Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Στ. Γουσγουνέλης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Δ. Κοσμάς για την πορεία του έργου “Ανάπλαση Παράκτιας Ζώνης Λιμένα Ερμούπολης”

Πρώτη ενημέρωση για την ανάπλαση

Αναλυτική αναφορά για την Α΄ Φάση του έργου από το ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έως και τα στέγαστρα αναμονής επιβατών

Το πλάνο και την πρόοδο των εργασιών της Α΄ Φάσης του έργου “Ανάπλαση Παράκτιας Ζώνης Λιμένα Ερμούπολης” σκιαγραφούν οι αρμόδιοι αιρετοί και συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” με φόντο τη συμπλήρωση σχεδόν ενός μήνα από την έναρξη αυτών.

Οι δύο αιρετοί παρουσίασαν αναλυτικά τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη από τις 11 Μαΐου μέχρι σήμερα, ενώ ταυτόχρονα, αναφέρθηκαν στις σημαντικότερες αλλαγές που θα παρατηρήσουν οι δημότες μετά την ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης, από το ύψος του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έως και το σημείο των στεγάστρων αναμονής των επιβατών.

Επιπρόσθετα, απάντησαν για το σοβαρό θέμα της τήρησης των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων από την πλευρά του αναδόχου, ενώ μίλησαν και για την ανταπόκριση και την υπομονή που επιδεικνύουν οδηγοί κι επιχειρηματίες προς εξυπηρέτηση των απαιτούμενων εργασιών του έργου της ανάπλασης.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησαν στην “Κοινή Γνώμη” οι κκ. Γουσγουνέλης και Κοσμάς, αλλά και πλάνα από τις εργασίες και το εργοτάξιο στο λιμάνι της Ερμούπολης προβάλλονται στο web tv.

· Το έργο της ανάπλασης της παράκτιας ζώνης του λιμένα Ερμούπολης είναι σε εξέλιξη. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες. Σε ποιό στάδιο έχουν προχωρήσει αυτές μέχρι σήμερα;

Στ. Γ.: “Έχει οριοθετηθεί το εργοτάξιο με κατάλληλη σήμανση και έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενώ έχει ξεκινήσει από τον Μάιο η υλοποίηση του έργου. Επειδή ταυτόχρονα γίνεται η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων για να αποφύγουμε τα γνωστά προβλήματα με τις πλημμύρες εξαιτίας των βροχοπτώσεων, φροντίσαμε στη συγκεκριμένη μελέτη να συμπεριλάβουμε ό,τι χρειάζεται για να ακολουθεί σωστή ροή το νερό της βροχής.

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος έχουν σκαφθεί ήδη οι χάνδακες για να τοποθετηθούν οι σωλήνες των ομβρίων ενώ οριοθετούνται οι θέσεις των φρεατίων. Συναντούμε κάποια προβλήματα με τα μπλόκια και τα μπετά που υπάρχουν από παλαιές κατασκευές του λιμένα, αλλά όλα αντιμετωπίζονται. Μέχρι τώρα είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος και προσπαθούμε από την πλευρά μας να πιέσουμε όσο το δυνατόν πιο πολύ για να “τρέξει” η κατασκευή του έργου. Σαφώς ο εργολάβος γνωρίζει τί θα γίνει αν υπερβεί το χρονοδιάγραμμα”.

· Αναφερθήκατε εξ αρχής στο χρονοδιάγραμμα το οποίο πρέπει να τηρηθεί αυστηρά, ώστε να έχει ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης στη διάθεσή του τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου. Οι εργασίες πραγματοποιούνται καθημερινά και για πόσες ώρες;

Στ.Γ.: “Οι ώρες που δουλεύει το εργοτάξιο είναι οι ώρες που δουλεύουν όλοι οι εργαζόμενοι. Δεν υπάρχει λόγος να δουλεύουν βράδυ. Αυτό το κρίνει ο ανάδοχος του έργου. Όταν δει ότι είναι εκτός του χρονοδιαγράμματός του, έχει ευθύνη να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο. Αυτή τη στιγμή οι εργάτες, δουλεύουν από το πρωί μέχρι τις τρεις ή τις τέσσερις το μεσημέρι και ταυτόχρονα προχωρούν τις εργασίες όπως κρίνουν εκείνοι ώστε να είναι εντός του χρονοδιαγράμματος”.

· Τα ζητήματα που προαναφέρατε και μιλήσατε για κάποια “κωλύματα” αφορούν και στον παλαιό ντόκο που όπως διακρίνουμε, υπάρχει;

Στ. Γ.: “Δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό κώλυμα. Κάθε έργο πάντα θα συναντήσει κάποιες αντικειμενικές κατασκευαστικές δυσκολίες. Γι αυτό υπάρχει επίβλεψη και υπάρχουν μηχανικοί για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Είναι καθημερινή η αιρετή παρουσία. Πιθανώς να αλλάζουν κάποιες οδηγίες προς τον ανάδοχο ως προς τον τρόπο κατασκευής κάποιων κομματιών, αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποια δυσκολία που να μην αντιμετωπίζεται. Είναι φυσιολογικό όταν υλοποιείς κάποιες εργασίες, να προσπαθείς να βρεις την καλύτερη δυνατή λύση για την κατασκευή”.

· Ποιες είναι οι κυριότερες παρεμβάσεις και ποιες αλλαγές θα δούμε όσον αφορά στο οδόστρωμα, στον ποδηλατόδρομο, στο λιμάνι ακόμη και στα στέγαστρα αναμονής των επιβατών μετά την Α΄ Φάση του έργου;

Στ. Γ.: “Οριοθετείται εκ νέου ο δρόμος, το όριο του οποίου είναι περίπου τρία μέτρα προς την πλευρά της θάλασσας, απ΄ ό,τι ήταν αρχικά. Κατασκευάζονται από σκυρόδεμα οι νέοι τοίχοι που θα οριοθετήσουν το λιμάνι από τον δρόμο. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του αποχετευτικού, του δικτύου των ομβρίων και των φρεατίων, τότε θα αρχίσει η αποκατάσταση του οδοστρώματος με την ασφαλτόστρωση που πρέπει να γίνει. Αυτό που θα δει ο κόσμος άμεσα είναι ότι θα κατασκευαστεί ο ποδηλατόδρομος από το ύψος του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μαζί με κάποιο πεζοδρόμιο για να εξυπηρετούνται οι πεζοί. Ο ποδηλατόδρομος θα συνεχίσει κατά μήκος έως το σημείο των στεγάστρων και προσεχώς θα συνεχίσει προς τις καφετέριες. Ταυτόχρονα, έγιναν και κάποιες παρεμβάσεις στην πλατεία Παπάγου, η οποία αναβαθμίζεται και για ό,τι χρειαστεί είμαστε σε επικοινωνία με τους επιχειρηματίες. Να πω βέβαια, ότι στα σχέδιά μας δεν είναι να κλείσει άμεσα η απέναντι πλευρά ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα στους επιχειρηματίες, οι οποίοι κατανοούμε εν μέσω κρίσης τί δυσκολία αντιμετωπίζουν”.

· Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών τόνισε ότι η παρουσία των αιρετών της Δημοτικής Αρχής είναι καθημερινή. Υπάρχει επίβλεψη και από την πλευρά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου;

Δ.Κ.: “Βεβαίως και είναι καθημερινή η επίβλεψη από τους αιρετούς. Πρέπει να πούμε ότι έχει συσταθεί άτυπα μία επιτροπή, η οποία επιβλέπει το έργο και φροντίζει άμεσα και ενημερώνει τους αρμόδιους αφού τελειώσουν οι εργασίες. Αυτή αποτελείται από τον κ. Γιώργο Κανάκη και την κ. Ηρώ Στίνη. Αναφέρουν τα πάντα, ακόμη και το παραμικρό πρόβλημα που μπορεί να συναντήσει ο εργολάβος για να δίνεται λύση. Προς το παρόν βαίνουν όλα καλά και είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος”.

· Στο πλαίσιο των κυκλοφοριακών αλλαγών παρατηρήσαμε μεταξύ άλλων, ότι μεταφέρθηκαν τα ΚΤΕΛ στο ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενώ έχει αλλάξει η διαδρομή που ακολουθεί η δημοτική συγκοινωνία καθώς και οι στάσεις των δρομολογίων που τα Mini bus εκτελούν. Ανταποκρίνεται ο κόσμος;

Δ.Κ.: “Η ροή των αυτοκινήτων όπως παρατηρείτε, δεν συναντά κανένα πρόβλημα. Η κάθοδος των οχημάτων και των δικύκλων γίνεται από την Ακτή Παπάγου και η άνοδος από την οδό Σταματίου Πρωίου. Οι συμπολίτες μας σεβάστηκαν αυτό που ζήτησε η Δημοτική Αρχή, να μη σταθμεύει κανένα όχημα στη συγκεκριμένη οδό και την παρούσα χρονική στιγμή, δεν έχουμε κανένα θέμα να μας ανησυχεί έντονα και να μας προβληματίζει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ελπίζω πως, με καλή διάθεση, θα ολοκληρωθεί το έργο και θα έχουμε όλοι το αποτέλεσμα που περιμένουμε για τη Σύρο.

Απ΄ όσα γνωρίζω και παρατηρώ από τους πολίτες δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Στην αρχή παρουσιάστηκαν κάποια θέματα μέχρι να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, αλλά αυτή τη στιγμή είναι όλα μία χαρά”.

· Κατά μήκος των εργασιών στο τμήμα της Α΄ Φάσης, από το ύψος της Πυροσβεστικής έως και τον επιβατικό σταθμό, δραστηριοποιούνται αρκετές επιχειρήσεις, στις προβολές των οποίων επί της ουσίας είναι το εργοτάξιο. Μέχρι σήμερα έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα; Η Δημοτική Αρχή διατηρεί την επικοινωνία με τους καταστηματάρχες και τους επιχειρηματίες; Έχετε εισπράξει κάποια παράπονα;

Δ.Κ.: “Η επικοινωνία είχε ξεκινήσει πολύ καιρό πριν την έναρξη του έργου της ανάπλασης. Γνωρίζετε καλά ότι είχαμε πραγματοποιήσει πάρα πολλές συναντήσεις με τους επιχειρηματίες. Μία εβδομάδα πριν την έναρξη του έργου μάλιστα, τους είχαμε καλέσει στον Δήμο τμηματικά, ώστε να τους ενημερώσουμε σχετικά με το τί εργασίες θα προχωρήσουν, ποιά μέτρα θα πρέπει να πάρουμε σαν Δημοτική Αρχή και πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κι εκείνοι τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Υπάρχει μία θετική ανταπόκριση από τους επιχειρηματίες και τους ευχαριστούμε πολύ γι αυτό. Προσωπικά πιστεύω ότι μετά το πέρας αυτού του έργου, η επιχείρηση του καθενός στην παραλία θα έχει διπλάσιο και τριπλάσιο ωφέλιμο κέρδος”.

· Ολοκληρώνοντας την πρώτη επίσημη ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών, ποιό είναι το γενικότερο σχόλιό σας;

Στ.Γ.: “Γενικά δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα που να μη μπορεί να λυθεί. Λογικά, μέσα Ιουλίου θα είναι ολοκληρωμένο το πρώτο τμήμα. Μετά την Α΄ Φάση θα συνεχίσει κανονικά το έργο να εκτελείται, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για να δημιουργείται η λιγότερη δυνατή όχληση”.

Δ.Κ.: “Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις Αρχές και το Λιμεναρχείο και την Αστυνομία που βοήθησαν αρκετά να ληφθούν και να τηρηθούν αυτά τα μέτρα που συνοδεύουν τις εργασίες του έργου της ανάπλασης αλλά κυρίως, να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που κάνει υπομονή και φαίνεται ότι έχει αντοχές. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η υποδομή θα είναι θετική για το νησί μας”.

Ετικέτες: