κρουαζιεροπλοίων στη Σύρο δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι σήμερα, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία μοιάζουν ενθαρρυντικά καθώς τέλη Φεβρουαρίου έχουν προγραμματιστεί ήδη 45 αφίξεις, εκ των οποίων οι 32 αφορούν στην προσέγγιση μεγάλων κρουαζιεροπλοίων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτός ο αριθμός για τη φετινή σεζόν αναμένεται να αυξηθεί, ενώ κατά την περυσινή χρονιά, ο αντίστοιχος αριθμός κρουαζιεροπλοίων αποτέλεσε το “ταβάνι” των αφίξεων.

Αυξητικές τάσεις και παρουσία μεγάλων κρουαζιερόπλοιων

Ειδικότερα, έως το τέλος Φεβρουαρίου στη Σύρο έχουν προγραμματισθεί μέχρι στιγμής 45 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων, οι οποίες ξεκινούν από 1η Απριλίου και ολοκληρώνονται μέσα Νοεμβρίου. Ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών, αναμένεται να προσεγγίσει το λιμάνι της Ερμούπολης το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου, διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου, προβλέπονται τουλάχιστον 22 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν στην εταιρεία Louis Cruises (Celestyal Cruises). Αρκετά κρουαζιερόπλοια φαίνεται πως θα παραμείνουν στο λιμάνι για πολλές ώρες, παρέχοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την πόλη και να επισκεφθούν τα καταστήματα. Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός πως έντονη παρουσία κρουαζιεροπλοίων θα καταγραφεί και τον Σεπτέμβριο, ενώ ικανοποιητικές εκτιμώνται με τα σημερινά στοιχεία και οι αφίξεις για τους μήνες Ιούνιο αλλά και Οκτώβριο.

Κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί πως, η πρώτη προγραμματισμένη κρουαζιέρα ξεκινά την 1η Απριλίου, ενώ τόσο τη Μεγάλη Παρασκευή, όσο και την Κυριακή του Πάσχα, η Σύρος έχει επιλεγεί ως ενδιάμεσος προορισμός για δύο κρουαζιερόπλοια. Μάλιστα, την Μεγάλη Παρασκευή, το κρουαζιερόπλοιο που θα αφιχθεί στο λιμάνι, θα παραμείνει σχεδόν δώδεκα ώρες.

Υπογραμμίζεται πως, η σημερινή λίστα, θα εμπλουτισθεί με κάποιες επιπλέον αφίξεις, γεγονός που αφήνει περιθώρια μεγαλύτερης αισιοδοξίας για την εικόνα της κρουαζιέρας στη Σύρο, αφού κατά την περυσινή χρονιά, η πλήρης λίστα είχε συμπληρωθεί στις 2 Μαΐου. Στα ανωτέρω δεδομένα, πρέπει να συνυπολογισθούν και ενδεχόμενες έκτακτες προσεγγίσεις, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές, από κρουαζιερόπλοια που αδυνατούν εξαιτίας του καιρού να προσεγγίσουν γειτονικούς προορισμούς, επιλέγοντας το ασφαλές λιμάνι της Σύρου.

Οργανωμένη προσπάθεια, προσβάσιμοι επισκέψιμοι χώροι και ανοικτά καταστήματα

Είναι γνωστό πως η ανάπτυξη του θαλάσσιου Τουρισμού και δη της κρουαζιέρας απαιτεί οργανωμένο βηματισμό και στοχευμένες ενέργειες για το “κλείσιμο” πακέτων, ευθύνη που βαρύνει κυρίως, την ιδιωτική πρωτοβουλία και που όπως φαίνεται, εκπρόσωποί της επιθυμούν να αναπτύξουν την εν λόγω δραστηριότητα προκειμένου τα οφέλη να είναι συνολικά για το νησί.

Στο ίδιο μήκος κύματος, επιθυμεί να κινηθεί και η Δημοτική Αρχή, προετοιμάζοντας σταδιακά τον φάκελλο κρουαζιέρας και τουρισμού, προκειμένου από το επόμενο έτος να έχει συστηματική παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις κρουαζιέρας (π.χ. Μαϊάμι), στις οποίες προσανατολίζεται να συμμετέχει ώστε να προβάλει το νησί αλλά και να αποτελέσει το “όχημα” για επαγγελματίες του Τουρισμού ώστε να επικοινωνήσουν με εταιρείες κρουαζιέρας.

Κατά συνέπεια, με άξονα τη θετική πορεία που ακολουθεί η Σύρος, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως κατά τη διάρκεια των αφίξεων των κρουαζιεροπλοίων και μετά την αποβίβαση των τουριστών, το σύνολο των επισκέψιμων χώρων θα πρέπει να προσβάσιμο στο κοινό, ενώ ανάλογη εικόνα θα πρέπει να παρουσιάσουν και οι επιχειρηματίες του κέντρου, τα καταστήματα των οποίων ενδέχεται να επιλέξουν οι επισκέπτες για τις αγορές τους. Σε αυτό το σημείο, ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής, οφείλει να είναι καταλυτικός, προκειμένου να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι οι επιχειρηματίες και να έχουν έγκαιρα στη διάθεσή τους τη λίστα με τις προγραμματισμένες αφίξεις των κρουαζιεροπλοίων, ώστε το κέντρο της πόλης να παραμένει ζωντανό.

Ετικέτες: