Ενημέρωση του δημάρχου Γ. Μαραγκού για τη στάση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τα προβλήματα του Γ. Νοσοκομείου Σύρου

Δέσμευση στήριξης στο Νοσοκομείο στο μέτρο του δυνατού

“Οδηγός” οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για παροχή κινήτρων

Τους τρόπους στήριξης, αλλά και τη μορφή των κινήτρων που μπορεί να παρέχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προς το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και ειδικότερα, προς τους αγροτικούς ιατρούς που στελεχώνουν τις δομές Υγείας με φόντο τα σημαντικά κενά που ταλανίζουν τη λειτουργία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, εξετάζει η Δημοτική Αρχή σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό.

Το σοβαρό θέμα της προάσπισης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης απηύθυνε σχετικό ερώτημα προς τον κ. Μαραγκό, δεδομένου όπως είπε, ότι, τα τελευταία χρόνια “επιχειρείται η συρρίκνωσή του με γεωμετρική πρόοδο” και η Δημοτική Αρχή οφείλει να τοποθετηθεί, παρά το γεγονός πως η αναζήτηση λύσεων δεν είναι αρμοδιότητά της.

Η περαιτέρω πορεία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, μετά και από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε αυτό, με φόντο και τις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου, φαίνεται να είναι ένα ζήτημα που παραμένει επιτακτικά στο προσκήνιο, με την Αυτοδιοίκηση να καλείται να σηκώσει ένα σημαντικό φορτίο για την έμπρακτη στήριξή του.

Δεδομένο το ενδιαφέρον του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

“Είναι γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου αντιμετωπίζει τρομερά προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία και παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών Υγείας” τόνισε αρχικά ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, επισημαίνοντας παρακάτω πως ως Δημοτική Αρχή, “έχουμε πραγματοποιήσει συστηματικά συναντήσεις με τη διοίκηση, το επιστημονικό – ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου προκειμένου να αφουγκραστούμε και να ενημερωθούμε για τα προβλήματα και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να μπορέσουμε να δώσουμε ορισμένες λύσεις και να παράσχουμε κάποιες διευκολύνσεις”. Ο ίδιος αναφέρθηκε δε, στην πρόσφατη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “πριν από δέκα ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα στο γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού” κατόπιν, “πρωτοβουλίας του βουλευτή Κυκλάδων, κ. Συρίγου, στην οποία συμμετείχε ο αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου”, προσθέτοντας πως, “στη σύσκεψη αυτή τέθηκαν αναλυτικά κι επί τάπητος όλα τα ζητήματα” σχετικά με τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, αλλά κι εκφράζοντας την αισιοδοξία του στη συνέχεια σχετικά με την ανταπόκριση του αρμόδιου Υπουργείου. “Ευελπιστούμε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει η πολιτική βούληση και η κυβερνητική βούληση να αμβλυνθούν, να ξεπεραστούν πολύ σημαντικά προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του Νοσοκομείου” σημείωσε, πραγματοποιώντας ξεχωριστή μνεία και στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο με εργαζομένους του Νοσοκομείου καθώς και με τον π. Διοικητή, Γιάννη Πετράκη.

“Δεσμευθήκαμε ότι θα εξετάσουμε κάθε δυνατότητα”

Επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την πρόθεση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να στηρίξει έμπρακτα τη λειτουργία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, ο Γιώργος Μαραγκός πρόσθεσε αναφορικά με την τελευταία συνάντηση στο γραφείο του, πως, “δεσμευθήκαμε ότι θα εξετάσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε ο Δήμος κατά το παράδειγμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να παράσχει πρόσθετες διευκολύνσεις και κίνητρα σε επικουρικούς ιατρούς”.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε αναλυτικότερα, η στήριξη της Δημοτικής Αρχή ενδέχεται να μπορέσει να μεταφραστεί σε παροχή δημοτικών ακινήτων για δωρεάν στέγαση των ιατρών, αλλά και σε υπηρεσίες σίτισης ακόμη και μετακίνησής τους. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος πρόσθεσε, “όπως για παράδειγμα, ο Δήμος να δώσει τη δυνατότητα δωρεάν διαμονής σε ακίνητα του Δήμου ή δωρεάν παραχώρησης αυτοκινήτων του Δήμου, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται, καθώς όπως γνωρίζετε οι αιρετοί του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης δεν κάνουν χρήση τους, παρότι έχουν αυτήν τη δυνατότητα”. Επίσης, αναφέρθηκε και στο σενάριο “παροχής υπηρεσιών σίτισης”.

Καταλήγοντας, συμπλήρωσε πως τα ανωτέρω, “Είναι σκέψεις που επεξεργαζόμαστε και πιστεύω ότι το προσεχές διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε πιο σαφείς όσον αφορά στις δυνατότητες συμβολής μας”.

Βάσει αυτών που ανέφερε ο δήμαρχος, αλλά και αν συνυπολογιστούν οι αξιόλογες ενέργειες και πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής, για τις οποίες έχει ενημερώσει σχετικά ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος (οικονομικά κίνητρα σε επικουρικούς και αγροτικούς ιατρούς), τότε το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου θα ανακουφισθεί σημαντικά στα πλείστα κενά που αντιμετωπίζει σε ανθρώπινο (επιστημονικό) προσωπικό.

Προέχει το όφελος της τοπικής κοινωνίας

Ολοκληρώνοντας το θέμα, ο Γιώργος Μαραγκός, υπενθύμισε δε, πως μέχρι στιγμής η συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου είναι εποικοδομητική με στόχο το όφελος της τοπικής και νησιώτικης κοινωνίας. “Γνωρίζουμε όλοι ότι με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου τους τελευταίους μήνες υπάρχει μία πολύ συστηματική συνεργασία σε υψηλό επίπεδο” αναφέροντας ενδεικτικά τη συνδιοργάνωση Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, αλλά και την υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης σε σχολεία κλπ.