Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η τήρηση ή μη των περιβαλλοντικών όρων του Νεωρίου

Συστηματικοί έλεγχοι για τη δημόσια υγεία

Αφορμή η δημοσιοποίηση της επιβολής προστίμου στην επιχείρηση ύψους 46.500 ευρώ για περιβαλλοντικές παραβάσεις

Κοινό μέτωπο υπέρ της δημόσιας υγείας με φόντο την “τήρηση ή μη των περιβαλλοντικών όρων του ναυπηγείου”, συναποφάσισαν να οικοδομήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υπογραμμίζοντας - στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου τους – την ανάγκη εντατικοποίησης σχετικών ελέγχων από τα αρμόδια όργανα.

Η δημοσιοποίηση της επιβολής προστίμου στην επιχείρηση ύψους 46.500 ευρώ που επιβλήθηκε κατόπιν σχετικού ελέγχου που διενεργήθηκε από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ) της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εξαιτίας περιβαλλοντικών παραβάσεων που διαπιστώθηκαν, - γεγονός το οποίο και γνωστοποίησε η “Κοινή Γνώμη” στις 9 Απριλίου -, φαίνεται να μην άφησε περιθώρια καθυστέρησης συζήτησης του σοβαρού ζητήματος, αναφορικά με το οποίο στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου παρευρέθηκαν και μίλησαν κάτοικοι των Λαζαρέττων, αλλά και εκπρόσωποι του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κυκλάδων και εργαζόμενοι του ναυπηγείου.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, ότι το θέμα είχε θέσει στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα που εστίαζαν στην εργασία της αμμοβολής, επισημαίνοντας πως, στο βαθμό που αναλογεί στα αιρετά πρόσωπα βάσει της υποχρέωσής τους να προασπίζουν τη δημόσια υγεία, οφείλουν να εξετάζουν αν διενεργούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι, αλλά και να αιτούνται τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους προς ενημέρωση της συριανής κοινωνίας.

Τόσο ο ίδιος, που εισηγήθηκε το θέμα, όσο και οι υπόλοιποι αιρετοί, δεδομένης της κρίσιμης χρονικής συγκυρίας που συνέπεσε η συζήτησή του, με τον αγώνα των εργαζομένων για τα δεδουλευμένα τους, διευκρίνισαν πως, σκοπός του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, δεν είναι να προσθέσει ένα ακόμη πρόβλημα στην επιχείρηση, τονίζοντας παράλληλα, πως συμπαραστέκονται στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Υπογραμμίζεται πως, το πρωί της Παρασκευής είχε προηγηθεί συνάντηση του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού και της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Μαρίας Καζαντζάκη με τους εργαζόμενους στο χώρο του ναυπηγείου.

Ομόφωνα οι αποφάσεις των αιρετών

Ειδικότερα, οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφασίζοντας να αναλάβουν στο βαθμό που τους επιτρέπει η θεσμική ιδιότητά τους, την ευθύνη έναντι των δημοτών της Σύρου για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, κατέληξαν σε μία σειρά από προτάσεις, τις οποίες υπερψήφισαν.

Συγκεκριμένα, τόνισαν την ανάγκη να συστηματικοποιηθούν οι έλεγχοι από την πλευρά των αρμοδίων όσον αφορά στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από το Νεώριο, τα αποτελέσματα, οι διαπιστώσεις και τα πορίσματα των οποίων, επεσήμαναν ότι θα πρέπει να γνωστοποιούνται, ενώ σημείωσαν πως, θα παρασχεθεί η συνδρομή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για οποιαδήποτε διαδικασία, εάν αυτό ζητηθεί, αφού η συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα είναι αποκλειστικά και μόνον υπόθεση της ιδιωτικής επιχείρησης.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισαν πως θα δοθεί επαρκής χρόνος προς το Νεώριο προκειμένου να τηρήσει τα επιβαλλόμενα από την περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ κατέληξαν πως, στην περίπτωση που αυτό δεν πραγματοποιηθεί, τότε θα επιταχύνουν τις διαδικασίες σε κάθε επίπεδο για την επιβολή κυρώσεων αλλά και νέων ελέγχων. Σε κάθε περίπτωση, τόνισαν πως, θα πρέπει να εκπονηθεί μία επιδημιολογική μελέτη (ποσοστά καρκινοπαθών, αιτίες κλπ), ενώ από την πλευρά του ο κ. Μαραγκός, όπως είχε αναφέρει και στην πρωινή συνάντηση με τους εργαζόμενους, η Δημοτική Αρχή διατηρεί την επιθυμία να αναπτύξει διάλογο με την επιχείρηση σε κάθε επίπεδο για την παροντική αλλά και μελλοντική δραστηριότητά της.

Με αφορμή και τις τοποθετήσεις από την πλευρά των κατοίκων αλλά και των καρκινοπαθών μέσω του Συλλόγου και της προέδρου, Λίτσας Μπάιλα, οι ανωτέρω θετικές προθέσεις των αιρετών, μένει να αποδειχθούν από τη στάση που θα κρατήσουν προσεχώς, αποδεικνύοντας πως, το θέμα της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων του ναυπηγείου, δεν θα παραμείνει ένα ζήτημα κλεισμένο στο συρτάρι για ακόμη μία φορά.

Τήρηση περιβαλλοντικών όρων, υγιές περιβάλλον για δημότες και εργαζομένους

Στηλιτεύοντας αρχικά τη στάση της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα από την αρχή της τρέχουσας θητείας, οπότε και τέθηκε η σχετική παρέμβαση από την Κίνηση Πολιτών Σύρου, ο επικεφαλής, Παύλος Χρυσαφίδης υπογράμμισε πως, τάσσεται αντίθετος με την τακτική που θέλει να φαίνεται ως “υποκινητής” των ελέγχων ο ίδιος και η παράταξή του, επισημαίνοντας προς τον δήμαρχο, ότι η διενέργεια των ελέγχων είναι υποχρέωση των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ η Αυτοδιοίκηση ως οφείλει, πρέπει να ενεργεί κατάλληλα, ώστε να προασπίζει τη δημόσια υγεία.

“Διέκρινα απολογητικές τοποθετήσεις, με διάθεση να αποποιηθείτε της πρωτοβουλίας και της ευθύνης για τη διενέργεια ελέγχου σχετικά με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στο ναυπηγείο, δείχνοντας με το δάχτυλο για μια ακόμα φορά ως “υποκινητές” την Κίνηση Πολιτών Σύρου αλλά και εμένα τον ίδιο” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσαφίδης με φόντο τη συνάντηση δημάρχου και προέδρου δημοτικού συμβουλίου με τους εργαζομένους, επικεντρώνοντας στη συνέχεια την τοποθέτησή του, στην ουσία του θέματος. “Γνωρίζουμε ότι κανένας έλεγχος επί της τήρησης ή μη των περιβαλλοντικών όρων δεν θα έχει νόημα αν δεν υπάρχει το ναυπηγείο.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το ναυπηγείο συνεχίζει τη λειτουργία του, εμείς θα είμαστε πάντα υποχρεωμένοι να επιδιώκουμε την ασφαλή λειτουργία του τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για όλη την συριανή κοινωνία. Μια σύγχρονη επιχείρηση οφείλει όχι μόνο να καρπώνεται τα κέρδη αλλά να διασφαλίζει την υγεία στους πολίτες και να προστατεύει το περιβάλλον το οποίο την φιλοξενεί” υποστήριξε, αναφέροντας παρακάτω τις προτάσεις που αποτέλεσαν το περιεχόμενο της εισήγησης. Τα προαναφερθέντα στήριξαν με τις δηλώσεις τους οι αιρετοί που μίλησαν σχετικά, συνηγορώντας στην προτεινόμενη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Δημοτική Αρχή.

Ποινή για σειρά διαπιστωμένων περιβαλλοντικών παραβάσεων

Στο πλαίσιο της σφαιρικής ενημέρωσης των παρισταμένων αλλά και γενικώς των δημοτών, ο προεδρεύων, Γιάννης Κεράνης, λόγω κωλύματος της Μαρίας Καζαντζάκη (δικηγόρος των εργαζομένων), διάβασε την επιστολή της διοίκησης του Νεωρίου, εκπρόσωποι της οποίας, αν και κλήθηκαν, δεν παρέστησαν. Στο περιεχόμενό της, το οποίο και μπορεί να πληροφορηθεί αναλυτικά ο κάθε ενδιαφερόμενος μέσω του web tv της “Κοινής Γνώμης”, αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως, η δραστηριότητα της αμμοβολής για το ναυπηγείο είναι “αναπόσπαστος όρος λειτουργίας του”.

Παρόλα αυτά, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως, στη συνεδρίαση υπήρξε γνωστοποίηση των πορισμάτων του συγκεκριμένου ελέγχου, όπως είχε αποκαλύψει και η “Κοινή Γνώμη” πριν από κάποιες εβδομάδες, με τα σημαντικότερα εξ αυτών να είναι: Η αποθήκευση υλικού αμμοβολής 25 χιλιάδων τόνων, εκ των οποίων οι 12,5 χιλιάδες τόνοι βρίσκονταν σε υπαίθριο χώρο, η λάσπη που είχε παραχθεί, διατέθηκε μαζί με τα αστικά απορρίμματα και δεν διαχειρίστηκε ως επικίνδυνο υλικό ως όφειλε να πράξει η επιχείρηση ενώ ακόμη, δεν είχε πραγματοποιηθεί αλλαγή στα φίλτρα, ούτε είχαν γίνει δειγματοληψίες στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. Επιπλέον, στο χώρο προσωρινής αποθήκευσης συσκευασιών περιέχονταν κατάλοιπα επικίνδυνων ουσιών ενώ το δάπεδο δεν ήταν βιομηχανικού τύπου. Τέλος, δεν υπήρξε συμβατότητα των αποθηκευμένων επικίνδυνων αποβλήτων ανάλογα με την κλάση και τη συσκευασία τους.

Ετικέτες: