Δωρεάν παραμονή στο ακίνητο επί της “Σάκη Καράγιωργα” έως τέλη Αυγούστου για τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό

Οικονομοτεχνική μελέτη το “τελευταίο χαρτί” του σούπερ μάρκετ Νεωρίου

Τρίτη παράταση... για τη λήψη οριστικής απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο

Υπό το σημερινό καθεστώς της δωρεάν παραμονής στο δημοτικό ακίνητο επί της οδού “Σάκη Καράγιωργα” θα συνεχίσει τη λειτουργία του ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός του σούπερ μάρκετ Νεωρίου έως και τον προσεχή Αύγουστο, μετά από νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ελήφθη στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Η συμπλήρωση του χρονικού διαστήματος που είχε δοθεί ως περιθώριο προς τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό προκειμένου να τεκμηριώσει πέραν της εμπορικής, την κοινωφελή δραστηριότητά του, ώστε να έχει το νομικό υπόβαθρο που θα του επιτρέπει να παραμείνει χωρίς μίσθωμα στο ακίνητο, έφερε εκ νέου το θέμα στο προσκήνιο. Τόσο, η νομική εκπρόσωπος του ΔΣ του σούπερ μάρκετ, Δώρα Καρτάνου, αλλά και ο πρόεδρός του, Δημήτρης Βογιατζής αιτήθηκαν εκ νέου την παράταση της δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου για τους επόμενους τέσσερις μήνες (έως και τον Αύγουστο), προκειμένου να προσκομίσουν τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα μίας οικονομοτεχνικής μελέτης που- ήδη - εκπονείται, μέσω της οποίας θα αποδείξουν ότι ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός του Νεωρίου προάγει τα τοπικά συμφέροντα και ως εκ τούτου, θα μπορεί να συνεχίσει υπό την ίδια στέγη και χωρίς κόστος παραμονής.

Η αναβολή επί της ουσίας μίας νέας απόφασης και η “άτυπη” παραχώρηση νέου χρονικού περιθωρίου μέχρι τη γνωστοποίηση των συμπερασμάτων της οικονομοτεχνικής μελέτης, στηρίχθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, με μοναδική εξαίρεση τον επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλο Χρυσαφίδη, ο οποίος υποστήριξε εξ αρχής τη θέση του, περί λήψης απόφασης για τη συνέχιση της δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου, άμεσα.

Βάσει δεδομένων και νόμου επιβάλλεται η δημοπρασία του ακινήτου

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιώργο Παπαμανώλη - σήμερα - έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα δωρεάν παραμονής του σούπερ μάρκετ Νεωρίου στο δημοτικό ακίνητο, αφού, εκ του νόμου για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης δεν επιτρέπεται η λήψη νέας απόφασης, η οποία θα δίνει το δικαίωμα στον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό να λειτουργεί χωρίς να καταβάλει μίσθωμα στο ίδιο κτήριο, καθώς είναι δεδομένη η εμπορική δραστηριότητα που αυτός ασκεί. Ο κ. Παπαμανώλης υπενθύμισε δε, πως, τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε λήξει η δεύτερη δεκαετία δωρεάν παραχώρησης και τον Οκτώβριο είχε αποφασισθεί η παράταση για τρεις μήνες με σκοπό να διερευνηθεί τόσο από την πλευρά του Δήμου, της νομικής υπηρεσίας, αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου η δυνατότητα τρόπου δωρεάν παραχώρησης για τα επόμενα χρόνια. “Η Αποκεντρωμένη απάντησε με σαφήνεια πως υπάρχει εμπορική δραστηριότητα, άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κοινωφελή χαρακτήρα ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός” τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας πως, “Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η απόφαση ανανέωσης της δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου”.

Σημείωσε μάλιστα, πως, καθίσταται σαφές και από τη νομική υπηρεσία του Δήμου, ότι “χωρίς τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, δεν μπορεί να παραταθεί για τρίτη δεκαετία η δωρεάν παραχώρηση”. Μοναδική “σωτήρια” οδός ωστόσο για τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό αποτελεί η προσπάθεια απόδειξης - από την πλευρά του -, της προώθησης – αμιγώς – των τοπικών συμφερόντων, ώστε κατά κάποιο τρόπο να παρουσιάσει πως, ασκεί κοινωφελή δραστηριότητα. “Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, δεν πρόκειται να μακροημερεύσει” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Παπαμανώλης, λέγοντας ταυτόχρονα, πως, σήμερα η ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλει την δημοπρασία του ακινήτου.

“Η επιβολή μισθώματος οδηγεί μετά βεβαιότητας στο κλείσιμο”

Τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό από την πλευρά του ΔΣ εκπροσώπησε ο πρόεδρος, Δημήτρης Βογιατζής, ο οποίος υπεραμύνθηκε της δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου, επισημαίνοντας μία σειρά από θετικές συνέπειες, που θα έχει μία τέτοια απόφαση στην τοπική κοινωνία. “Εξακόσιοι μέτοχοι έχουν καμάρι γι αυτό το μαγαζί” δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, στο σούπερ μάρκετ διατηρούνται 34 θέσεις εργασίας, ενώ ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός “στηρίζει τους Συριανούς προμηθευτές, παραγωγούς, δηλαδή άλλα 180 άτομα” μέσω των συνεργασιών που αναπτύσσει. “Μία ζημιά σε αυτό το μαγαζί, θα σημάνει καταστροφή για 200 οικογένειες” πρόσθεσε ο κ. Βογιατζής, προσκομίζοντας μάλιστα έγγραφα των προμηθευτών που συνεργάζονται με το σούπερ μάρκετ και που όπως είπε, περιλαμβάνουν στοιχεία που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του. “Αν βγει το ακίνητο σε δημοπράτηση, έχουμε τον φόβο ότι μία πολυεθνική εταιρεία θα μας χτυπήσει και θα το χάσουμε. Εμείς δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας πως, “Το μαγαζί δεν είναι για να βγάζει κέρδη, αλλά για να συντηρείται και να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους υπαλλήλους. Θέλουμε να στηρίζουμε τη συριανή κοινωνία με χαμηλές τιμές”.

Τα ανωτέρω συμπλήρωσε η νομική εκπρόσωπος του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού, Δώρα Καρτάνου, η οποία γνωστοποίησε την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης, αντικείμενο της οποίας – όπως εξήγησε – αποτελεί η τεκμηρίωση του ισχυρισμού που θέλει το σούπερ μάρκετ αφενός να χαρακτηρίζεται για το κοινωφελές έργο του κι αφετέρου, να επιβεβαιώνει ότι προωθεί και στηρίζει την τοπική παραγωγή και τους τοπικούς προμηθευτές.

“Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τις θέσεις εργασίας αλλά έχουμε να κάνουμε με μία γενικότερη βλάβη που θα υποστεί η τοπική κοινωνία από το κλείσιμο γιατί με οποιαδήποτε άλλη απόφασή σας, πέραν της συνέχισης της παραχώρησης, ο Συνεταιρισμός οδηγείται μετά βεβαιότητας σε κλείσιμο” ανέφερε η κ. Καρτάνου στον επίλογο της τοποθέτησής της.

Θα εξαντλήσει τα περιθώρια το δημοτικό συμβούλιο

Μετά το νέο στοιχείο που αφορά στην οικονομοτεχνική μελέτη, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη τόνισε ότι θα ήταν χρήσιμο για το ηθικό και το τυπικό της υπόθεσης, να εξαντλήσει κάθε περιθώριο εξεύρεσης λύσης το δημοτικό συμβούλιο αναμένοντας το περιεχόμενό της. Κατά συνέπεια, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής αφορά σε αναβολή απόφασης επί του θέματος έως και το τέλος Αυγούστου, οπότε και ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός θα έχει τη δυνατότητα να προσκομίσει όσα στοιχεία αξιολογεί ότι ευνοούν και στηρίζουν τη θέση της δωρεάν παραχώρησης του δημοτικού ακινήτου. Η εν λόγω πρόταση υπερψηφίστηκε από τους παρισταμένους στη συνεδρίαση αιρετούς, ενώ ο κ. Χρυσαφίδης απαριθμώντας μία σειρά από λόγους υπέρ των ισχυρισμών της πλευράς του σούπερ μάρκετ Νεωρίου, πρότεινε να ληφθεί άμεσα, νέα απόφαση δωρεάν παραμονής του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού στο κτήριο της οδού “Σάκη Καράγιωργα”.