Βράβευση της Σύρου για το Σύστημα Ψηφιακής Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων της Ερμούπολης

  • Τρίτη, 14 Απριλίου, 2015 - 18:02

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης ανακοινώνει τη βράβευση του Συστήματος Ψηφιακής Διαχείρισης Ιστορικών Κτηρίων της Ερμούπολης (HER.M.E.S.), με το κορυφαίο βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra, το οποίο αναπτύχθηκε ως έρευνα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από τον διδάκτορα του ΕΜΠ και Προϊστάμενο Προγραμματισμού & ΤΠΕ, Παύλο Χατζηγρηγορίου.

Η έρευνα ψηφιοποίησης, επιλέχθηκε μεταξύ 263 αιτήσεων από 29 χώρες της Ευρώπης και σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, θεωρείται ότι είναι υπόδειγμα για τη διάδοση της αξίας της ψηφιοποίησης, στη συλλογή και διατήρηση πληροφοριών, σχετικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ευρώπης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Νεολαία και τον Αθλητισμό, Tibor Navracsics, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για τους νικητές, δηλώνοντας ότι αποτελούν άριστο παράδειγμα των όσων μπορούν να επιτύχουν για την πολιτιστική κληρονομιά, αφοσιωμένοι και ικανοί Ευρωπαίοι πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, που η Ελλάδα κερδίζει το βραβείο Europa Nostra στην κατηγορία “Έρευνα/Ψηφιοποίηση”.

Η Σύρος και ειδικά η Ερμούπολη, εξασφαλίζει μία σειρά από πλεονεκτήματα που προκύπτουν από αυτό το βραβείο. Συγκεκριμένα, πέρα από τη δημοσιότητα και την προώθηση της Ερμούπολης ως “Βραβευμένη πόλη από την Europa Nostra”, ενισχύεται η υποψηφιότητά της για τον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς υπάρχει τεκμηριωμένος δεσμός μεταξύ των βραβευμένων με Europa Nostra πόλεων και των ενταγμένων στον κατάλογο της UNESCO πόλεων/μνημείων. Η Ερμούπολη κερδίζει μία σημαντική προβολή σε ένα δίκτυο πόλεων και οργανισμών που ασχολούνται με τον πολιτισμό και στρέφει το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον στο νησί μας. Ισχυροί είναι επίσης οι δεσμοί μεταξύ Europa Nostra και του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και για το λόγο αυτό ο Δήμος μας θα αξιοποιήσει αυτή τη διάκριση, για να ωθήσει και την υποψηφιότητά της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021. Ακολουθεί το επίσημο Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Europa Nostra.