Πράσινο φως για την αξιοποίηση - εκμετάλλευση τμήματος της παραλίας της Βαρβαρούσσας

Εκμίσθωση... με διαφωνίες

Την επιχειρηματολογία των δύο αντικρουόμενων πλευρών σχετικά με το θέμα της εκμίσθωσης τμήματος 95 τ.μ. της παραλίας της Βαρβαρούσσας επισκίασε η έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε πολίτες και μέλη της Δημοτικής Αρχής, η οποία ξέσπασε χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας, αποφασίσθηκε η εκμετάλλευση τμήματός της από ιδιώτη, αφού προηγήθηκε ολιγόλεπτη διακοπή προκειμένου να χαμηλώσουν οι τόνοι.

 

Το θέμα που έχει απασχολήσει έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα την τοπική κοινωνία έφερε τετ α τετ του πολίτες που διαφωνούν με τη δυνατότητα εκμετάλλευσής της, με εκείνους τους αιρετούς που υπεραμύνονται της ήπιας ανάπτυξης τμήματός της, προωθώντας στο προσκήνιο, τους διαφορετικούς τρόπους προόδου που οραματίζεται η κάθε πλευρά για το νησί.

Στο πλαίσιο της τρίωρης σχεδόν συζήτησης του θέματος, αναπάντητο παρέμεινε το αίτημα μελών της μειοψηφίας, να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία ενδιαφερόμενου που κατέθεσε πρόταση προς τη Δημοτική Αρχή με σκέψεις για μία ενδεχόμενη ήπια περιβαλλοντική παρέμβαση φιλική προς το φυσικό τοπίο.

Το σύνολο των επικεφαλής των παρατάξεων τοποθετήθηκαν επί της πρότασης των 1.400 πολιτών περί ανάκλησης της αρχικής θετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει η εκμίσθωση, με τα μέλη της Δημοτικής Αρχής μόνο να ψηφίζουν - κατά - διαφωνούν στην τοποθέτηση ξαπλωστρών, καντίνας αλλά και εξοπλισμού θαλάσσιων σπορ, το προσεχές χρονικό διάστημα.

Συνολικά η επεισοδιακή συνεδρίαση προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

 

Οι περιοχές natura να αναδεικνύονται ως τέτοιες και να προσελκύουν θεματικό τουρισμό”

 

Τη θέση των συνυπογραφόντων του ψηφίσματος, που υπερασπίζονται την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα και την ανάδειξη της περιοχής της Βαρβαρούσσας καθώς κι εν γένει του βόρειου τμήματος της, με στόχο την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού παρουσίασε η εκπρόσωπός τους, Αγγελική Παριώτη. Η ίδια διάβασε συνολικά το περιεχόμενο του ψηφίσματος, στο οποίο μεταξύ άλλων, όσοι υπέγραψαν, εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στην εκμετάλλευση τμήματος της παραλίας, επισημαίνοντας πως, “δεν συναινούν στην αποδεδειγμένη καταστροφή της, μέσω της πλαστικοποίησης και της όχλησης που προκαλούν οι βιομηχανικού τύπου προσεγγίσεις του τουριστικού προϊόντος”. Καθιστώντας σαφές πως, ήδη το νησί διαθέτει παραλίες οργανωμένες, η κ. Παριώτη πρόσθεσε πως, “θεωρούμε ότι το βόρειο τμήμα του νησιού και οι παραλίες του πρέπει να διατηρήσουν την φυσική όψη τους και να διαφημιστούν ακριβώς γι' αυτό”, διευκρινίζοντας μάλιστα, πως όσοι αιτούνται την προάσπιση του φυσικού κάλλους της, δεν αντιτάσσονται στην ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού που θα αναδεικνύουν την παρθένα ομορφιά του συγκεκριμένου τοπίου. “Οι πολύτιμες περιοχές NATURA κάθε τόπου, χρήσιμο θα ήταν να προβάλλονται ως τέτοιες και συνεπώς να απευθύνονται σε ένα διαφορετικό είδος τουρισμού που τους ταιριάζει και που θα φέρει στο νησί μια άλλη μερίδα επισκεπτών” σημείωσε η εκπρόσωπος των πολιτών ακολούθως, διαβάζοντας επιπλέον, απόσπασμα από το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής που είχε παρουσιασθεί προεκλογικά σχετικά με την προάσπιση και προβολή των περιοχών της βόρειας πλευράς της Σύρου κι εκφράζοντας την πεποίθηση, πως τα μέλη της, θα τηρούσαν τις δεσμεύσεις τους. Υπογράμμισε τέλος, πως, κρίνεται αναγκαία η ανάκληση της απόφασης που αφορά στην παραλία της Βαρβαρούσσας, αφού δεν αποκλείεται να “ανοίγει τον δρόμο” για μελλοντικές σοβαρές παρεμβάσεις που ενδέχεται να αλλοιώσουν το τοπίο.

 

Αντίθετη οπτική στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης

 

Τη στροφή της παράταξής του “προς το φως” όσον αφορά στη στάση των μελών επί του συγκεκριμένου θέματος – πλην του Μιχάλη Ζουλουφού που στήριξε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής – τεκμηρίωσε ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος αναγνώρισε “τη λάθος απόφαση της παράταξής του” κατά τη διάρκεια της επίμαχης συνεδρίασης πριν από μικρό χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός πως εισέπραξε έντονη κριτική από τη Δημοτική Αρχή, με τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, να υποστηρίζει ότι η μείζονα μειοψηφία “αποτελεί τον ορισμό της κυβίστησης”, ο κ. Γιαλόγλου υπογράμμισε ότι, το σώμα οφείλει να σεβαστεί την οπτική που διατηρούν 1.400 τουλάχιστον πολίτες αναφορικά με τις βόρειες παραλίες, εξηγώντας πως είναι θέμα δημοκρατίας αλλά και θέμα παροχής επιλογών σε μία μερίδα πολιτών να επιλέγει να απολαμβάνει το φυσικό τοπίο. Ο ίδιος ανέβασε τους αντιπολιτευτικούς τόνους δε, λέγοντας πως, υπάρχει εκ διαμέτρου αντίθετη οπτική στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης της Σύρου, στηλιτεύοντας τους ισχυρισμούς που ακούσθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης περί οφέλους του Δήμου από την εν λόγω δραστηριότητα μέσω της εκμίσθωσης του συγκεκριμένου τμήματος της παραλίας της Βαρβαρούσσας, αλλά κι αφήνοντας αιχμές για τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.

 

 

Γνωμοδοτήσεις εκ των υστέρων κι αιχμές για μη τυπικές ενέργειες

 

Έντονη κριτική εισέπραξε η Δημοτική Αρχή και από την πλευρά της Κίνησης Πολιτών Σύρου όσον αφορά στη στάση της και στον τρόπο με τον οποίο επέμεινε στο θέμα για να δοθεί εν τέλει η δυνατότητα εκμίσθωσης τμήματος της παραλίας, με τον Παύλο Χρυσαφίδη να υποστηρίζει πως, η δημοτική πλειοψηφία απέκρυψε το γεγονός πως ζητήθηκε νέα γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν της λήψης της απόφασης εκμίσθωσης, προκειμένου να καλυφθούν νομικά κενά. Υποστηρίζοντας πως, η παράταξή του κατηγορήθηκε άδικα σχετικά με τις επισημάνσεις της περί παράτυπων ενεργειών από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, μίλησε με ημερομηνίες και γεγονότα, σημειώνοντας πως, ο δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία, πράττουν σύμφωνα με το ρητό “αν η πραγματικότητα δε μας βολεύει, τόσο το χειρότερο γι αυτήν”. Στη δευτερολογία του μάλιστα, ζήτησε να πληροφορηθεί σχετικά με την πρόταση αξιοποίησης τμήματος της περιοχής που είχε στη διάθεσή του, ο αντιδήμαρχος, Μάριος Βουτσίνος, ωστόσο, όπως και το μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Μιχάλης Ζουλουφός, δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, ο κ. Χρυσαφίδης αιτήθηκε την ανάκληση της απόφασης και όσον αφορά στην εκμίσθωση τμήματος της παραλίας της Αμπέλας.

 

Οι περικοπές πόρων οδηγούν στην εκμετάλλευση

 

Διαφορετικό περιεχόμενο έδωσε στην κριτική του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, επισημαίνοντας πως το θέμα έχει πολιτική χροιά, αφού επί της ουσίας αφορά στη χρήση γης, παραλιών κλπ, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναγκάζεται να προβαίνει στην εκμετάλλευσή τους, με φόντο την ανάγκη εξεύρεσης πόρων. Η υποχρηματοδότηση και οι συνεχείς περικοπές σε οικονομικό επίπεδο, σημείωσε ότι, ωθούν τους Δήμους να ξεπουλήσουν παραλίες κι ακτές σε ιδιώτες, με ό,τι συνέπειες προκαλούν αυτές οι αποφάσεις για τους πολίτες, καταψηφίζοντας τη θέση της Δημοτικής Αρχής.

 

Επιθυμητή η ήπια μορφή αξιοποίησης

 

Αναλυτικός υπήρξε ο δήμαρχος ολοκληρώνοντας τη συζήτηση του θέματος, υπερασπιζόμενος το σύνολο των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής σχετικά το τυπικό και το νόμιμο του χαρακτήρα τους. Υπογραμμίζοντας πως το ζήτημα έχει αναχθεί σε μείζον θέμα, με πολλούς εκ των διαφωνούντων να επιχειρούν να παραπληροφορήσουν την τοπική κοινωνία, τόνισε κατηγορηματικά, πως αυτό, σχετίζεται με την ανάπτυξη του τόπου ως έναν βαθμό, λέγοντας πως, η ήπια ανάπτυξη μίας περιοχής με τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον, δε θα το αλλοιώνει και θα αναδεικνύει τον τόπο, κινείται στο πλαίσιο της οπτικής που διατηρεί η Δημοτική Αρχή για την πρόοδο της Σύρου. Απαντώντας σε όσα κλήθηκε από τους επικεφαλής της μειοψηφίας, τόνισε ότι, ο έλεγχος της τήρησης των όρων όταν έρθει η ώρα της εκμίσθωσης, αλλά και προσεχώς, ο τρόπος αξιοποίησης του επιτρεπόμενου τμήματος είναι στο πλάνο της Δημοτικής Αρχής.  

Ετικέτες: