Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το έργο της παραλίας της Ερμούπολης και η διαβούλευση του κυκλοφοριακού

Αναπλάσεις... ημερομηνιών

Με παρέμβαση της μειοψηφίας δεν συμπίπτει η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για τα κυκλοφοριακά μέτρα
Ενημέρωση Δημάρχου για το έργο της ανάπλασης
Στην τελική ευθεία η διαβούλευση για το κυκλοφοριακό

Το θέμα της χρηματοδότησης του έργου ανάπλασης της παράκτιας ζώνης της Ερμούπολης, καθώς και η αντίστροφη μέτρηση για την οριστικοποίηση και ψήφιση από τα αρμόδια όργανα, των κυκλοφοριακών μέτρων που θα ισχύσουν την καλοκαιρινή περίοδο, μονοπώλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Κατόπιν σχετικών ερωτήσεων που τέθηκαν από αιρετούς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός ενημέρωσε το σώμα για τους ρυθμούς υλοποίησης των εργασιών στην παραλιακή ζώνη, οι οποίες βαδίζουν σε συνάρτηση – ως φαίνεται – με το ζήτημα ροής των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ, ενώ η Δημοτική Αρχή οδηγήθηκε στην αλλαγή της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η ημερομηνία της οποίας πρέπει να έπεται από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, ώστε να συμπεριλάβει ή μη, όποιες παρατηρήσεις τεθούν από τους συμμετέχοντες της πρώτης Επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, οι συνεδριάσεις των δύο προαναφερθεισών Επιτροπών όπως αιτιολόγησε μέλος της Δημοτικής Αρχής, όταν κλήθηκε η παράταξη του κ. Μαραγκού να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί είχαν οριστεί την ίδια ημέρα και ώρα, υποστήριξε ότι προέκυψε “από λάθος”.

Η σχετική συνεδρίαση με τα δύο θέματα προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Τοποθετήσεις περί “προσχηματικών διαβουλεύσεων”

Ευθείες βολές προς τη Δημοτική Αρχή εξαπέλυσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας αναφορικά με τις τελικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για τη λήψη των οριστικών εγκρίσεων και αποφάσεων προκειμένου να εφαρμοσθούν τα κυκλοφοριακά μέτρα, με τον επικεφαλής, Ανδρέα Γιαλόγλου να κάνει λόγο για προσχηματικού χαρακτήρα διαβούλευση, υποστηρίζοντας πως, η ταύτιση ημερομηνιών και ώρας των συνεδριάσεων των Επιτροπών Διαβούλευσης και Ποιότητας Ζωής μόνο τυχαία δεν αποφασίστηκε για την προσεχή Δευτέρα στις 10 το πρωί. “Η Επιτροπή Διαβούλευσης, όπως και κάθε διαβούλευση που γίνεται σε κάθε νομοσχέδιο κλπ, διαβάζει τις εισηγήσεις της, κάνει τις παρατηρήσεις της, ενσωματώνονται όσες ενσωματώνονται και στη συνέχεια παίρνει τις εγκρίσεις” ανέφερε ο κ. Γιαλόγλου, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα, πως, “Εδώ αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε μία προσχηματικού χαρακτήρα διαδικασία και μάλιστα με πολλά πρωθύστερα. Αν τη Δευτέρα προκύψουν από την Επιτροπή Διαβούλευσης διαφοροποιήσεις, τί θα εγκρίνει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής;”.

Ο ίδιος δε, τόνισε ότι, “θα υπάρχει πρόβλημα επί της διαδικασίας”, εξηγώντας ωστόσο πως “τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις” κι εκτιμώντας παράλληλα, πως, αν ο Δήμος δεν προβεί στην αλλαγή της ημερομηνίας της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, “η διαδικασία θα είναι έωλη”, με ό,τι αυτό θα σημάνει για τα κυκλοφοριακά μέτρα και το χρόνο εφαρμογής τους.

Κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμιστεί, πως, στην Επιτροπή Διαβούλευσης είχαν αιτηθεί να συμμετάσχουν και οι μόνιμοι κάτοικοι της Ερμούπολης μέσω εκπροσώπου τους.

“Έγινε από λάθος”

Την κάθετη διαφωνία του ως προς τους ισχυρισμούς του Ανδρέα Γιαλόγλου εξέφρασε ο Γιώργος Μαραγκός για το θέμα της διαβούλευσης των κυκλοφοριακών μέτρων, τονίζοντας πως, η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να προχωρήσει μέχρι τέλους τον ουσιαστικό διάλογο που ανέπτυξε τους τελευταίους μήνες με τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και κάθε ενδιαφερόμενο. “Η διαδικασία διαβούλευσης δεν είναι καθόλου επιφατική” ανέφερε ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως, “είναι ουσιαστική διαδικασία που έχει σκοπό να συγκεράσει στο μέτρο του δυνατού όλες τις προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν και τις παραμέτρους που σχετίζονται με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε να ληφθούν υπόψιν και να πάρουμε τη σωστότερη δυνατή απόφαση”.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαραγκός επανέλαβε “ότι υπάρχει μία ορθή χρονική αλληλουχία όλων των διαδικασιών” παρά το γεγονός πως, στην τοποθέτησή του, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Μάριος Βουτσίνος υποστήριξε πως, “όντως έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσουν την ίδια ώρα, αλλά θα την αλλάξουμε”, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, “Έγινε από λάθος” προκειμένου να μπορέσει να παρευρεθεί και μέλος της μείζονος μειοψηφίας.

“Πρόβλημα στην καταβολή προκαταβολής”

Ορμώμενος από τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι αιρετοί, Σταύρος Γουσγουνέλης και Δημήτρης Κοσμάς στην “Κοινή Γνώμη” στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Κεράνης, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να ενημερώσει το σώμα σχετικά με τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου στο παραλιακό μέτωπο, τονίζοντας πως, θα ήταν χρήσιμη η πίεση προς τον ανάδοχο, για την επιτάχυνση των εργασιών.

Σαφής ως προς το θέμα παρουσιάστηκε ο δήμαρχος, ο οποίος αφού υπογράμμισε πως, “Το έργο υλοποιείται βάσει χρονοδιαγράμματος”, τόνισε στη συνέχεια, πως, “Θα ήθελα όμως να γνωρίζετε μία σημαντική παράμετρο, η οποία αφορά σε όλα τα έργα που υλοποιούνται με συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Ότι η ροή χρηματοδοτήσεων τους τελευταίους δύο, τρεις μήνες είναι προβληματική. Υπάρχει μία δυσκολία στο να πληρώνονται οι λογαριασμοί κι εν προκειμένω, για το συγκεκριμένο έργο, η προκαταβολή”. Ως εκ τούτου, εξήγησε ότι “τα αιτήματα πληρωμής που γίνονται, δεν μπορούν να πληρωθούν τόσο σύντομα, τόσο άμεσα όσο συνέβαινε παλαιότερα”, συμπληρώνοντας παρακάτω πως, αυτό ενδέχεται να δημιουργεί ζητήματα στον αριθμό των απασχολούμενων εργατών. Δεδομένου, όπως συνέχισε, πως, “όλοι οι εργολάβοι δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα για να κάνουν τραπεζικό δανεισμό, τους δημιουργείται μία δυσκολία στο να μπορούν να τρέχουν με ρυθμούς ανάλογους τα έργα που υλοποιούν αποκλειστικά και μόνο με αυτοχρηματοδότηση”.

Πάντως, ολοκληρώνοντας το θέμα, εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι το έργο θα κυλήσει ομαλά, καταλήγοντας πως, “την τελευταία εβδομάδα είναι πάνω από επτά, οκτώ εργαζόμενοι, συν μερικά μηχανήματα έργου” στο χώρο του εργοταξίου.

Ετικέτες: